Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, είναι μια από τις μεγαλύτερες καλτ μορφές του ελληνικού πρωταθλήματος και από τους αγαπημένους παίκτες της πράσινης κερκίδας, και όχι μόνο. Είναι πλέον ο “Μανώλης” στα μέρη μας.
Και πως αλλιώς άλλωστε, όταν είχε σκοράρει εκείνα τα 3 θρυλικά γκολ στα 3 από τα 4 τελευταία ματς στο πρωτάθλημα του 2004. Όταν είχε σκοράρει 4 γκολ εναντίον του Ολυμπιακού. Όταν είχε σκοράρει στην Ευρώπη σε σημαντικούς αγώνες. Όταν δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα και λέει ακόμη και σήμερα τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία του.
Αύγουστος 2000. Ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με την Πολόνια Βαρσοβίας για τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Αστέρι της ομάδας των Πολωνών ήταν τότε ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ένας γρήγορος και δαιμόνιος επιθετικός.
Γεννημένος στις 22 Δεκεμβρίου του 1978 στην Νιγηρία, ο Ολισαντέμπε μετακόμισε στα 19 του στην Πολωνία. Δεν είχε ιδέα πριν μετακομίσει, για την χώρα και για το ποδόσφαιρο της Πολωνίας. Οι άνθρωποι κοντά του τον απέτρεψαν να πάει εκεί, αλλά ο Μανώλης ήθελε μια νέα εμπειρία και το γεγονός ότι ήταν δίπλα στην ποδοσφαιρομάνα Γερμανία, τον έκανε να σκεφτεί “πόσο χάλια να είναι;”.
Είχε ξεκινήσει στην Τζάπερ Γιουνάιτεντ, σε ομάδα της νότιας Νιγηρίας. Ο σύλλογος ήταν μόλις τεσσάρων ετών και με τον Ολισαντέμπε εκτοξεύτηκε σε μόλις δύο χρόνια, φτάνοντας στην δεύτερη θέση στο τοπικό πρωτάθλημα. Ο Μανώλης είχε σκοράρει 20 φορές σε 40 συμμετοχές.
Οι σειρήνες είχαν φτάσει από την Πολωνία και συγκεκριμένα από την Πολόνια, ομάδα της Βαρσοβίας αλλά σε πολύ χαμηλότερη δυναμική από την Λέγκια. Παραδοσιακά, η Λέγκια είχε την έυνοια του καθεστώτος, τις προσβάσεις στα ταλέντα και τα λεφτά για την υποστήριξη των ακαδημιών της. Η Πολόνια, είχε περάσει 40 χρόνια εκτός της πρώτης κατηγορίας, μέχρι την άνοδό της το 1993.
Η Πολόνια είχε έναν λαμπρό κορμό νεαρών παικτών και σταδιακά έφτασε μέχρι το πρωτάθλημα του 2000, μετά από πενήντα χρόνια, κατακτώντας το Λιγκ Απ και το Σούπερ Καπ την ίδια χρονιά. Ο Ολισαντέμπε είχε σκοράρει 12 φορές στην πορεία για τον τίτλο, με μια από αυτές να είναι και στο 3-0 απέναντι στους συντοπίτες.
Ο Ολισαντέμπε δεν σκόραρε στους δύο αγώνες με τον Παναθηναϊκό, αλλά έδειξε πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει.
Είχε πάρει και την πολωνική ιθαγένεια το 2000. Όλα αυτά έκαναν κλικ στον Παναθηναϊκό και έτσι, ο Μανώλης έφτασε στην Αθήνα στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2000-2001.
Ακολούθησαν 4 χρόνια, 36 γκολ, ένα νταμπλ με ιστορική συμμετοχή σε αυτό και εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη.
Για εκείνα τα 3 γκολ – 9 βαθμοί – στους τελευταίες 4 αγώνες, ο Γιάννης Γκούμας είχε πει το “ο Θεός είναι μαύρος”.
Ο ερχομός του Μαλεζάνι και η επέμβαση μετά τον τραυματισμό του, άνοιξαν την πόρτα της εξόδου το 2005.
“Όταν ήρθε προπονητής ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αυτός ο Ιταλός. Εξαιτίας του έφυγα από τον Παναθηναϊκό! Ήταν τόσο βαρετός και για κάποιο λόγο δεν με πήγαινε καθόλου”.
Μετά από αυτόν την επέμβαση, δεν θα ήταν ο ίδιος. Θα είχε εκλάμψεις μόνο.
Τον χειμώνα του 2006 πήγε στην Πόρτσμουθ, μια κίνηση που δεν ωφέλησε κανέναν. Μόλις δύο συμμετοχές, και ο Ολισαντέμπε αποκαλεί και σήμερα την κίνηση αυτή ως το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του.
