Πολλοί Ισπανοί έχουν περάσει από τα μέρη μας. Άλλοι τα πήγαν εξαιρετικά, άλλοι τίμια, ενώ άλλοι θα είναι για πάντα είδωλα (για τους λάθος λόγους). Μαζέψαμε μία ενδεκάδα καλτ Ισπανών παιχτών που μάγεψαν στη χώρα μας και είμαστε σίγουροι πως αν είχε αυτούς ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Φούρια Ρόχα, Λουίς Ενρίκε, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο ζόρικα για την Εθνική μας ομάδα. Πάμε να δούμε τους 11 που διαλέξαμε σε συνδυασμό 4-4-2 σε ρόμβο.
Τερματοφύλακας ο μεγάλος Χακόμπο Σανθ
Είχαμε κι άλλες επιλογές, αλλά δε μπορούσε η φανέλα με το νούμερο 1 να μην πάει στον φοβερό Χακόμπο Σανθ. Τον γνωρίσαμε αρχικά στον Αστέρα Τρίπολης (φυσικά), όπου ξεχώρισε τόσο για την τρέλα του, όσο και για τον ιδιόρρυθμο – να το πούμε ευγενικά – χαρακτήρα του. Τελικά, πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου ενώ ξεκίνησε ως αναπληρωματικός, έφτασε κάποια στιγμή και στη βασική ενδεκάδα. Κάπου εκεί όμως άρχισε πάλι τα περίεργα, αποβλήθηκε και σε ένα παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό για χειρονομίες δεξιά κι αριστερά και γρήγορα παραγκωνίστηκε. Παρότι έπαιξε λίγο στην Ελλάδα, αποτελεί καλτ σημείο αναφοράς για την εποχή του.
Αμυντικοί
Στην άμυνα διαλέξαμε τέσσερις ποδοσφαιριστές που ο καθένας άφησε το στίγμα του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα πλάγια μπακ μας, οι Ραούλ Μπράβο και Χαβίτο, αγωνίστηκαν τόσο σε Ολυμπιακό όσο και σε Άρη (o πρώτος και στη Βέροια, ενώ ο Χαβίτο και σε Κέρκυρα και Πανθρακικό) ενώ τα δύο στόπερ μας έπαιξαν με τα χρώματα μόνο μίας ελληνικής ομάδας, ο Σαριέγκι με τον Παναθηναϊκό κι ο Ινίγο Λόπες με τον ΠΑΟΚ.
Ραούλ Μπράβο
Ο Ραούλ Μπράβο ίσως είναι και ο πιο γνωστός από την ενδεκάδα που ετοιμάσαμε για εσάς. Αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στην Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ισπανίας κι ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ήρθε στην Ελλάδα για να δώσει λύσεις στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ως μεταγραφή, μάλλον κρίνεται αποτυχημένη, γιατί, παρόλο που αγωνίστηκε σε 63 ματς με τον Ολυμπιακό, δεν έθελξε και τόσο με την παρουσία του, ενώ μάλιστα μετατοπίστηκε από αριστερό μπακ σε αριστερό στόπερ, αφού δεν ήταν τόσο γρήγορος για να παίξει στον ασβέστη. Από τον Ολυμπιακό έφυγε το 2011 κι αφού περιφέρθηκε σε 4 ομάδες σε διάστημα 4 ετών, τη σεζόν 2014-2015 επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Βέροιας, όπου είχε μια γεμάτη σεζόν κι έπειτα πήγε στον Άρη για δύο χρόνια (με τον ένα ως δανεισμό πάλι στη Βέροια), όπου έκλεισε και την καριέρα του.
Γιόσου Σαριέγκι
Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού δεν ενθουσιάστηκαν με την απόκτηση του Γιόσου Σαριέγκι το 2007 κι ας είχε προηγηθεί μια γεμάτη σεζόν με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η αλήθεια είναι πως κατά την πενταετή του παραμονή στην ομάδα του τριφυλλιού, γινόταν αρκέτα συχνά δέκτης των παραπόνων των φίλων της ομάδας. Ωστόσο, ο Σαριέγκι πάντα πάλευε κι ας μην ήταν ο πιο τεχνίτης αμυντικός, ενώ το γκολ που έβαλε στο Μεάτσα, χαρίζοντας το ιστορικό διπλό του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ίντερ του Μουρίνιο, μαζί με τον τίτλο του πρωταθλήματος το 2010, είναι δύο σοβαρότατοι λόγοι να θεωρείται ως μια πετυχημένη μεταγραφή. Μάλιστα, μετά την φυγή των Σισέ και Τζιλμπέρτο Σίλβα, υπήρξε κι αρχηγός της ομάδας μέχρι το 2012, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Ινίγκο Λόπεθ
O Ινίγκο Λόπεθ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ με σκοπό να γίνει ο στυλοβάτης της άμυνάς του. Με ύψος 1,85 και με μια γεμάτη τριετία στην Γρανάδα, όπου είχε πετύχει και 8 γκολ, όλοι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης πίστεψαν πως είχαν βρει έναν στόπερ που θα τους καθοδηγήσει για πολλά χρόνια και θα βοηθήσει και στα στημένα. Αμ δε. Ο φίλτατος Ινίγκο δεν πολυείχε όρεξη να παίξει στη χώρα μας, συνέχεια ήταν τραυματίας και πρόλαβε να παίξει συνολικά σε 3 ολόκληρα παιχνίδια, όπου και ήταν εξαιρετικά ασταθής. Έκατσε μόλις 5 μήνες στην Ελλάδα, αφού τον Ιανουάριο η Θέλτα τον πήρε δανεικό για 6 μήνες και μετά έφυγε ως ελεύθερος για την Κόρδοβα, γλυτώνοντας τον ΠΑΟΚ από ένα βαρίδιο ολκής.
