Αν υπήρχε ένα πρόσωπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο για το οποίο όλοι θα είχαν κάτι καλό και κάτι κακό να πουν, σίγουρα αυτό θα ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο πολυνίκης τεχνικός είναι σίγουρα από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις προπονητικές του ικανότητες, όπως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ιδιότροπο του χαρακτήρα του.
Πέρα από το να φτιάχνει ωραίες ομάδες, που έπαιζαν όμορφο, συνήθως κάθετο ποδόσφαιρο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε ακόμα ένα αγαπημένο χόμπι ως προπονητής. Του άρεσε πάντοτε να διαλέγει τους καλύτερους παίκτες από όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία, τους οποίους έφερε στην Ελλάδα, εκ των οποίων κάποιοι άφησαν εποχή, κάποιοι πρόσφεραν ικανοποιητικά, κάποιοι πρόσφεραν λιγότερο ενώ κάποιους σίγουρα δε θα τους θυμάστε!
Απαραίτητη σημείωση: Το παρόν κείμενο αναφέρει μόνο τους παίκτες που έφερε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο ελληνικό πρωτάθλημα ως προπονητής. Δεν αναφέρονται ούτε τα περάσματά του στην Κύπρο, ούτε οι κινήσεις του ως τεχνικός διευθυντής/αθλητικός διευθυντής/άνθρωπος του τίγρη στην ΑΕΚ.
ΑΕΚ (1η θητεία)
Σεζόν 1988-89: Στην πρώτη του σεζόν η ΑΕΚ καταφέρνει να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Ο πρώτος παίκτης από την Ενωμένη ακόμη Γιουγκοσλαβία, ήταν ο Τόνι Σαβέβσκι που αποκτήθηκε το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς. Ο Σαβέβσκι έμεινε στην ΑΕΚ ως το 2001, αγωνιζόμενος σε 356 παιχνίδια πρωταθλήματος με την Ένωση κι αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ομάδας.
Σεζόν 1989-90: Ο Μπάγεβιτς δεν απέκτησε κάποιον -ιτς
Σεζόν 1990-91: Ούτε αυτή τη χρονιά αποκτήθηκε κάποιος –ιτς, με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και τη βαθμιαία διάλυση του κράτους, προανήγγειλαν τις εξελίξεις.
Σεζόν 1991-92: Το καλοκαίρι του 1991, ο Μπάγεβιτς φέρνει στην ΑΕΚ τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, αμυντικό μέσο με καταγωγή από το Μαυροβούνιο, που αγωνίζονταν στη Βοσνία. Ο Σαμπανάτζοβιτς ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά με τον Ερυθρό Αστέρα. Στην ΑΕΚ έμεινε πέντε χρόνια, πριν ακολουθήσει τον Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό.
Σεζόν 1992-93: Ο Ντούσαν έφερε το καλοκαίρι του ’92 στην ομάδα τον Ζόραν Σλίσκοβιτς, Κροατικής καταγωγή επιθετικό, γεννημένο στο Σαράγιεβο. Ο Σλίσκοβιτς αγωνίστηκε σε 75 παιχνίδια με 40 γκολ για την ΑΕΚ. Στις 2 χρονιές που έμεινε στην ομάδα, πήρε 2 πρωταθλήματα, ενώ έχει μείνει το παρατσούκλι του στην ποδοσφαιρική πιάτσα, αφού τον φώναζαν Παναγιωταρέα, λόγω της άσπρης τούφας στο μαλλί. Ο Σλίσκοβιτς μετά την ΑΕΚ αγωνίστηκε για μια σεζόν και στον Πανηλειακό.
