Το σημερινό άρθο είναι καθαρά για μπασκετικούς, και αφορά τους αμερικάνους παιχταράδες που αγωνίστηκαν στο πάλαι ποτέ καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την Α1.
Οι επιλογές είναι καθαρά προσωπικές και περιμένουμε τις ενστάσεις σας αλλά και τις προτάσεις σας στα σχόλια.
Ουόλτερ Μπέρι
Ο Μπέρι είναι από τους πλέον σημαντικούς Αμερικάνους παίχτες που έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας. Ήρθε για πρώτη φορά τη σεζόν 1991-92 στον Άρη, αλλά έπαιξε μόλις 10 παιχνίδια και αποχώρησε, επειδή οι κίτρινοι του χρωστούσαν λεφτά. Την επόμενη σεζόν θα ντυθεί στα ερυθρόλευκα και θα πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλητή με τον Ολυμπιακό. Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, που μαζί με τον Σάβιτς κάνουν ένα εκπληκτικό δίδυμο και στο τέλος της σεζόν κατακτούν το Κόρατς. Στη συνέχεια ο Μπέρι θα παίξει κατά σειρά σε Ηρακλή, Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΟΚ. Στα 38ου χρόνια θα παίξει και στον Μακεδονικό. Αυτό το κάτι σαν σουτ ήταν το σήμα κατατεθέν του. Επίσης όποιος ξέρει ας μας πει τι κουβαλούσε μέσα στο τσαντάκι του ο Μπέρι.
Ρόι Τάρπλεϊ
Ό,τι και να πει κανείς για τον Τάρπλεϊ είναι λίγο. Ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη και κατέκτησε το Κύπελλο Ευρώπης στο τελικό του Τορίνο. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη όπου κέρδισε πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Μετά από ένα πέρασμα από το NBA όπου αποκλείστηκε και πάλι λόγω ναρκωτικών, το 1995 θα φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή και θα φτάσει στο τελικό του κυπέλλου όπου και θα χάσει από τον Παναθηναϊκό. Τελευταίος σταθμός του Τάρπλεϊ ήταν ο Έσπερος τη σεζόν 1999-00.
Ο Τάρπλεϊ πέθανε το 2015 σε ηλικία 50 ετών από κίρρωση του ήπατος.
Έντι Τζόνσον
Ο “Fast Eddie” με μεγάλη καριέρα σε Phoenix Suns, Seattle SuperSonics και Charlotte Hornets, ήρθε στην Ελλάδα τη σεζόν 1994-95 για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Παρά τα 35 του χρόνια ο fast Eddie άφησε το στίγμα του στην Α1. Η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία εκτελούσε έξω από τα 6.25 ήταν παροιμιώδης. Έμεινε για μία σεζόν στον Πειραιά και στη συνέχει επέστρεψε στο NBA όπου και αγωνίστηκε μέχρι τα 40 με τoυς Pacers και τους Rockets.
Μίτσελ Ουίγκινς
O Μίτσελ Ουίγκινς αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για έξι σεζόν από το 1983 έως το 1992, με μία διακοπή στο ενδιάμεσο λόγω τιμωρίας για χρήση κοκαΐνης. Πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα τη σεζόν 1992-93 για λογαριασμό του Μίλωνα. Την επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή για την ομάδα του Σπόρτιγκ. Με τον Ουίγκινς ο Σπόρτιγκ πετυχαίνει σπουδαία πράγματα και κερδίζει ΠΑΟ, Άρη, ΑΕΚ και Ολυμπιακό.
Τη σεζόν 1996-97 θα αγωνιστεί στον Πανιώνιο και την επόμενη θα επιστρέψει στον Σπόρτινγκ. Στην πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα βγει δύο χρονιές πρώτος σκόρερ.