Επέστρεψε στην Ελλάδα για την Ξάνθη, όπου ξεστόμισε μεταξύ άλλων, τα εξής απίστευτα σε συνέντευξή του το 2018 στο sport24: “Υπήρχε και ένας τύπος, που λέγεται Λαμπριάκος. Μερικές φορές τον έβλεπες να παίζει στόπερ, τις άλλες σέντερ φορ. Ανέκδοτο. Δεν μου έκανε καμία έκπληξη, γιατί ήταν ο… άνθρωπος του προέδρου”.
“Ο Λεμονής ήταν για εμένα ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου. Πάρα, μα πάρα πολύ καλός προπονητής! Με προσωπικότητα. Απολάμβανα κάθε προπόνηση που έκανα μαζί του. Εντάξει, μπορεί να μη με χρησιμοποιούσε, αλλά δεν ήμουν θυμωμένος μαζί του, γιατί γνώριζα καλά ότι αυτό ήταν απόφαση του προέδρου, που έφτιαχνε την ενδεκάδα. Φτάνω στο συμπέρασμα πως και η θητεία μου στην Ξάνθη, ήταν μια μαύρη σελίδα στη ζωή μου”.
Τα επόμενα περάσματα ήταν από Κύπρο, Κίνα (έχει δηλώσει ότι ήταν τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια) και ο επίλογος στην Βέροια το 2012.
Πέρα από ένα μεγάλο κεφάλαιο του Παναθηναϊκού, ο Ολισαντέμπε είναι και ιστορικός παίκτης της Εθνικής Πολωνίας.
Είναι ο πρώτος μαύρος που αγωνίστηκε στην Εθνική Πολωνίας.
Το 2000 η ομάδα της Πολωνίας είχε επιθετικό πρόβλημα. Η Νιγηρία δεν συγκινούνταν από τα κατορθώματα του Ολισαντέμπε, η Πολωνία είχε στον πάγκο τον προπονητή που τον έφερε στην Πολόνια και ήταν ο μεντοράς του, τον Ζέρζι Ένγκελ.
Σε λίγους μήνες, ο Μανώλης θα συμπλήρωνε 4 χρόνια οπότε δέχθηκε την απόφαση της Ομοσπονδίας για την ιθαγένεια.
Δεν ήταν και τόσο εύκολο να το δεχθούν όλοι οι Πολωνοί. Ακόμη και σήμερα, η Πολωνία δεν έχει την φήμη μιας χώρας που καλωσορίζει μετανάστες.
“Ήταν πολύ βαρύ για μένα. Δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο στα παιχνίδια, όπου έκαναν αυτούς τους θορύβους από μαϊμού και σου πετούσαν μπανάνες. Το άκουσα και από άλλους μαύρους παίκτες σε άλλες ομάδες, βίωσαν το ίδιο πράγμα. Παντού υπάρχει ο ρατσισμός, όχι μόνο στην Πολωνία”.
Από την αρχή ωστόσο, είχε την στήριξη των συμπαικτών του.
Ο Ολισαντέμπε θα σκόραρε συνολικά 11 γκολ σε 24 συμμετοχές και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην πρόκριση στο Μουντιάλ της Κορέας το 2002.
Όταν αποσύρθηκε, δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ:
“Αν δεν είχα τόσους τραυματισμούς, θα είχα πετύχει περισσότερα, αλλά είμαι ευχαριστημένος με όσα πέτυχα. Ένα αγόρι από την Νιγηρία που πήγε στην Ευρώπη και πέτυχε. Έχω υπέροχες αναμνήσεις “.
Πήρε πρωτάθλημα με τη υποδυέστερη ομάδα της Βαρσοβίας μετά από 50 χρόνια. Είχε δύο ψήφους για υποψηφιότητα για την Χρυσή Μπάλα το 2001. Πέτυχε 3 γκολ που έδωσαν το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό μετά από 8 χρόνια. Ήταν ο πρώτος μαύρος που αγωνίστηκε στην Εθνική Πολωνίας και τη βοήθησε να πάει στο Μουντιάλ μετά από 16 χρόνια και σκόραρε το μοναδικό της γκολ στην διοργάνωση.
Σήμερα, κατοικεί στην Νιγηρία και ασχολείται με επενδύσεις σε ακίνητα.
Πριν καιρό είχε διαρρέυσει το βίντεο με τον “εξορκισμό του” από την Εκκλησία των Εθνών. Είχε απευθυνθεί για βοήθεια σε αυτούς λόγω των τραυματισμών του.
Μια μεγάλη καλτ μορφή με σπουδαία καριέρα.