Σεζόν 1993-94: Δεν αποκτήθηκε κάποιος -ιτς
Σεζόν 1994-95: Δεν αποκτήθηκε κάποιος -ιτς
Σεζόν 1995-96: Δεν αποκτήθηκε κάποιος -ιτς
Ολυμπιακός (1η θητεία)
Σεζόν 1996-97: Στον Ολυμπιακό βρήκε τον Ίλια Ίβιτς που αγωνίζονταν ήδη εκεί από το 1994 και έως το 1999 που έφυγε για την Τορίνο. Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά, μετά από μια δεκαετία. Στον Πειραιά τον ακολούθησε κι ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, από την ΑΕΚ. Την ίδια χρονιά, ο Μπάγεβιτς φέρνει στον Ολυμπιακό τον άνθρωπο που συνδέθηκε με την ομάδα περισσότερο από οποιονδήποτε ξένο ποδοσφαιριστή, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, από τον Πανηλειακό, όπου αγωνίστηκε για 3 χρόνια. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε συνολικά 13 σεζόν, κερδίζοντας 12 πρωταθλήματα.
Σεζόν 1997-98: Έρχεται στον Πειραιά ο Μίρζα Βαρεσάνοβιτς, Βόσνιος στόπερ, ο οποίος αγωνίστηκε για 2 σεζόν με 35 συμμετοχές 1 γκολ στο πρωτάθλημα για τους Πειραιώτες. Με τον Βαρεσάνοβιτς μέλος της ομάδας, ο Ολυμπιακός κατέκτησε 2 πρωταθλήματα. Ακόμα ένας από την πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ο γεννημένος στο Μαυροβούνιο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς που είχε ήδη παίξει σε Εθνικό Πειραιώς και Πανηλειακό. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε για 1 σεζόν, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε και στον ΠΑΟΚ. Τον Ιανουάριο του 1997, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Σέρβο με μεγάλη πείρα στην Κύπρο Σίνισα Γκόγκιτς, ο οποίος παρότι ήταν 33 ετών όταν αποκτήθηκε, πρόσφερε πολλά για 3 χρόνια στους Πειραιώτες, με 83 ματς και 24 γκολ στο πρωτάθλημα.
Σεζόν 1998-99: Δεν αποκτήθηκε κάποιος -ιτς
Σεζόν 1999-00: Ξεκινάει τη σεζόν στον Ολυμπιακό, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να κάνει μια τρελή προσφορά και να πείθει τον σούπερ σταρ της Πόρτο, τον Σλοβένο Ζλάτκο Ζάχοβιτς να ενταχθεί στην ομάδα. Φυσικά, οι σχέσεις Ζάχοβιτς – Ολυμπιακού είναι μια πονεμένη ιστορία, αφού ο Σλοβένος πιο πολύ μάλωνε και γκρίνιαζε, παρά έπαιζε. Βέβαια, ο Ντούσαν είχε ήδη φύγει από την ομάδα το Νοέμβριο, αφού είχε ήδη συγκρουστεί με τον Σλοβένο, όταν αυτός άργησε να γυρίσει από τις διακοπές του. Αρχές Ιανουαρίου του 2000, ο Μπάγεβιτς αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ.
ΠΑΟΚ
Σεζόν 1999-00: Από την πρώτη μεταγραφική περίοδο στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, ο Μπάγεβιτς έδειξε τις προθέσεις του, φέρνοντας τον Σέρβο αμυντικό Βίντακ Μπράτιτς, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2000. Πέτυχε 2 γκολ στα 2 πρώτα του παιχνίδια (το δεύτερο ένα απίστευτο φάουλ στο 1-3 του εκπληκτικού Παναθηναϊκού του Γιάννη Κυράστα στην Τούμπα) και πέραν τούτου, ουδείς κατάλαβε γιατί σπαταλήθηκαν περίπου 700 εκατομμύρια δραχμές(τεράστιο ποσό για την εποχή) για την απόκτησή του από τη Βοϊβοντίνα. Συνολικά έπαιξε σε 25 παιχνίδια με το Δικέφαλο για 2 σεζόν. Μέχρι και σήμερα, ο Μπράτιτς βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις των ακριβότερων μεταγραφών στην ιστορία του ΠΑΟΚ.
