Είναι αδύνατο να περιγράψεις το μεγαλείο των Queen. Την πρωτοπορία τους στο μουσικό και στο εμπορικό κομμάτι, το πάντρεμα πολλών ειδών στην μουσική τους, την επιδραστικότητά τους, τις ιστορικές ζωντανές εμφανίσεις τους, τον απλησίαστο και αμίμητο ήχο τους,, το πόσο ιδιοφυείς και ευέλικτοι μουσικοί ήταν.
Συνήθως εκεί στα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, η διάθεση να ακούσεις τους Queen μεγαλώνει και όταν ξεκινάς να ακούς ένα τραγούδι / άλμπουμ, τότε δεν σταματάς. Η μουσική των Queen φέρνει (συνήθως) ευφορία, αγαλίαση, χαρά, έμπνευση, θρίαμβο.
Θα αποφύγουμε να φτιάξουμε ένα δικό μας τοπ 10, τοπ 20 κλπ. Πρώτον, γιατί έχουν παίξει τόσα πολλά είδη και θα ήταν άδικο να αφήναμε κομμάτια που αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη περίοδό τους και έπειτα, όταν ακούς τους Queen πάντα ανακαλύπτεις ένα νέο κομμάτι που θα μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου. Ένα φωνητικό αριστούργημα του Μέρκιουρι, ένα ηλεκτρικό ξέσπασμα του Μπράιαν Μέι, ένα groove του Τζον Ντίκον, έναν αλανιάρικο τέμπο του Ρότζερ Τέιλορ.
Θα διαλέξουμε ένα κομμάτι από κάθε δίσκο τους, γνωρίζοντας ότι αν κάναμε την ίδια προσπάθεια την άλλη βδομάδα, ή αύριο ακόμη, θα διαλέγαμε άλλα τραγούδια.
1. Great King Rat (Queen I, 1973)
Έχει πολύ ζουμί η πρώτη περίοδος των Queen. Πάντα θα ανακαλύψεις κάτι καινούργιο στις συνθέσεις τους. Άλλοτε ακούγονται ώριμοι και παίζουν σαν ώριμοι βετεράνοι, άλλοτε ακατέργαστοι, έχοντας μια μίξη από protometal, punk rock, progressive στοιχεία. Πολλές αλλαγές ρυθμού, μεγάλες συνθέσεις, μεγάλα σόλο, οπερατικά στοιχεία.
Το Great King Rat είναι ένα τυπικό τραγούδι αυτής της περιόδου. Όχι και το το πιο εύκολο άκουσμα, αλλά αντιπροσωπευτικότατο και γραμμένο από τον Φρέντι Μέρκιουρι.
2. Seven Seas Of Rhye (Queen II, 1974)
Ένα τραγούδι με απεριόριστη ενέργεια. Με το πιάνο να οδηγεί και στην ταινία Bohemian Rhapsody να δίνουν λεπτομέρειες γα την ηχογράφησή του. Λιγότερο από τρία λεπτά, ένα αριστούργημα που περιγράφει στο έπακρο τι μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι μουσικοί. Γραμμένο από τον Μέρκιουρι και το Queen II είναι το αγαπημένο άλμπουμ του Μπράιαν Μέι.
3. Brighton Rock (Sheer Heart Attack, 1974)
To Sheer Heart Attack θεωρείται για πολλούς ως ο καλύτερος δίσκος της μπάντας. Αυτά είναι προτιμήσεις, αλλά είναι προφανές ότι σε αυτόν τον δίσκο υπάρχουν τόσα διαφορετικά κομμάτια μεταξύ τους που δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικό κομμάτι. Από το Stone Cold Crazy που το έκαναν πιο διάσημο οι Metallica , το ιστορικό Killer Queen, το φανταστικό Flick of Wrist…Θα διαλέγαμε το τελευταίο αλλά διαλέγουμε μια σύνθεση του Μέι, το γκαζιάρικο υπερχαρούμενο Brighton Rock, όπου μοιράζεται και τα φωνητικά με τον Μέρκιουρι. Εξαιρετική επιλογή και στην ταινία Baby Driver!
4. I’m In Love With My Car (A Night at the Opera, 1975)
To Night At The Opera είναι από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της μουσικής. Περιέχει το Bohemian Rhapsody, το καλύτερο ροκ κομμάτι όλων των εποχών, αυτό αρκεί. Έχει το θαυμάσιο Prophet’s Song, το κομμάτι αουτσάιντερ του δίσκου για το ποιο είναι καλύτερο. Διαλέγουμε το I’m In Love With My Car, σύνθεση και ερμηνεία του Ρότζερ Τέιλορ. Απλά ένας ντράμερ μιας μπάντας που θα μπορούσε να είνα εύκολα ο βασικός τραγουδιστής μιας άλλης.
5. White Man (A Day At The Races, 1976)
Ναι, υπάρχουν τα Somebody to Love, Tie Your Mother Down στον δίσκο σαν φαβορί, αλλά διαλέγουμε ένα ασυνήθιστο και υποτιμημένο κομμάτι, το βαρύ μουσικά και θεματικά White Man, το οποίο αναφέρεται στην καταπίεση των ιθαγενών της Αμερικής από τους λευκούς αποικιοκράτες. Σύνθεση του Μπράιαν Μέι.
