Στις 9 Δεκεμβρίου 1954 γεννιέται ο Ολλανδός προπονητής (με καταγωγή από το Σουρινάμ) Χενκ Τεν Κάτε. Ήρθε στα μέρη μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, έφυγε άτιτλος ο Σουριναμέζος από την Ελλάδα, νικώντας όμως μέσα στο Μιλάνο τον Μουρίνιο με τον Γιόσου τον Σαριέγκι και πολλοί μέχρι και τρελό τον έβγαλαν όταν έφυγε από τη χώρα αλλά δεν πέρασαν και πάρα πολλοί από την Ελλάδα με τις τακτικές του γνώσεις.
Τρελός αυτός ή εμείς;
Όταν ο Ζοσέ υποκλινόταν στο μεγαλείο του, ήταν μάγκας. Όταν νικούσε με τον Αλέξη τον Τζιόλη (που με προπονητή τον Χενκ Τεν Κάτε έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με υποδειγματικά ματς ως αμυντικό χαφ μαζί με τον Σιμάο), τον Νίκο τον Σπυρόπουλο και τα άλλα τα παιδιά μέσα στη Βρέμη, ήταν καλός και διάνοια, αυτός που πολλοί του έδιναν περισσότερα εύσημα απ’ ότι στον Ράικαρντ για τις τακτικές της Μπαρτσελόνα. Όταν έχανε ήταν ο παράφρονας που αχρήστευσε τον Μάτος και τον Ίβανσιτς, ο δύστροπος, εκκεντρικός και περίεργος. Μήπως ήταν στη μέση η αλήθεια;
Σίγουρα, το να παίζεις με τρία στόπερ μέσα στο Μιλάνο είναι κάτι που αν δουλευτεί σωστά μπορεί να λειτουργήσει αριστουργηματικά, όμως τρεις ημέρες μετά να παίζεις το ίδιο με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, χτυπούσε λίγο άσχημα. Άλλο Μιλίτο κι άλλο Τσέζαρεκ, έτσι;
Παρόλα αυτά, η τελευταία σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός ήταν… Panathinaikos ήταν με αυτόν στα ηνία και με μπροστάρηδες παίκτες όπως ο Μάντζιος, ο Γκάμπριελ κι ο Βαβρζίνιακ βρέθηκε στους 16 της Ευρώπης. Και την επόμενη χρονιά δεν τον άφησαν καν να ολοκληρώσει τη σεζόν, κι έτσι μπορεί ο Παναθηναϊκός να πήρε το πρωτάθλημα αλλά με κατεβασμένα χέρια αποκλείστηκε από τη Σταντάρ, μη δίνοντας καμία βαρύτητα στην Ευρώπη κι ενώ πριν είχε αποκλείσει τη Ρόμα (με δικές του τακτικές και δικούς του παίκτες, βεβαίως βεβαίως).
Ο απολογισμός
Είχε αποκαλέσει πριμαντόνες τους παίκτες, είχε απειλήσει πως θα βρει «αυτόν τον μπάσταρδο που διαρρέει ό,τι λέω στον Τύπο», είχε πει στον Νίνη πως μονάχα το μαλλί του τον ενδιέφερε. Τον Μάλαρτζ υποτίθεται δεν τον ήθελε λόγω μαλλιού, μάλωσε και με τον Κλέιτον εξαιτίας των νυχτοπερπατημάτων του, πολλά ειπώθηκαν για τον τρόπο που χειριζόταν δημοσιογράφους κι αποδυτήρια.
Παρόλα αυτά, βοήθησε τον Κατσουράνη να έχει την πιο παραγωγική του χρονιά ανεβάζοντάς τον στον αγωνιστικό χώρο, πήρε άπειρα πράγματα από τους μέσους του και μάλιστα προσπαθώντας να είναι δίκαιος σε μια ομάδα με παίκτες μαζεμένους σε θέσεις-κλειδιά (Κατσουράνης-Καραγκούνης-Νίνης-Σιμάο-Ζιλμπέρτο, συν τους Κλέιτον-Ρουκάβινα, για 3 θέσεις), όμως πρωτάθλημα δεν πήρε. Θα είναι για πάντα μια συμπαθής φιγούρα στο ελληνικό κοινό, σίγουρα καλτ και πάντοτε θα μείνουμε με την απορία για το τι θα έκανε αν έμενε στον Παναθηναϊκό παραπάνω.