Σεζόν 2000-01: Τη δεύτερη χρονιά του στον ΠΑΟΚ, και συγκεκριμένα στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ο Μπάγεβιτς φέρνει στη Τούμπα από τη Ζελέζνικ της Σερβίας τον αριστεροπόδαρο εξτρέμ Σλάνταν Σπάσιτς. Ο Σέρβος ξεχώρισε για την τεχνική του, αλλά και την έφεσή του στο σκοράρισμα(όποτε έπαιζε). Αγωνίστηκε σε 57 παιχνίδια πρωταθλήματος για 5 χρόνια, σκοράροντας 15 φορές. Την ίδια χρονιά, ο Μπάγεβιτς έφερε σαν εναλλακτική για τον πάγκο τον Κροατικής καταγωγής, διεθνή με την Εθνική Αυστραλίας, Άντε Κόβιτς. Σχεδόν κανένας δε θα θυμόταν το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ αν δεν είχε βρεθεί από σπόντα στην εντεκάδα του τελικού κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όπου πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί τελικά με 4-2, κατακτώντας τον πρώτο του τίτλο μετά από 16 χρόνια.
Σεζόν 2001-02: Δεν αποκτήθηκε κάποιος -ιτς
ΑΕΚ (2η θητεία)
Σεζόν 2002-03: Στην αρχή αυτής της σεζόν, ο Μπάγεβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ. Εκεί τον ακολούθησε ένας παλιός γνώριμος, ο Ίλια Ίβιτς, ο οποίος μεταγράφηκε στην Ένωση το καλοκαίρι του 2002. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της κοινής τους πορείας, το έντονο επεισόδιο που είχαν στα αποδυτήρια του ΓΣΠ στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι κακές γλώσσες θέλουν τον Μπάγεβιτς να χαστούκισε τον παίκτη του. Ο Ίβιτς αγωνίστηκε στην ομάδα ως το 2003, παίζοντας σε 47 παιχνίδια πρωταθλήματος, σκοράροντας 18 φορές.
Σεζόν 2003-04: Ο Μπάγεβιτς έμεινε στο τιμόνι της ομάδας ως τη 19η αγωνιστική πριν τον αντικαταστήσει ο Μελέτης Περσίας αρχικά ως υπηρεσιακός και ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου στη συνέχεια. Τη χρονιά αυτή δεν αποκτήθηκε κάποιος -ιτς.
Ολυμπιακός (2η θητεία)
Σεζόν 2004-05: Το καλοκαίρι του 2004, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε για δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη. Έχοντας στα χέρια του και πάλι τον Τζόρτζεβιτς, πλαισιωμένο μάλιστα από αστέρες παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Ριβάλντο και ο Τζιοβάνι, ο Ντούσαν αποφάσισε να κάνει σοβαρές δουλειές με την Πρώην Γιουγκοσλαβία, φέρνοντας τα καλύτερα ταλέντα της Σερβίας και της Κροατίας στο χώρο του κέντρου, στον Πειραιά. Μίλος Μάριτς και Ιβάν Ρέζιτς ήρθαν με περγαμηνές στον Πειραιά, από την Ζέτα ο πρώτος, από τη Βαράζντιν ο δεύτερος, κατάφεραν αμφότεροι να μη θυμάται κανείς το πέρασμά τους. Κι αν ο Μάριτς έμεινε 3 σεζόν στο λιμάνι, αγωνιζόμενος σε 58 παιχνίδια (3 γκολ) στο πρωτάθλημα, η περίπτωση του Ρέζιτς ήταν διαφορετική, αφού ο Κροάτης έπαιξε μόλις 4 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, πριν αποχωρήσει το επόμενο καλοκαίρι για τη Χάιντουκ. Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή, με τον Μπάγεβιτς όμως να μη συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας, αφού ο κόσμος είχε παράπονα από τον τρόπο παιχνιδιού της.
