Αν δεν γνωρίζεις τι εστί Χατέμ Μπεν Αρφά, ή είσαι πολύ μικρός ή δεν παρακολουθούσες παγκόσμιο ποδόσφαιρο εκεί στα mid/late 00’s – early 10’s ή δεν έχεις παίξει ποτέ Football Manager. Ή και τα 3 μαζί. Αλλά είσαι στο σωστό σημείο. Ώρα να μιλήσουμε για τον Χατέμ Μπεν Αρφά, ένα από τα μεγαλύτερα what if? στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Γεννημένος στις 7 Μαρτίου 1987, ο Χατέμ Μπεν Αρφά από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2004, σε ηλικία 17 ετών, έκανε πλάκα στο Ευρωπαϊκο Ποδόσφαιρο και μαζί με Καρίμ Μπενζεμά και Σαμίρ Νασρί (δες κεντρική φωτογραφία) σήκωσαν το Ευρωπαϊκό κάτω των 17 (την ίδια ώρα που η Εθνική ανδρών της Γαλλίας έχανε από την Εθνική Ελλάδας στην Πορτογαλία). Η Λυών είχε ήδη προλάβει να τον εντάξει στο δυναμικό της και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα την ίδια χρονιά.
Η Λυών εκείνη την εποχή ήταν παντοδύναμη στη Γαλλία. Είχαν φυσικά μια πληθώρα παιχταράδων, με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Στις πρώτες σεζόν έπαιζε στη Λυών ως επιθετικός (ή ψευτό9αρι), αλλά από τη σεζόν 2006-2007, όταν οι Συλβαίν Βιλτόρ και Φλοράν Μαλουντά έφυγαν από τη Λυών, ο Χατέμ Μπεν Αρφά μετατοπίστηκε στα εξτρέμ, κυρίως από τα αριστερά. Τότε βρήκε και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μέχρι το 2008 που έμεινε στη Λυών, κέρδισε 4 σερί πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.
Και κάπου εκεί εμφανίζεται η Μαρσέιγ, η οποία το καλοκαίρι του 2008, δίνει 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει (τότε ακόμα θεωρούνταν μεγάλο ποσό). Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε έντονα, λόγω της μεγάλης αντιπαλότητας των 2 ομάδων. Αυτό όμως δεν επηρέασε τον Χατέμ Μπεν Αρφά, αφού χάρισε στην Μαρσέιγ το Πρωτάθλημα Γαλλίας τη σεζόν 2009-2010, κάτι που είχε να γίνει πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια, ούτε στην Μαρσέιγ έκατσε για πολλά χρόνια, αφού το καλοκαίρι του 2010, η Νιουκάστλ τον ενέταξε στο ρόστερ της, αρχικά ως δανεικό και έπειτα με μόνιμη μεταγραφή.
Εκεί που όλοι περιμέναμε το άστρο του Χατέμ Μπεν Αρφά να γιγαντωθεί, πήγαν όλα λάθος. Τραυματισμοί, απειθαρχία και οι κακές πορείες της Νιουκάστλ είναι σίγουρα κάποιοι λόγοι για τους οποίους ο Μπεν Αρφά δεν έκανε αυτά που όλοι περίμεναν. Τα νούμερα λένε 72 συμμετοχές σε 5 χρόνια (εκ των οποίων ένας χρόνος δανεικός στη Χάλ) και μόλις 12 γκολ. Τα νούμερα όμως δε δείχνουν τις στιγμές μαγείας που χάριζε ο Χατέμ Μπεν Αρφά στο κοινό, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Το πέρασμα στην Αγγλία τελειώνει άδοξα και όλοι πλέον πιστεύουν ότι ο Χατέμ Μπεν Αρφά δε θα δώσει κάτι παραπάνω. Αλλά κάνανε λάθος. Τη σεζόν 2015-2016 πάει στη Νις και τα κάνει όλα σμπαράλια. 18 γκολ σε 37 συμμετοχές γιατί στη Γαλλία ένιωθε άνετα. Το είχε δηλώσει μάλιστα και όταν υπέγραφε για 1,5 χρόνο στη Νις: “Επέστρεψα στη Γαλλία γιατί εδώ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που με εμπιστεύονται. Ακόμα και η Ρεάλ Μαδρίτης να ερχόταν, εγώ είχα πάρει την απόφασή μου”.