6. Spread Your Wings (News Of The World, 1977)
Είναι ο δίσκος που περιέχει τους δύο γηπεδικούς ύμνους We Will Rock You, We’re The Champions αλλά ήρθε η ώρα να τιμήσουμε τον Τζον Ντίκον με το θαυμάσιο Spread Your Wings, που καλεί τον καθένα να κυνηγήσει τα όνειρά του.
7. Don’t Stop Me Now (Jazz, 1978)
Θα πάμε με το φαβορί, με το φρενήρες Don’t Stop Me Now. Αδύνατο να μην σου προκαλέσει ευφορία και μια αδρεναλίνη αυτό το κομμάτι. Εκπληκτική η σκηνή με αυτό στο σάουντρακ στο Shaun of the Dead. Το κομμάτι αποτελεί σύνθεση του Μέρκιουρι.
8. Dragon Attack (The Game, 1980)
Ο γράφων θα έχει για πάντα το Another One Bites The Dust ως αγαπημένο κομμάτι της μπάντας, το Crazy Little Thing Called Love είναι το καλύτερο τραγούδι να ξεκινήσει κάποιος την μέρα του, αλλά θα επιλέξουμε το τρελό γκρουβ του Dragon Attack, σύνθεση του Μέι.
9. Flash (Flash Gordon, 1980)
Περισσότερο πείραμα και στοχευμένο αποκλειστικά για το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας, το Flash Gordon έχει μόνο δύο τραγούδια με στίχους. Σύνθεση του Μπράιαν Μέι και μοιράζεται και τα φωνητικά με τον Μέρκιουρι. Πολύ ξεχωριστό αλλά τόσο Queen κομμάτι και μια ενδεικτική εισαγωγή τι θα ακολουθούσε στα 80ς.
10. Body Language (Hot Space, 1982)
Disco, funk, dance, pop στοιχεία στον δίσκο και το Body Language μπορεί να μην αποτελεί μέρος του τοπ 50 ίσως κομματιών τους, αλλά είναι υπνωτιστικό, σέξι, εθιστικό με ιστορικό βίντεοκλίπ. Και αυτό σύνθεση του Μέρκιουρι.
11. I Want To Break Free (The Works, 1984)
Θα δώσουμε άλλο κρέντιτ στον Τέιλορ και δεν θα επιλέξουμε το Radio Ga Ga, αλλά το υπερκλασικό I Want To Break Free του Ντίκον, το οποίο ήταν και η μουσική επιλογή στο παρακάτω βίντεο, ένα από τα πιο ωραία και έξυπνα promotion ταινίας που έχουμε δει.
12. A Kind Of Magic (A Kind Of Magic, 1986)
Μαγεία, τίποτε άλλο, σύνθεση του Τέιλορ. Φανταστικό τραγούδι.
13. The Invisible Man (The Miracle, 1989)
Θέλαμε ΠΟΛΥ να βάλουμε φυσικά το I Want It All του Μέι, που ο Φρέντι το τραγουδάει σαν να είναι δικό του, αλλά η ευφορία που προκαλεί το μπάσο του Ντίκον (δική του σύνθεση) και ο ηλεκτρισμός του Μέι στις κιθάρες στο ηλεκτροπόπ The Invisible Man μπορεί να τη φανταστεί σε μέγεθος κάποιος με αυτή του πιτσιρικά στο βίντεο που βλέπει την μπάντα να παίζει στο δωμάτιό του. Σύμφωνοι, όχι στα καλύτερά τους, αλλά με τρομερό γκρουβάρισμα και ενέργεια.
14. Innuendo (Innuendo, 1991)
Μόνο που σκέφτεσαι την σύνθεση και την σπαρακτική ερμηνεία του Φρέντι στο κομμάτι που κλείνει τον δίσκο που θα ήταν ο τελευταίος με αυτόν, The Show Must Go On, θα έπρεπε να μπει. Ή το Headlong που υπεραγαπάει ο υποφαινόμενος.
Αλλά θα βάλουμε το κομμάτι που βλέπει το Bohemian Rhapsody κατάματα, σύνθεση των Τέιλορ και Μέρκιουρι.
15. It’s A Beautiful Day (Made In Heaven, 1995)
Το Made In Heaven ουσιαστικά είναι ο δίσκος που κυκλοφόρησε μετά τον θανατο του Μέρκιουρι. Η μπάντα δούλεψε σε μερικές συνθέσεις πιάνου που είχε ηχογραφήσει ο Μέρκιουρι με την φωνή του πάνω σε αυτές και ολοκλήρωσε τα κομμάτια βάζοντας τις τελικές πινελιές τους. Περισσότερο μια συναισθηματική και καθαρκτική εμπειρία, να δώσουν ένα τέλος στο κεφάλαιο της μπάντας, παρά ένας δίσκος που θα μνημονεύεται ως τους καλύτερους της μπάντας. Ένα δώρο στους οπαδούς, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαιότερου frontman όλων των εποχών.
Το παρακάτω αποτελεί σύνθεση του Μέρκιουρι.