Άρης
Σεζόν 2007-08: Μετά από μια απουσία 2 ετών, το Σεπτέμβριο του 2007, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τις τύχες του Άρη. Οι Θεσσαλονικείς έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο υπό την ηγεσία του, προκρινόμενοι μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ ήταν και προπονητής της ομάδας στον χαμένο τελικό του Καυταντζογλείου απέναντι στον Ολυμπιακό εκείνη τη σεζόν. Στον Άρη ο Μπάγεβιτς έσμιξε για πρώτη φορά με τον δεύτερο αδερφό Ίβιτς, τον Βλάνταν, ο οποίος μεταγράφηκε στους «κίτρινους» την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Ο Ίβιτς έπαιξε εκείνη τη σεζόν 26 παιχνίδια πρωταθλήματος με 5 γκολ με τον Άρη, πριν υπογράψει ως ελεύθερος με τον ΠΑΟΚ το επόμενο καλοκαίρι. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ο Μπάγεβιτς έφερε στον Άρη και το συμπατριώτη του Σανέλ Γιάχιτς, έναν σκληροτράχηλο κεντρικό αμυντικό, που έπαιξε 31(2 γκολ) παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Άρη, πριν μεταγραφεί στην ΑΕΚ το 2009. Παρότι ο Μπάγεβιτς έκανε την επόμενη προετοιμασία, για τη σεζόν 2008-09, παραιτήθηκε το Σεπτέβριο του 2008,εγκαταλείποντας τον Άρη.
ΑΕΚ (3η θητεία)
Σεζόν 2008-09: Ο Μπάγεβιτς ανέλαβε την ομάδα το Νοέμβριο του 2008, μετά το περιπετειώδες πέρασμα του Γιώργου Δώνη από τον πάγκο της ένωσης. Σε μια περίοδο διοικητικού χάους στην ομάδα, ακριβώς μετά την παραίτηση του Ντέμη Νικολαΐδη από την προεδρία, ο Μπάγεβιτς έκανε μια αδιάφορη σεζόν, φτάνοντας στον τελικό κυπέλλου, όπου, στο συγκλονιστικότερο παιχνίδι των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ηττήθηκε 15-14 στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό. Τη χρονιά αυτή δεν αποκτήθηκε κάποιος –ιτς.
Σεζόν 2009-10: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε την προετοιμασία για τη σεζόν που ακολουθούσε, χωρίς φυσικά να παραλείψει να κάνει τα ψώνια του από γνωστές, αγαπημένες του αγορές. Από τη Σουκαρίσκι αποκτήθηκε ο ύψους 1.97 Σέρβος τερματοφύλακας Μίλαν Λούκατς, ο οποίος έμεινε στην ΑΕΚ έως το 2011, χωρίς να παίξει ούτε σε έναν αγώνα πρωταθλήματος. Στα τέλη Αυγούστου, η Ένωση απέκτησε και τον Σανέλ Γιάχιτς από τον Άρη, τον οποίο ο Μπάγεβιτς φανερά πίστευε πολύ. Ο κόσμος της ομάδας βέβαια μάλλον είχε άλλη άποψη, αλλά ο Ντούσαν δεν ήταν εκεί να το διαπιστώσει όταν έγινε φανερό. Στα τέλη Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε μετά από το μεγαλοπρεπές τρίμπαλο που έφαγε από τον Ολυμπιακό Βόλου του Αχιλλέα Μπέου, δεχόμενος αντικείμενα από την εξέδρα των οπαδών της ομάδας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το αγωνιστικό χάλι της ομάδας.
Ατρόμητος
Σεζόν 2012-13: Η τελευταία ομάδα που προπόνησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν ο Ατρόμητος. Μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Γιώργο Δώνη, το καλοκαίρι του 2012, ο Γιώργος Σπανός ανέθεσε τις τύχες της ομάδας στον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Βέβαια, η θητεία του ήταν σύντομη, αφού παραιτήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων την ίδια χρονιά. Δεν έκανε κάποια αγορά από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού ο Κροάτης Βέλιμιρ Ράντμαν που αγωνίζονταν τερματοφύλακας ήταν στην ομάδα ήδη από το 2011.
Συνολικά, πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Μπάγιεβιτς, τη διαδρομή του και το ποδόσφαιρο που παρουσίασε. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ποδόσφαιρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα τον ευγνωμονεί αιώνια, αφού η προσφορά του ως κόουτς ήταν ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που είχε ως παίκτης, όταν δέσποζε στην επιθετική γραμμή της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας, παραμένοντας μέχρι σήμερα ο επιθετικός με την καλύτερη αναλογία σκοραρίσματος στην ιστορία των Πλάβι.