Αγγλία και Γερμανία: Ο Αη Γιώργης και ο Δράκος

cult24

Ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου κοσμεί τη σημαία της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1348, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Τρίτος της Αγγλίας αποφάσισε πως ο πασίγνωστος και δημοφιλής σε όλες τις θρησκείες και όλα τα δόγματα Άγιος, θα είναι στο εξής ο προστάτης του Βασιλείου, αλλά και της Βασιλικής Οικογένειας της Αγγλίας.

Ο πιο χαρακτηριστικός μύθος για τον Άγιο Γεώργιο, έναν αξιωματικό του Ρωμαϊκού στρατού, ο οποίος προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό και στη συνέχεια μαρτύρησε για την πίστη του, αφορά φυσικά τη μάχη και την επικράτησή του έναντι του δράκου που τρομοκρατούσε μια ολόκληρη περιοχή κι ετοιμάζονταν να κατασπαράξει την κόρη του τοπικού βασιλιά. Ο Αη Γιώργης σκότωσε το δράκο με το δόρυ του και θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος προστάτης Άγιος των περισσότερων στρατιωτικών.

Όταν η κουβέντα έρχεται στην Εθνική Αγγλίας ωστόσο, ο Δράκος διαχρονικά, έχει σχεδόν πάντοτε την ίδια μορφή. Αυτή της εθνικής Γερμανίας. Μέσα σε δεκαετίες προσπάθειας και αποτυχιών, το εμπόδιο που παρουσιάζεται, σχεδόν πάντοτε, ανυπέρβλητο για τους Άγγλους, είναι αυτό των «Πάντσερ». Παρότι βέβαια υπάρχουν και οι στιγμές, που οι Άγγλοι σόκαραν τους Γερμανούς, με σημαντικότερη βέβαια στιγμή την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, του μοναδικού μέχρι σήμερα τίτλου στην ιστορία της Αγγλίας.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα ραντεβού στην ιστορία των δύο ομάδων με αφορμή την πρόσληψη του Τούχελ στον πάγκο της Αγγλίας.

Τελικός Μουντιάλ 1966: Η εποποιία των Άγγλων, με ένα γκολ – φάντασμα

Εκτός από τη μοναδική φορά που οι Άγγλοι κατέκτησαν το οτιδήποτε, ο τελικός του 1966 είναι και η τελευταία φορά μέχρι σήμερα που η Εθνική Αγγλίας απέκλεισε τους Γερμανούς σε νοκ άουτ παιχνίδι μεγάλης διοργάνωσης.

Ο Τελικός του Γουέμπλεϊ ήταν ένα συναρπαστικό ματς, με τη Δυτική Γερμανία (τότε) να προηγείται με 0-1, τους Άγγλους να γυρνάνε το παιχνίδι και τους Γερμανούς τελικά να φτάνουν στο 2-2, οπότε το παιχνίδι οδηγήθηκε σε παράταση. Εκεί, σημειώθηκε το πιο διάσημο ίσως γκολ που δε μπήκε ποτέ. Ο Τζέφρι Χαρστ γύρισε στην περιοχή, σούταρε, η μπάλα πήγε στο δοκάρι, μετά στη γραμμή του τέρματος και έφυγε έξω. Οι διαιτητές ωστόσο έδειξαν πως ήταν μέσα κι έγινε το 3-2. Ο Χαρστ πέτυχε κι άλλο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, γράφοντας το 4-2 και στέφοντας οριστικά την Αγγλία παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέσα σε αποθέωση.

Προημιτελικά Μουντιάλ 1970: Οι Γερμανοί Ξανάρχονται

Παρότι λιγότερο γνωστό σε σχέση με άλλα παιχνίδια της λίστας, το παιχνίδι των προημιτελικών του 1970 έμεινε στην ιστορία για ένα από τα γνωστά απίθανα comeback των Γερμανών. Μουντιάλ Μεξικό 1970, όλος ο πλανήτης χορεύει στους ρυθμούς του Πελέ κι όμως οι σημαντικότερες συγκινήσεις αφορούν τα παιχνίδια των Ευρωπαίων.

Στα προημιτελικά, Αγγλία και Δυτική Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωπες τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό του 1966 και οι Άγγλοι προηγούνται νωρίς με 2-0. Οι πεισμωμένοι Γερμανοί ανεβαίνουν και με τη λαμπρή καθοδήγηση του μεγάλου Φραντς Μπεκενμπάουερ, γυρίζουν το ματς και κερδίζουν 3-2 στην παράταση με γκολ του Γκερντ Μίλερ.

Τελικά, οι Γερμανοί αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από την Ιταλία, σε ένα τρελό ματς που έληξε 4-3, με πέντε γκολ να σημειώνονται στην παράταση, στο παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως ίσως και το κορυφαίο στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων

Ημιτελικά Μουντιάλ 1990: Ξεκινά η κατάρα των Πέναλτι

Το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές των Άγγλων στα Παγκόσμια Κύπελλα, αφού έφτασαν ως τα ημιτελικά, κορυφαία επίδοση της χώρας, μετά την κατάκτηση του 1966. Φυσικά, ο «Δράκος» που θα έπρεπε να «Σκοτώσουν» οι Άγγλοι για να φτάσουν στον τελικό, φορούσε και πάλι τα χρώματα της Γερμανίας, η οποία μόλις είχε ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης της, μετά την κατάρρευση του κράτους της Ανατολικής Γερμανίας.