Ο Χενκ Τεν Κάτε πέρα από την Ελλάδα
Βέβαια, ο Χενκ Τεν Κάτε είχε καριέρα πριν (κυρίως) αλλά και μετά από την Ελλάδα. Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε σε μικρομεσαίες ομάδες της Ολλανδίας από το 1975 ως το 1987, με ένα μικρό πέρασμα από τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, ως προπονητής είχε ένα αρκετά πιο βαρύ βιογραφικό. Go Ahead Eagles, Χέρακλες, Σπάρτα Ρότερνταμ, Φίτεσε ήταν οι Ολλανδικές ομάδες που προπόνησε στα 90’ς και το τέλος εκείνης της δεκαετίας τον βρίσκει στη Γερμανία (Έρντιγκεν) και η αμέσως επόμενη χρονιά στην ΜΤΚ Βουδαπέστης. Επιστρέφει ξανά στην Ολλανδία το 2000 για λογαριασμό της Μπρέντα, όπου μένει μια τριετία, πριν μετακομίσει στη Βαρκελώνη.
Στην Μπαρτσελόνα, θα εργαστεί ως βοηθός προπονητή, μόνο πίσω από τον Φρανκ Ράικαρντ. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Ράικαρντ “Εγώ έδινα κίνητρο στους παίχτες αλλά ο Χενκ Τεν Κάτε κατέστρωνε τα σχέδια για την ομάδα“. Στην Βαρκελώνη θα κάτσει μέχρι το 2006, όταν και θα του δοθεί η ευκαιρία να γίνει πρώτος προπονητής στον Άγιαξ. Τη σεζόν 2006-2007, ο Άγιαξ κέρδισε το Κύπελλο Ολλανδίας, ισοβάθμισε με την Αιντχόφεν στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά κούπα δεν σήκωσε για ένα γκολ διαφορά!
Επόμενος προορισμός μετά το Άμστερνταμ ήταν το Λονδίνο, όπου ο Χενκ Τεν Κάτε ανέλαβε βοηθός προπονητή στην Τσέλσι. Έμεινε στους μπλε για έναν χρόνο και λίγο καιρό μετά την απόλυσή του, ο Παναθηναϊκός τον έφερε στην Ελλάδα. Για τα εν Ελλάδι κατορθώματά του, μιλήσαμε και πιο πάνω. Σίγουρα ήταν από τους κύριους συντελεστές που έφεραν το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό το 2010, ασχέτως αν τελικά το κατέκτησε ο Νίκος Νιόπλιας.
Μετά τον Παναθηναϊκό, ο Χενκ Τεν Κάτε δοκίμασε την τύχη του σε διάφορους απίθανους προορισμούς, όπως η Αλ-Αχλί, η Ουμ Σαλάλ, η Σάντονγκ Λούντενγκ, μικρή επιστροφή στην Ολλανδία για λογαριασμό της Σπάρτα Ρότερνταμ, δύο χρόνια ταμείο Ανεργίας και έπειτα, από το 2015 και έπειτα στις Αλ-Τζαζίρα (την ομάδα, όχι το κανάλι), την Αλ-Ουαχντά, την Αλ-Ιττιχάντ, πάλι την Αλ-Ουαχντά (πολλά Αλ ρε παιδί μου) και τέλος το Σουρινάμ (ως βοηθός προπονητή).
Τέλος, για όσους δεν το θυμούνται, η κόρη του Χενκ Τεν Κάτε ήταν παντρεμένη με τον άλλοτε παίχτη της ΑΕΚ, Γιουσούφ Χέρσι. For the record (που λέμε και στο χωριό μας), έχουμε επιλέξει τον Γιουσούφ Χέρσι στο βίντεό μας με τα παλτά της ΑΕΚ.