Ντομινίκ Ουίλκινς
Ο Ντομινίκ Ουίλκινς ή αλλιώς “The Human Highlight Film” ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1995 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Πριν τον Παναθηναϊκό έπαιξε στου Atlanta Hawks και όπως μας πληροφορεί η wikipedia “υπήρξε ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ της εποχής του καθώς από το 1982 έως το 1994 δεν σημείωσε ποτέ λιγότερους από 20 πόντους μ.ο. Τη σεζόν 1985-1986 με 30,3 πόντους μ.ο. αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ.” Στον Παναθηναϊκό θα βρει τον Μάλκοβιτς όπου οι σχέσεις τους δεν είναι και οι καλύτερες. Παρ όλη την κόντρα, ο Ντομινίκ δίνει τις απαντήσεις του μέσα στο γήπεδο και με αυτόν για ηγέτη ο Παναθηναϊκός κατακτά το κύπελλο πρωταθλητριών στο Παρίσι.
Τέρνερ Χένρι
Ο Τέρνερ μας συστήθηκε τη σεζόν 1993-94 με τη φανέλα του Πανιωνίου, είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους ξένους που πέρασαν από το κλειστό της “Πλατείας” αλλά και από την Α1. Έκανε και ένα πέρασμα από το Μαρούσι το 1998 και μετά πήγε στη γειτονική Ιταλία όπου αποσύρθηκε το 2002. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια το παρακάτω video μιλάει από μόνο του.
Κλιφ Λέβινγκστον
-Λέβιγκστον
-Και κοιτάξτε τι σημαίνει κάρφωμα.
Αυτά τα λόγια του Μπαντή μπορούν να περιγράψουν όλη την παρουσία του Κλιφ Λέβινγκστον στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον ΠΑΟΚ. Μετά από δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα με τους Bulls ο Κλιφ το 1992 περνάει τον Ατλαντικό για λογαριασμό της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Την σεζόν 1992-93 θα αποτελέσει μαζί με τον Κεν Μπάρλοου ένα από τα καλύτερα δίδυμα ξένων που έχουν περάσει από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Τελικά εκείνη η ομάδα δε θα καταφέρει να κατακτήσει τίποτα και το 1993 ο Λέβινγκστον θα μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Μπολόνια.
Ντέιβιντ Ίνγκραμ
Το 1987 θα έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ηρακλή. Σύμφωνα με το basketbook, στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα έχει πάντοτε πάνω από 30 πόντους μέσο όρο, ενώ η πιο καλύτερη του χρονιά ήταν το 1989-90 όπου και πέτυχε πάνω από 1000 πόντους με μέσο όρο 37,1. Ωστόσο δεν βγήκε ποτέ πρώτος σκόρερ αφού είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Νίκο Γκάλη. Το προσωπικό του ρεκόρ στην Ελλάδα είναι 59 πόντοι , με αντίπαλο το Περιστέρι την σεζόν 1990-91, ενώ στο Κόρατς 53 πόντοι με αντίπαλο την Ρίγα
Ντέιβιντ Ρίβερς
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς αγωνιζόταν στη θέση του PG και ήρθε στα μέρη μας το καλοκαίρι του 1995 για την ομάδα του Ολυμπιακού. Στο λιμάνι θα παραμείνει για δύο χρόνια και θα καταφέρει να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα(1996,1997) ένα κύπελλο(1997) και την Ευρωλίγκα του 1997 σε μια χρονιά όπου ο Ολυμπιακός έκανε triple crown.
Μπάιρον Σκοτ
Ο Μπάιρον Σκοτ μετά από μια μακρά πορεία στον NBA(1000 συμμετοχές και 14000 πόντοι) με τους Lakers τους Pacers και τους Grizzlies. Το 1997 θα έρθει στον Παναθηναϊκό όπου και θα αγωνιστεί για μια χρονιά(πρωτάθλημα και κύπελλο Σαπόρτα). Έκανε μια αρκετά καλή χρονιά με 17.5 πόντους Μ.Ο όπου το τέλος της τον βρίσκει πρωταθλητή(τελικοί με ΠΑΟΚ).
Άλλοι παίχτες που θα μπορούσαν να είναι στη λίστα είναι οι:
Ξαβιέ Μακ Ντάνιελς
Σκότ Σκαίλς
Τσάρλς Σάκλφορντ
Λώρενς Φάντεμπεργκ
Αλφόνσο Φόρντ
Μάρλον Μάξει
Μέλβιν Τσίτουμ
Χάρολντ Έλλις
Κεν Μπάρλοου
Tζεφ Μαλόουν
Αντόνιο Ντέιβις
Πηγές: https://basketbook.gr/ , wikipedia