Από τις σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που δεν θα βαρεθούμε ποτέ είναι το Είσαι το Ταίρι μου.
Παραπάνω από 20 χρόνια πλέον μετά την πρώτη προβολή της, η σειρά παίζεται κάθε χρόνο σε επανάληψη και φυσικά υπάρχει και στο youtube με εκατομμύρια προβολές.
Το πρωτότυπο σενάριό της (και ας υπάρχουν πελώριες τρύπες), οι ατάκες της, η χημεία των πρωταγωνιστών της, η παραγωγή, το τραγούδι του Κορκολή και οι τίτλοι αρχής και πολλά άλλα συνέβαλαν στην τεράστια επιτυχία της, αφήνοντας εποχή. Όσες φορές και να την δεις, δεν την βαριέσαι. Θες για το comfort που προσφέρει, για τις ατάκες της, για ότι θα ανακαλύψεις κάτι μικρό κάθε φορά.
Δεν γίνεται όμως να παραβλέψεις το γεγονός ότι ΣΧΕΔΟΝ κανείς στην σειρά δεν είναι συμπαθητικός. Όλοι οι χαρακτήρες είναι προβληματικοί και ολόκληρες συζητήσεις και αναλύσεις θα μπορούσαν να γίνουν για χάρη τους.
Θα προσπαθήσουμε να βαθμολογήσουμε τον χαρακτήρα του καθενός σε ααυτή τη σειράς στην οποία κάπνιζαν σχεδόν όλοι, στην οποία ΚΑΝΕΙΣ δεν ήξερε να πει ένα ψέμα χωρίς να πάθει αμόκ και να θέλει να ανάψει τσιγάρο, στην οποία κάπνιζαν στο δωμάτιο πριν τον ύπνο με κλειστά παράθυρα και με τα παπούτσια πάνω στα κρεβάτια, με βάση τον βαθμό συμπάθειας που του έχουμε, με το 0 να είναι φυσικά το λιγότερο.
Βίκυ Σεϊτανίδη
Όχι μόνο δεν παραδέχεται την κομπίνα της, εις βάρος της οικογένειας του μέλλοντα άντρα της μάλιστα και ενός ανθρώπου που ούτε καν ήξερε την υπάρξή της, βγαίνει και από πάνω στο τέλος κατηγορώντας την Στέλλα ότι είχε άλλους σκοπούς. Λατρεύει να ασχολούνται όλοι μαζί της, μιλάει υποτιμητικά συνέχεια στην Στέλλα με ή χωρίς υπονοούμενα (“ήρθα σε εσένα γιατί όλες οι φίλες μου αυτή την ώρα θα είναι με γκόμενο“), έχει έρθει στην γη πιστεύοντας ότι όλοι πρέπει να την υπηρετούν. Ανασφαλής, δεν αγάπησε ποτέ κανέναν, αλλά αγαπάει να την αγαπούν. Δεν εκτίμησε ότι υπήρχε ένας άντρας που ήταν τρελός γι’αυτή και δεν ζητούσε το παραμικρό πίσω. Πήγε να του ζητήσει και βοήθεια όταν όλα είχαν πια κριθεί. Και στο τέλος, ίσως πάει και με τον κολλητό(;) του.
Καλύτερη σκηνή: Με τον Νίκο στο τέλος στην παραλία, όπου γκρεμίζεται οριστικά η σχέση τους. Η καλύτερη σκηνή της σειράς. Τουλάχιστον, παραδέχεται ότι ο Γρηγόρης είναι κύριος. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να της δώσεις.
Βαθμός συμπάθειας: 1/10.
Λάζαρος Καραγεωργόπουλος
Ο Λάζαρος δεν είναι καλός φίλος. Η σκηνή του αποχωρισμού δεν λέει τίποτε απολύτως. Τον αγαπάει τον Γρηγόρη ως συγκάτοικο και κάποιον με τον οποίο περνάει καλά μαζί και όχι σαν φίλο. Δίνει στον Γρηγόρη κάποιες καλές συμβουλές που και που, τον φροντίζει και προσπαθεί να του αλλάξει την διάθεση όταν έχει τις μαύρες του.
Δεν είπε την αλήθεια στον Γρηγόρη όταν ανακάλυψε το διαβατήριό της, αντίθετα τη χρησιμοποίησε υπέρ του, για κάποιο λόγο έδωσε το τηλέφωνο της δουλειάς της Βίκυς και αναπτέρωσε την καψούρα του Γρηγόρη γι’αυτή, δεν προσπάθησε πολύ να τον αποτρέψει να πάει στην Αυστραλία άσκοπα.