Χαβίτο
Σαν να σας ακούω να κράζετε. Τον Χαβίτο δεξί μπακ; Κι όμως, έχει πολλά κοινά με έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή,που ακούει και στο 14. Και οι 2 ξεκίνησαν ως επιθετικοί, μετά έγιναν δεύτεροι επιθετικοί, μετά δεξιά εξτρέμ και στο τέλος αγωνίστηκαν και οι 2 έστω και ένα ματς στην καριέρα τους ως δεξιά μπακ. Όσον αφορά τον Ισπανό φίλο μας, αφού είχε αγωνιστεί σε όλες τις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα, έρχεται το 2006 στον Άρη. Έμεινε για 5 χρόνια στην ομάδα και μπορεί να μην σκόραρε συχνά, μόλις 15 γκολ σε 124 συμμετοχές, παρόλα αυτά αγαπήθηκε στο Χαριλάου γιατί πάντα έδινε και την ψυχή του. Άτεχνος αλλά γρήγορος, βοηθούσε κι ανασταλτικά όσο μπορούσε ενώ δεν προκαλούσε και κανένα πρόβλημα. Το 2011 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό όπου έμεινε μόλις για ένα εξάμηνο. Μετά πήγε σε Τουρκία και Ισπανία, αλλά γύρισε στην πατρίδα μας το 2014 για λογαριασμό της Κέρκυρας όπου ήταν στις πρώτες επιλογές των προπονητών του, ενώ το πέρασμα από την χώρα μας ολοκληρώθηκε στην Κομοτηνή, για λογαριασμό του Πανθρακικού.
Μέσοι
Αριστερός Μέσος Αλμπέρτ Ριέρα
Ο Άλμπερτ Ριέρα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα Ισπανών που πέρασαν από τη χώρα. Πρωταγωνιστής στην Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε, όταν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου και έχασε από τη Σεβίλλη. Μετέπειτα ο Ριέρα έφτασε να φορέσει μέχρι και τη φανέλα τη Λίβερπουλ, αφού μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις του, ο Ράφα Μπενίτεθ του εμπιστεύτηκε μια θέση στα αριστερά της μεσαίας γραμμής της αγγλικής ομάδας. Στον Ολυμπιακό ήρθε το 2010, όπου τον υποδέχτηκαν ως τον παίκτη που θα “έσβηνε” τη σκιά του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είχε αποσυρθεί την προηγούμενη σεζόν, από την αριστερή πλευρά της ομάδας. Δεν πήγε και πολύ καλά αυτό και δικαίως βρίσκεται στην ενδεκάδα καλτ Ισπανών μας.
Δεξιός Μέσος Τόνι Κάλβο
Ένας εκ των πραγματικά πιο προικισμένων ποδοσφαιριστών από τεχνικής άποψης ο Τόνι Κάλβο, ήρθε στον Άρη το καλοκαίρι του 2007 από τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα και ξεκίνησε με “έκρηξη” στην αρχή την πορεία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Τρίπλα, τροφοδοσία των επιθετικών, στημένες φάσεις, απειλή από μακριά, ο Κάλβο έδειχνε ότι τα έχει όλα. Τελικά τα πράγματα δεν πήγαν πάρα πολύ καλά για τον Ισπανό, αφού παρότι κάποιες ενέργειες του έμειναν στη μνήμη των φιλάθλων, δεν έκανε σε καμία περίπτωση την πορεία που θα μπορούσε με βάση τα χαρακτηριστικά του. Έκανε αργότερα κι ένα πέρασμα από τη Βέροια, το οποίο μπορεί να μη το θυμάται ούτε ο ίδιος.
Αμυντικός Μέσος Ρούμπεν Παλαθουέλος
Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που πέρασε από τον Άρη, ο υπερτίμιος Ρούμπεν Παλαθουέλος που δέσποζε στο κέντρο της ομάδας της Θεσσαλονίκης, όταν αγωνίστηκε εκεί ως δανεικός τη σεζόν 2006 -07. Παρότι δεν ήταν ευρέως γνωστός στο κοινό και πολλοί τον κορόιδευαν για την λίγο άχαρη κορμοστασιά του, ο Παλαθουέλος δε μάσησε καθόλου και αγωνίστηκε σε όλα σχεδόν τα ματς της χρονιάς ως βασικός, πηγαίνοντας την επόμενη χρονιά στη Χαρτς στη Σκωτία. Έπαιξε επίσης στην Αλαβές, στη Μπότεβ στη Βουλγαρία και για αρκετά χρόνια στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας.