Το εμπόδιο απεδείχθη ανυπέρβλητο για την πολύ ταλαντούχα ομάδα της Αγγλίας. Στο στάδιο Ντέλε Άλπι του Τορίνο, οι Γερμανοί προηγήθηκαν με 1-0 χάρη σε φάουλ του Αντρέας Μπρέμε, με τους Άγγλους να ισοφαρίζουν δέκα λεπτά πριν το τέλος με τον Γκάρι Λίνεκερ. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, με τους Πιρς και Ουόντλ να αστοχούν για τους Άγγλους και τη Γερμανία να προχωρά στον τελικό, όπου τελικά κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι στην Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ημιτελικά Euro 1996: Η κατάρα των πέναλτι και στο Γουέμπλεϊ

Το Euro του 1996 ήταν ξεχωριστό για τους Άγγλους, οι οποίοι εκτός της άρτιας οργάνωσης που έπρεπε να παρουσιάσουν, μετά τη δεκαετή τους «απομόνωση», λόγω του αποκλεισμού των ομάδων τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έδειχναν πεπεισμένοι να κατακτήσουν τίτλο για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, με τα σημάδια να δείχνουν ότι όλα είναι όπως τότε. Ημιτελικός και Τελικός εντός έδρας στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στους Γερμανούς, ότι πρέπει για να ξεπλύνουμε και τη ντροπή του αποκλεισμού στην Ιταλία, 6 χρόνια πριν.

Κι όπως κάνουν σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιστάσεις, οι Γερμανοί διαλύσανε το πάρτι. 1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα με τα γκολ των Σίρερ και Κούντζ και πρόκριση στα πέναλτι της ενωμένης πλέον Γερμανίας στον τελικό, χάρη στην αστοχία του σημερινού προπονητή των Άγγλων, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ακόμη μια φορά που ο «Δράκος» απεδείχθη ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους «Ιππότες» του Αη Γιώργη, με τους Γερμανούς τελικά να κερδίζουν και το κύπελλο στον τελικό απέναντι στην Τσεχία.

<a

Προκριματικά Μουντιάλ 2002: Παρέλαση στο Μόναχο

Τι κι αν είναι παιχνίδι προκριματικών κι όχι τελικής φάσης σε μεγάλη διοργάνωση; Τι κι αν οι Γερμανοί τελικά έφτασαν πιο μακριά στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο; Είναι βέβαιο πως ούτε ένας οπαδός της εθνικής Αγγλίας είναι ποτέ δυνατόν να ξεχάσει την απίθανη παράσταση της ομάδας απέναντι στους Γερμανούς, την 1η Σεπτεμβρίου του 2001 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με την Αγγλία να κερδίζει με 1-5 (!) το μεγάλο της αντίπαλο.

Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με τον Κάρστεν Γιάνκερ νωρίς, αλλά στη συνέχεια χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Όουεν. 3 γκολ από το τότε παιδί – θαύμα (ακόμα) του αγγλικού ποδοσφαίρου κι άλλα δύο από Τζέραρντ και Χέσκεϊ, έγραψαν την εποποιία των Άγγλων, τη μεγαλύτερη ποτέ νίκη τους επί των Γερμανών και την πρώτη ήττα της Γερμανίας εντός έδρας σε προκριματική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Τελικά οι Άγγλοι πέρασαν ως πρώτοι τον όμιλο, με την ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική με την Ελλάδα, ενώ οι Γερμανοί χρειάστηκαν τα μπαράζ, για να φτάσουν τελικά ως τον τελικό της διοργάνωσης στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου έχασαν από τη Βραζιλία.

Φάση των “16”, Μουντιάλ 2010: Η Εκδίκηση των Γερμανών για το γκολ του Χαρστ

Το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής έμεινε στην ιστορία για εκείνο τον ανυπόφορο θόρυβο από τις Βουβουζέλες που μας έπαιρναν τα αυτιά σε κάθε ευκαιρία, αλλά και για μια ιστορία εκδίκησης, που άργησε πάνω από σαράντα χρόνια.

Άγγλοι και Γερμανοί τέθηκαν αντιμέτωποι, με τη Γερμανία να παίρνει γρήγορα προβάδισμα δύο τερμάτων, χάρη στα γκολ των Κλόζε και Ποντόλσκι, με τους Άγγλους να μειώνουν γρήγορα χάρη σε γκολ του Άπσον. Και τότε έγινε η φάση που έμοιαζε προορισμένη να γίνει, σε αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες.

Η μπάλα φτάνει έξω από την περιοχή στα πόδια του Φρανκ Λάμπαρντ ο οποίος επιχειρεί με μια λόμπα να «κρεμάσει» τον Νόιερ και τα καταφέρνει. Η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι και σκάει εμφανώς μέσα από τη γραμμή. Ωστόσο, η ομάδα των διαιτητών δε το αντιλήφθηκε, VAR δεν υπήρχε τότε, οπότε το γκολ δε μέτρησε ποτέ. Κανείς δεν ξέρει πως θα είχε εξελιχθεί το παιχνίδι αν εκεί γινόταν το 2-2, πριν καν να «βγει» το ημίχρονο.

Τελικά, με δύο γκολ του νεαρού ακόμη Τόμας Μίλερ, οι Γερμανοί έφτασαν στο θριαμβευτικό 4-1, με τους Άγγλους να πηγαίνουν σπίτι τους για ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση, έχοντας μάλιστα εξοφλήσει και το ανεξόφλητο γραμμάτιο από τον τελικό του 1966.

Cult24

Cult
24

Συνεργαστείτε
μαζί μας