Ωραίος για παρέα και μέχρι εκεί.O μόνος που αποδέχθηκε την Βίκυ όπως είναι, ένα άτομο που θέλει ο κόσμος να γυρίζει γύρω από αυτή.
Καλύτερη σκηνή: Τα σχόλιά του στον Γρηγόρη γενικά όταν του περιγράφει τις φρίκες του σχετικά με την σχέση του, το σώμα του, τις ανασφάλειές του. Π.χ. όταν του λέει ο Γρηγόρης ότι θα πήγαινε την Βίκυ-Στέλλα στο μέρος του χωριού όπου έχασε την παρθενιά του (“πες μου ότι την απείλησες”). Όταν εμφανίζεται με περούκα (“ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι”).
Βαθμός συμπάθειας: 2/10
Ανέτα Μπεζεντάκου
Κακός άνθρωπος με πολλά κόμπλεξ. Αντιμετωπίζει τον άντρα της σαν σκουπίδι και τον γειώνει συνεχώς μπροστά σε όλους. Μισεί τα σωθικά της, που έχουν και αυτά μισήσει το τόσο τσιγάρο που κάνει.
Τα λόγια του Παναγιώτη δείχνουν ότι δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ίσως η θέση στο εργοστάσιο και η διαμονή στο σπίτι με τόσα άτομα να την άλλαξαν. Και ο άντρας της δεν την βοηθάει καθόλου. Βρήκε ενδιαφέρον στην ζωή της όταν μπήκε σε αυτή ο Βλάσης. Μπορεί να είναι θεά σαν κωμικός ρόλος, δεν παύει όμως να είναι ένα κακό άτομο.
Καλύτερη σκηνή: “Ακόμη και τα όνειρά σου κουβαλάνε μια φτώχεια. Μια σιχαμερή μιζέρια”.
Βαθμός συμπάθειας: 2/10.
Νίκος Μπεζεντάκος
Αλαζόνας, τρομακτικά επιφανειακός τύπος, υποτιμάει τους κοινωνικά και εμφανισιακά υποδυέστερους. Τουλάχιστον στο τέλος, έχει το ήθος και το σθένος να ευχαριστήσει την Στέλλα για όσα κάνει γι’αυτόν και να την αγαπήσει σαν φίλο.
Καλύτερη σκηνή: Όλες οι σκηνές με την Στέλλα είναι εξαιρετικές, είτε όταν μισιούνται στην αρχή και ανταλλάζουν μπινελίκια συνέχεια, είτε όταν ενώνουν δυνάμεις για τον σκοπό του. Θα μπορούσαν όντως να είναι κολλητοί.
Είναι πολύ αστείες οι σκηνές ζήλειας του (“ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ; στο ξενοδοχείο μπροστά στον άλλον) και οι φρίκες που τρώει (π.χ. να νομίζει ότι η Βίκυ είναι στα μπουζούκια με την οικογένειά του και τον νέο της γκόμενο) και δεν μπορεί να ανεχθεί ότι η Βίκυ θα πήγαινε με κάποιον που δεν είναι τέλειος σαν αυτόν.
25.09
Βαθμός συμπάθειας: 3/10.
Σωτήρης Μπεζεντάκος
Ένας 30χρονος έφηβος, επαναστάτης χωρίς κανένα λόγο. Αγενής, απρόσιτος, μονόχνωτος, αντιπαθέστατος και ας κρύβει μέσα του μια ρομαντική ψυχή. Η σκηνή που τον ρωτάει ο Γρηγόρης αν έχει ξαναπάει στην Άνδρο και απαντάει με “τσου” είναι το 90% του χαρακτήρα του. Ο μόνος ωστόσο που είδε τον εσωτερικό κόσμο άλλου σε αυτή τη σειρά και ήθελε να αγαπήσει και να αγαπηθεί σωστά.
Καλύτερη σκηνή: Η παρακάτω. Το φυσάει και δεν κρυώνει που είναι και καλά έγκυος, ζηλέυει αλλά είναι και προστατευτικός. Φοβεροί και οι δύο.
Βαθμός συμπάθειας: 3/10.