Δημιουργικός Μέσος Βίκτορ Σάντσεθ
Στο κέντρο χρειάζεται πάντοτε κι ένας παικταράς να “κεντάει”, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τους επιθετικούς παίκτες της ομάδας του, ούτως ώστε να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Ποιος καλύτερος για αυτό από τον μεγάλο Βίκτορ Σάντσεθ, τον παικταράς που, αφού διέπρεψε στην Ισπανία με Ρεάλ Μαδρίτης και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ήρθε για μερικά από τα τελευταία ένσημα στον Παναθηναϊκό. Η πορεία του ήταν πολύ μικρή, αφού αγωνίστηκε μόλις για μία χρονιά, σε 12 συνολικά παιχνίδια, αφού κατά βάση αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμού. Έφυγε για την Έλτσε, όμως η ιστορία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο δε σταματάει εδώ. Το καλοκαίρι του 2016 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, αντικαθιστώντας τον Μάρκο Σίλβα, για να απομακρυνθεί μόλις δύο μήνες μετά, μετά τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ από τη Χάποελ Μπερ Σεβά.
Επιθετικοί
Για την επίθεση μετά από αρκετή σκέψη και φιλτράρισμα καταλήξαμε σε δύο παίχτες που ο ένας έχει παίξει στον Ολυμπιακό με όχι και τόση μεγάλη επιτυχία, και ο άλλος έχει παίξει στον Άρη και είναι ίσως ένας από τους καλύτερους ξένους παίχτες που έχουν αγωνιστεί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Φυσικά μιλάμε για τον Λάρα Γκαρθία Ντάνι και τον Σέρχιο Κόκε.
Λάρα Γκαρθία Ντάνι
Δε θα μπορούσε να λείπει από την ενδεκάδα καλτ Ισπανών παιχτών ο Ντάνι. Ο Λάρα Γκαρθία Ντάνι, μετά από μια πολύ καλή σεζόν στην Μαγιόρκα το καλοκαίρι του 1999, καταλήγει στην Μπαρτσελόνα έναντι του ποσού των 14.000.000 ευρώ στην οποία και έμεινε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2004 πριν πάει ως δανεικός στην Σαραγόσα και μετά στην Εσπανιόλ. Η αλήθεια έιναι ότι κατά την πρώτη του σεζόν στην Μπαρτσελόνα δεν τα πήγε και άσχημα καθώς σε 27 αγώνες πέτυχε 11 γκολ. Στα μέρη μας θα έρθει τη σεζόν 2005-06 και θα είναι αυτό που λέμε η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού. Ο πάλαι ποτέ Ισπανός killer, που έγινε και σύνθημα από τους φίλους του Ολυμπιακού (“θα σ’αγαπάμε μια ζωή Λάρα Γκαρσία Ντάνι”) μάλλον είχε ξεχάσει πως σκοράρουν καθώς σε 19 παιχνίδια κατάφερε να σκοράρει μόλις δύο φορές με αντιπάλους τον ΟΦΗ και τον Απόλλων Καλαμαριάς. Τελικά αποχώρησε ως αποτυχημένος και πήγε για ένα χρόνο στην γειτονική Τουρκία.
Σέρχιο Κόκε
Ο Σέρχιο Κόκε ήρθε στον Άρη από την Μαρσέιγ το καλοκαίρι του 2006 όταν και οι κίτρινοι επέστρεψαν στην Super League, μετά τον υποβιβασμό τους. Ο Κόκε τις δύο πρώτες του σεζόν στον Άρη κάνει “παπάδες” καθώς καταφέρνει να σημειώσει 22 τέρματα σε 74 συμμετοχές. Όπως ήταν φυσικό ο Κόκε αυτόματως γίνεται ο αγαπημένος παίχτης των οπαδών του Άρη. Βέβαια ό,τι αρχίζει ωραίο τελείωνει με πόνο, και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και με τον Σέρχιο Κόκε, ο οποίος μετά την υπογαρφή πενταετούς συμβολαίου το 2008, αρχίζει και χάνει την καλή εικόνα που είχε τα προηγούμε χρόνια. Όπως είναι γνωστό η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το φαγητό της, και έτσι ο κύριος Κόκε φαίνεται να έχει πάρει τα κιλάκια του και να μην είναι σε φόρμα. Παράλληλα όπως και για κάθε παίχτη κυκλοφορούν φήμες ότι βγαίνει και πηγαίνει στο καζίνο κάθε βράδυ. Το παιχνίδι με την Ατλέτικο ίσώς είναι και το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι του Κόκε με τον Άρη. Μετά τον Άρη έπαιξε σε ΗΠΑ, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία, Βολιβία & Ινδία.