Τα ποδοσφαιρικά βιβλία ίσως δεν έχουν την θέση που θα έπρεπε. Πριν ασχοληθούμε με το θέμα μας, ας ξεκινήσουμε με το προφανές: Δεν διαφημίζουμε κανένα βιβλίο ούτε θα τα αρπάξουμε χοντρά από τον συγγραφέα κανενός από αυτά που θα σας προτείνουμε. Ελλάδα είσαι όμως, ποτέ δεν ξέρεις, έπρεπε να το αναφέρουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Πάμε στα σημαντικά τώρα. Πέντε βιβλία για να απολαύσεις ή να κάνεις δώρο σε έναν αγνό ποδοσφαιρόφιλο, πέντε ποδοσφαιρικά βιβλία που θα ανοίξουν τους ορίζοντές σου για το αγαπημένο μας παιχνίδι, το καθένα με διαφορετικό, μοναδικό τρόπο. Ελάτε μαζί μας να ανακαλύψετε βιβλία που μιλάνε για το ποδόσφαιρο (η σειρά είναι χωρίς αξιακά κριτήρια, όλα είναι βιβλία που αξίζει να τα διαβάσετε):
- Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων – Kevin Simpson (απόδοση στα ελληνικά Νίκος Παπαδογιάννης)
Θα ξεκινήσουμε λέγοντας πως η απόδοση-μετάφραση του Παπαδογιάννη είναι εξαιρετική. Ιστορίες ποδοσφαίρου στα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού Ράιχ, όπου οι κρατούμενοι έπαιζαν ποδόσφαιρο και έπειτα από μισή ώρα μπορεί να κείτονταν νεκροί. Ιστορίες από την Τσεχοσλοβακία μέχρι την Αυστρία, από ομάδες που πήγαν κόντρα στον Χίτλερ μέχρι ιστορίες προπαγάνδας που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα καθεστώτα. Το Ποδόσφαιρο των Μελλοθάνατων είναι ένα ταξίδι του ποδοσφαίρου εναντίον της σβάστικας, της ζωής εναντίον του θανάτου.
2. Αντιστρέφοντας την πυραμίδα – Jonathan Wilson (μετάφραση Χρίστος Χαραλαμπόπουλος)
Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για την ιστορία των τακτικών του ποδοσφαίρου. Ο Ουίλσον, αηδιασμένος από μια ατάκα ενός συμπατριώτη του δημοσιογράφου πως «είτε τους βάλεις σε μια σειρά είτε σε ρόμβο είναι το ίδιο πράγμα, αφού είναι οι ίδιοι παίκτες», έγραψε για την εξέλιξη των τακτικών από το WM και το 2-3-5 μέχρι το κατενάτσιο, το total football και το σήμερα. Κι αν το διαβάσεις, σίγουρα δεν θα ξαναπιστέψεις πως οι ίδιοι παίκτες σε άλλη διάταξη είναι το ίδιο πράγμα. Παραδείγματα άπειρα εξ’άλλου. Ένα από τα ποδοσφαιρικά βιβλία που θα σας κάνουν να δείτε τους αγώνες από εδώ και πέρα με άλλο μάτι.
3. Η μπάλα στην κερκίδα – Θάνος Σαρρής
Το εγχειρίδιο του φιλάθλου που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, ξεκινώντας από την ίδια του την ομάδα. Ένα μυθιστόρημα με μπόλικα στοιχεία αληθινής έρευνας του συγγραφέα, ο οποίος ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη παίρνοντας παραδείγματα ομάδων που οι φίλαθλοί τους πήραν τη δύναμη και την ιδιοκτησία στα χέρια τους. Όχι για να το παίξουν προύχοντες, αλλά επειδή αγαπούσαν με όλη τους την ψυχή αυτό το μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Όλα αυτά, τα φέρνει ο Σαρρής στην ελληνική πραγματικότητα και στην ομάδα των «Μωβ». Η μπάλα στην κερκίδα δεν είναι ουτοπία, είναι αναγκαιότητα. Θα μπορούσε άραγε κάτι τέτοιο να γίνει στην Ελλάδα;
4. Τι σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε το ποδόσφαιρο – Simon Critchley (μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης)
Ο Κρίτσλεϊ είναι Λίβερπουλ. Θα σου μιλήσει αρκετά για αυτήν αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος του βιβλίου. Ο Κρίτσλεϊ έχει ένα μοναδικό τρόπο να σου πει «κοίτα, το ποδόσφαιρο και η ποίηση/φιλοσοφία/ψυχολογία/κοινωνική τάξη/πολιτική συνδέονται άρρηκτα»! Αυτό κάνει, προσπαθώντας να γράψει ένα βιβλίο που θα ήθελε να έχει γράψει ο Καμί: Όλα όσα εκείνος είχε μάθει περί ηθικής, τα είχε μάθει χάρη στο ποδόσφαιρο. Και ο Κρίτσλεϊ μας διαφωτίζει περί αυτού. Ένα από τα ποδοσφαιρικά βιβλία που σίγουρα πρέπει να βάλετε στη λίστα σας.
5. Παιχνίδι χωρίς όρια – Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Ο Σωτηρακόπουλος έχει ένα σωρό ιστορίες να μας διηγηθεί κι αυτό προσπαθεί να κάνει σε αυτό το βιβλίο. Σκεφτείτε πως είστε σε ένα τζάκι, μικρό παιδί, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά σας και ο Σωτηρακόπουλος σας λέει παραμύθια για ό,τι αγαπάτε πιο πολύ στον κόσμο: το ποδόσφαιρο.
Ελπίζουμε να αγαπήσετε αυτά τα ποδοσφαιρικά βιβλία όσο κι εμείς! Και επειδή μια λίστα ποτέ δεν είναι αρκετή, υποσχόμαστε να κάνουμε κι άλλα παρόμοια αφιερώματα με ποδοσφαιρικά βιβλία!