Λυκούργος Μπεζεντάκος
Από τους ελάχιστους χαρακτήρες που δεν καπνίζει στην σειρά. Δεν έχει σημασία ότι είναι καρδιακός. Η αρρωστημένη μανία του να δει τον Νίκο παντρεμένο, τον έκανε να υποκριθεί ακόμη ότι είναι βαριά άρρωστος και να εκβιάσει τον γάμο. Εκτίμησε την Στέλλα και την ήθελε απελπισμένα για νύφη του. Είτε αυτός, είτε η γυναίκα του είχε ψηφίσει βασιλιά στο δημοψήφισμα.
Καλύτερη σκηνή: Οι διαμάχες του με τον Σωτήρη είναι πολύ αληθοφανείς. Δεν είναι ωραίο που μαλώνουν, αλλά δείχνουν την δυναμική του πατέρα και γιου. Ο Σωτήρης εκνευρίζεται που πάντα τον θεωρούν όλοι ένα ρεμάλι, ενώ ο αδερφός του που είναι υπόδειγμα για τους γονείς του, δεν είναι καθόλου διαφορετικός. Ο Λυκούργος δεν αντέχει να βλέπει τον γιο του να είναι στον κόσμο του.
Βαθμός συμπάθειας: 3/10
Στέλλα Παπαλημναίου
Η -over 3 τσιγάρα το επεισόδιο- Στέλλα παραπονιέται και δικαιωματικά γιατί οι άντρες δεν εκτιμούν τον εσωτερικό κόσμο των γυναικών. Ωστόσο εκείνη ερωτεύεται παράφορα δύο μοντέλα για άντρες. Πέφτει θύμα της πλεκτάνης της Βίκυς, αλλά με το που της γυαλίζει ο Σωτήρης, μένει και εκμεταλεύεται τους πάντες για να τον γνωρίσει καλύτερα. Το φλερτ της είναι στα όρια της παρενόχλησης και η εμμονή της ξεπερνάει την πόρωση, ειδικά την δεύτερη φορά που επιστρέφει. Έσκασε τις ρόδες του ποδηλάτου και είπε ψέματα σε άλλη γυναίκα για να την αποτρέψει από τον Σωτήρη, επειδή τον γούσταρε απλά παράφορα. Μαθαίνει σε 8χρονο πως να ρίχνει χλέπες.
Γενικά, όταν δεν είναι κολλημένη με τον Σωτήρη, δεν καπνίζει στο δωμάτιο με κλειστά παράθυρα, δεν το βρωμίζει με σακούλες σνακ και κονσέρβες, δεν αντιδράει υπερβολικά στα δήθεν τηλεφωνήματα του Νίκου (τρομερά επίπονες σκηνές), είναι ένα καλό άτομο και έκανε μια ολόκληρη ξένη οικογένεια να την αγαπήσει. Και είναι μια τεράστια καταφερτζού, οπότε απαιτεί και κερδίζει τον σεβασμό. Νίκησε κατά κράτος την Βίκυ στο τέλος και πήρε αυτό που ήθελε.
Καλύτερη σκηνή: Όλες οι σκηνές με τον Νίκο, ειδικά όταν ανοίγει τις βρύσες του κήπου το βράδυ όταν φιλιέται αυτός με την Βίκυ. Δεν μπορούμε να την βρούμε, οπότε ας πάμε σε άλλη.
Βαθμός συμπάθειας: 5/10.
Τούλα
Το απόλυτο χάος σε άτομο. Μιλάει άσχημα για την Βίκυ μαζί με την Στέλλα, παρακολουθούν τον Νίκο όπου και να πάει. Το γέλιο που έβγαλε στο εστιατόριο, όταν ο Γρηγόρης πήγε στην Αυστραλία, ήταν όλα τα λεφτά και είναι το 90% του χαρακτήρα της. Δεν του είπε ποτέ και αυτή να μην καλεί στο ατελιέ γιατί δεν βρίσκεται καμία Βίκυ εκεί. Ενοχλητική παρουσία γενικά και ουρανοκατέβατη όταν ο άλλος θέλει απλά να ηρεμήσει. Και αυτή και η κολλητή της βρήκαν το ταίρι τους, όπως ονειρεύονταν στην αρχή.
Καλύτερη σκηνή: Όταν λέει την αλήθεια στον Σωτήρη αλλά και όταν παίρνει την ομελέτα για τον εαυτό της.
Βαθμός συμπάθειας: 5/10
Παναγιώτης Ζύγουρας
O Παναγιώτης είναι ένα χαρούμενο λαμπραντόρ, όπου χοροί και τραγούδια είναι πρώτος. Μέσα σε εκείνο το σπίτι τόσα χρόνια, έγινε υποχείριο της γυναίκας του και δεν έχει κανένα απολύτως λόγο για το οτιδήποτε. Όταν έρχεται η Στέλλα, την ερωτεύεται παράφορα, κάνει τις κινήσεις του, του διαμαρτύρεται γιατί οι άνθρωποι κοιτούν μόνο την εξωτερική εμφάνιση και παίρνει ελπίδες. Οι οποίες συντρίβονται όταν η Στέλλα του το κόβει και μετά από λίγο κάνει την επανάστασή του, η οποία καταλήγει σε περισσότερο εξευτελισμό.
Εγκαταλείπει τη σύζυγο και το παιδί του χωρίς να λογαριάζει καμία συνέπεια, κάνει αμέσως πίσω όταν ο Νίκος του λέει τα νέα για τον πατέρα τους και αρχίζει η κατρακύλα.
Στο τέλος αποκαθιστά την τιμή του με τον τρόπο που νομίζει, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ήταν θύμα σε όλη τη ζωή του.
Καλύτερη σκηνή: Όταν πίνει με τον Σωτήρη στην ταβέρνα και αρχίζει να τραγουδάει και να χορεύει μόνος του.
Βαθμός συμπάθειας: 6/10.
Γρηγόρης Καπερνάρος
Λαϊκό παιδί με τα όλα του. Τα έχουμε πει στο ποστ κάτω. Από εκεί και πέρα ο Γρηγόρης είναι ένας τρομερά ανασφαλής τύπος, που δεν πίστεψε ποτέ στην τύχη του ότι ήταν με την Βίκυ-Στέλλα. Ήταν τόσο απορροφημένος και δεν πίστευε στην τύχη του, που δεν είδε ποτέ όλα τα red flag, ότι αυτή η γυναίκα δεν είναι αυτή που μιλούσε, ή έστω ότι του λέει ψέματα. Ακόμη και όταν τον εγκατέλειψε 2η φορά, δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει και έδωσε όλα τα λεφτά του να πάει να την βρει. Και πάλι, η σφαλιάρα που έφαγε δεν ήταν αρκετή να τον κάνει να ξεχάσει. Αποκάλεσε την αληθινή Στέλλα “τέρας” όταν την είδε για πρώτη φορά. Το σάουντρακ της ζωής του είναι κυριολεκτικά μόνο μίζερα λαϊκά τραγούδια, γιατί αυτό ήθελε να είναι πάντα και εκείνος στο βάθος. Καλό παιδί, αλλά εχθρός του εαυτού του. Η απόφαση να αλλάζει τον χαρακτήρα του στα ραντεβού μπας και του κάτσει κάποια, σε ένα κρίσιμο σημείο της ζωής του, είναι αξιολύπητη. Ο μόνος ωστόσο που θα μπορούσε να γίνει στο τέλος villain και με τα δίκια του. Μείον και το γεγονός, ότι αποκαλεί τον Μήτσο πάνω στα νεύρα του “σίχαμα”.
Καλύτερη σκηνή: Όταν πάει στην Αυστραλία, έχοντας ένα 90’ς πολύχρωμο αθλητικό μπουφάν, πράσινο σορτσάκι, μακριές γκρίζες κάλτσες, μια βαλίτσα και επισκέπτεται τους θείους της Στέλλας, νομίζοντας ότι είναι της Βίκυς. Τον περνάνε για ανώμαλο creepy τύπο και με το δίκιο τους (“φαίνονταν επικίνδυνος”). Και όταν πάει να φτιάξει ατμόσφαιρα με μουσική μπροστά στην Στέλλα – Βίκυ και ακούγονται χασικλίδικα και το “άντρα μου καντηλαναύτη”.
Βαθμός συμπάθειας: 6/10
Βέρα Μπεζεντάκου
Η κλασική Ελληνίδα μάνα που προσπαθεί να τα έχει όλα υπό έλεγχο.
Πολύ γρήγορα (λογικά) καταλαβαίνει ότι δεν είναι η Βίκυ αυτή που ήρθε, αλλά πάει με τα νερά όλων γιατί την ξεχωρίζει σαν άτομο. Προσπαθεί να σβήσει κάθε φωτιά που θα χαλάει την ηρεμία της οικογένειας και στο τέλος αρνείται να πάρει μέρος στην φαρσοκωμωδία που έχει στηθεί, αρκούμενη μόνο στα προσχήματα που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις της οικογένειας. Είναι υπεύθυνη για την γενικότερη σαπίλα που υπάρχει στο σπίτι, όπως και ο σύζυγός της. Είτε αυτή είτε ο άντρας της είχαν ψηφίσει βασιλιά στο δημοψήφισμα.
Καλύτερη σκηνή: Όταν σφίγγει την γροθιά της στην Χρυσούλα σαν να της λέει “έχει χάρη”, όταν αυτή έχει καλύψει την Στέλλα που κοιμήθηκε στον Σωτήρη. Και όταν ζητάει χάρες από τον Σωτήρη.
Βαθμός συμπάθειας: 6/10
Μιλτιάδης Ζύγουρας
Από τους ελάχιστους χαρακτήρες που δεν καπνίζει στην σειρά. Δεν έχει σημασία ότι είναι 8 χρονών. Βέβαια, καπνίζει παθητικά και δέχεται καπνό από πάνω από 50 τσιγάρα την ημέρα σε εκείνο το σπίτι. Πέρα από το τσιγάρο, δεν τον αφήνουν να αναπνεύσει και σαν παιδί σε εκείνο το σπίτι. Με το που έρχεται η Στέλλα τον απελευθερώνει, όπως έκανε κάποτε ο Ντάβιντς τον Ροναλντίνιο στην Μπαρτσελόνα.
Καλύτερη σκηνή: Οι σκηνές που διασκεδάζουν με την Στέλλα.
Βαθμός συμπάθειας: 6,5/10
Θεία Αιμιλία
Από τους ελάχιστους χαρακτήρες που δεν καπνίζει στην σειρά. Δεν έχει σημασία ότι είναι αλκοολική. Η τύπισσα είναι διάνοια, τα ξέρει όλα και απλά ρίχνει σπόντες για να φουντώσει περισσότερο τα πράγματα. Ξέρει ότι υπάρχει μια γενικότερη σαπίλα στο σπίτι και το ξεστομίζει με κάθε ευκαιρία. Μετά απλά παίρνει το λικέρ της και κατεβάζει τα σφηνάκια της.
Καλύτερη σκηνή: Όταν βρίσκεται με τον Μήτσο στο ίδιο δωμάτιο, είναι τόσο ράντομ το σκηνικό.
Βαθμός συμπάθειας: 6,5/10
Παππούς Νίκος
Σαν τον Αριστείδη στα Εγκλήματα. Τα ξέρει όλα, με την διαφορά ότι προσπαθεί να βοηθήσει μέχρι ένα σημείο. Όταν βλέπει ότι όλα είναι μάταια, απλά κάθεται και βλέπει τα πάντα να παρασύρονται.
Καλύτερη σκηνή: Όταν τηλεφωνάει στην Βίκυ και την απειλεί (“μωρή δεν σου είπα μην τους στεναχωρήσεις;”), όταν αυτή είναι στο απόλυτο ναδίρ της. Όταν απειλεί την Ανέτα να συμμαζευτεί. Όταν ρίχνει την Τούλα κάτω.
Βαθμός συμπάθειας: 7/10
Χρυσούλα
Λαϊκό παιδί από την Αλβανία, σερβίρει, μαγειρεύει, καθαρίζει, τα ακούει. Χώνει την μύτη της συνέχεια, υπηρετεί τον παππού κυρίως και καλύπτει πάντα την Στέλλα.
Καλύτερη σκηνή: Όταν η Στέλλα της λέει “Στέλλα με λένε” και της απαντάει “ό,τι και να’ναι”.
Βαθμός συμπάθειας: 7/10
Μήτσος
Από τους ελάχιστους χαρακτήρες που δεν καπνίζει στην σειρά. Δεν έχει σημασία ότι είναι ιγκουάνα. Αράζει, δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα, ακόμη και όταν μετακομίζει στην έπαυλη μετά την απαγωγή του Νίκου. Τρώει, κοιμάται, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ικανοποιεί και γυναίκες (δις).
Καλύτερη σκηνή: Ποια άλλη;
Βαθμός συμπάθειας: 10/10