Όπως είναι λογικό, το καλοκαίρι του 2016, όταν τελείωσε δηλαδή το συμβόλαιό του με τη Νις, όλη η Ευρώπη έπεσε στα πόδια του. Και ο Χατέμ Μπεν Αρφά πήγε και διάλεξε την Παρί Σεν Ζερμέν. Υπέγραψε συμβόλαιο για 2 χρόνια αλλά έπαιξε μόνο τον πρώτο. Το δεύτερο κυριολεκτικά δεν έκανε ούτε συμμετοχή. Φήμες ότι δεν ψηνόταν και πολύ στην προπόνηση μάλλον δεν είναι αναληθείς. Επόμενοι σταθμοί η Ρεν, η Βαγιαδολίδ, η Μπορντό και η Λιλ, πριν αποσυρθεί από τα γήπεδα σε ηλικία 35 ετών.
Όσον αφορά την Εθνική Γαλλίας, αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου ότι μαζί με Μπενζεμά και Νασρί (αλλά και τον Ζερεμί Μενέζ που αργότερα αγωνίστηκε στον Άρη), πήραν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα under-17. Αγωνίστηκε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες και το 2007 ο Ντομενέκ (ναι, αυτός που διάβαζε ζώδια για να βγάλει την ενδεκάδα) τον κάλεσε στην Εθνική Ανδρών. Δεν έλαβε κλήση στο Euro 2008 και στο Μουντιάλ του 2010 αλλά ήταν στην αποστολή της Εθνικής Γαλλίας για το Euro 2012. Ήταν και η μόνη διοργάνωση που αγωνίστηκε με την Εθνική Γαλλίας.
Γιατί λέμε όμως ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα what if? στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου; Γιατί τον βλέπαμε σε στιγμιότυπα και απλά περνούσε τους αντιπάλους σαν σταματημένους (δες βίντεο και πάνω αλλά και στο τέλος του άρθρου). Πολλές φορές, αυτές οι ντρίμπλες δε μετουσιώνονταν σε γκολ ή ασίστ, αλλά χάριζε πάντα σπάνιες στιγμές ομορφιάς στο κοινό, όντας ένας από τους τελευταίους παίχτες που έπαιζαν για το παιχνίδι, αδιαφορώντας για τακτικές και συστήματα. Για αυτό άλλωστε και δεν πέτυχε στην Αγγλία αλλά στη Γαλλία (κυρίως σε Λυών, Μαρσέιγ και Νις) που τον εμπιστεύτηκαν και του έδιναν ελευθερία κινήσεων, έπαιζε πιο απελευθερωμένα.
Ας μη κρυβόμαστε πάντως. Οι περισσότεροι μάθαμε τον Χατέμ Μπεν Αρφά και μετά αρχίσαμε να τον ψάχνουμε in real life. Σε ηλικία 17 ετών είχε εξαιρετικά στατιστικά στο Football Manager. Έπαιζε και 10αρι και αριστερό εξτρέμ και πάντα σκόραρε αβέρτα. Άμα είχες δηλαδή και Φρέντι Αντού στην ομάδα σου, είχες για πλάκα 100 γκολ στη σεζόν μόνο από αυτούς τους 2 (καλά άμα είχες και Βαν ντεν Μπόρε στην άμυνα, είχες για πλάκα το Τσάμπιονς Λιγκ στο τσεπάκι σου).
Αν ακόμα δεν πειστήκατε από όσα σας γράψαμε και νομίζετε πώς είμαστε ρομαντικοί ή παρελθοντολάγνοι, απλά δείτε το βίντεο που ακολουθεί για να καταλάβετε ΠΟΣΟ καλός ήταν ο Χατέμ Μπεν Αρφά με τη μπάλα στα πόδια: