Η Σκωτία είναι μια συναρπαστική χώρα και αν ρωτήσεις κάποιον ποιο είναι το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει “Σκωτία” θα σου πουν τα ουίσκια, τις γκάϊντες, τα κιλτ. Άλλος θα πει τους λόφους που θαυμάζουμε στο Game of Thrones (εκεί είναι γυρισμένο ότι έχει σχέση με το Winterfell), για τα πανέμορφα μεσαιωνικά κάστα, άλλος για τις λίμνες (με αυτή του Λοχ Νες να έρχεται πρώτη στο μυαλό) και πάει λέγοντας.
Ένας ρομαντικός του Ελληνικού πρωταθλήματος ωστόσο θα σου απαντούσε με ένα ονοματεπώνυμο: Κρεγκ Μπρούστερ. Ο σπουδαιότερος Scottman που έπαιξε μπάλα στα μέρη μας και από τις πιο τρελές μπαλαδόφατσες παγκοσμίως.
Γέννημα θρέμμα του Νταντί, εντάχθηκε στην ομώνυμη ομάδα αλλά χρειάστηκε να παίξει στην Φόρφαρ Αθλέτικ και στην Ρέϊθ Ρόβερς μέχρι να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του Νταντί Γιουνάϊτεντ. Στην Φόρφαρ είχε 37 γκολ σε 191 συμμετοχές ως μέσος, πράγμα που τον οδήγησε σιγά σιγά στην επίθεση και με την Ρέϊθ πέτυχε 34 γκολ σε 86 αγώνες. Με την δεύτερη κατέκτησε τον τίτλο στην δεύτερη κατηγορία της Σκωτίας και το 1993 γυρίζει στην Νταντί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Φόρφαν είχε το τυπικό ωράριο εμός ημιεπαγγελματία – προπόνηση και δουλειά τις καθημερινές, αγώνες το Σαββατοκύριακο και επιδρομές στις τοπικές παμπ μετά από αυτούς. Στην Ρέϊθ συνάντησε τον Τζίμι Νίκολ και επαναπροσδιόρισε πως θα ήθελε να διαβεί από εκεί και πέρα. Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Η επιστροφή στην αγαπημένη του Νταντί Γ. άργησε αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και δικαίωσης.
Κάθε αρχή ωστόσο και δύσκολη, μιας και οι απαιτήσεις ήταν υψηλότερες αλλά στο τέλος της χρονιάς πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου με δικό του γκολ απέναντι στην Ρέϊντζερς.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη μιας και η ομάδα υποβιβάστηκε ένα χρόνο μετά, για να γυρίσει ξανά με τον Κρεγκ να κάνει καρέ απέναντι στην Ντάρμπαντον. Το συμβόλαιό του έληγε και εκεί χρησιμοποιώντας τον νόμο Μποσμάν (από τους πρώτους γενικότερα), έρχεται στα μέρη μας φορώντας την φανέλα του Ιωνικού.
Στο παρακάτω βίντεο είναι ένα tribute όσο ήταν παίκτης στην Νταντί.
1996 λοιπόν και ο Κρεγκ Μπρούστερ προσγειώνεται στην χώρα μας και θα μείνει 5 χρόνια κατακτώντας μια (cult) θέση στις καρδιές όχι μόνο των φίλων του Ιωνικού αλλά και όλων των Ελλήνων φιλάθλων. Συνολικά θα έχει 155 συμμετοχές και θα γράψει 55 γκολ. Με συμπαραστάτες τον Νίκο Φρούσο, τον Αντριόλι, τον Μουτσοντρίγκο, θα οδηγήσει τον Ιωνικό στην έξοδο της ομάδας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1999 και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 2000 (ήττα 3-0 από την ΑΕΚ).
Το παρακάτω βίντεο είναι ένα από τα 4 μέρη του αφιερώματος στην αγωνιστική χρονιά του Ιωνικού 1998-1999.
Ο Ιωνικός ζούσε μια χρυσή εποχή έχοντας φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα που έφτυνες αίμα να την κερδίσεις.
Ο Μπρούστερ ήταν ψηλός, πολύ δυνατός στον αέρα, απασχολούσε τους αμυντικούς γεμίζοντας την περιοχή και άνοιγε δρόμους στον Νίκο Φρούσο, με τον οποίον αποτέλεσαν από τα πιο εικονικά επιθετικά δίδυμα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το 2001 αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ αλλά ο Κανελάκης δεν τον άφησε να φύγει, προκαλώντας την απογοήτευσή του. Το ίδιο καλοκαίρι απόρριψε πρόταση ανανέωσης και έμεινε ελεύθερος. Για την ιστορία, η ΑΕΚ αγόρασε τον Μιελκάρσκι.
Eπόμενοι σταθμοί η Χιμπέρνιαν και η Νταμφερλίν όπου οι καλές επιδόσεις του έκαναν το κοινό να ζητάει την κλήση του στην Εθνική, που δυστυχώς ποτέ δεν ήρθε, καθιστώντας το το δεύτερο μεγάλο του παράπονο.
Το 2004 αναλαμβάνει παίκτης – προπονητής στην Ιβερνές κρατώντας την στην κατηγορία πετυχαίνοντας και 10 γκολ.
Στην Νταντί επέστρεψε με την ίδια ιδιότητα αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά με αποκορύφωμα την ήττα με 5-1 από την Φόλκιρκ. Ακούγονται σενάρια για επιστροφή του στον Ιωνικό ως προπονητής, αλλά ο γερόλυκος Κρεγκ σκέφτεται να ιδρώνει και την μπάλα στο χορτάρι οπότε στα 40 του υπογράφει στην Αμπερντίν, όπου πέτυχε και 3 γκολ σε 7 συμμετοχές.
Ένας τραυματισμός τον κρατάει μακριά από τα γήπεδα και την επόμενη χρονιά επιστρέφει ως παίκτης – προπονητής στην Ιβερνές. Σε δύο χρόνια παίζει μόλις 2 παιχνίδια αλλά βάζει το γκολάκι του. Η συνέχεια θα είναι το κύκνειο άσμα του σαν παίκτης, ενώ είχε και ρόλο βοηθού προπονητή. Στην Ρος Κάουντι θα πετύχει και 3 γκολ σε 10 συμμετοχές και μετά ακολούθησε μόνο η προπονητική με τις Κρόουλι Τάουν, Μπράϊτον να είναι ακόμη δύο σταθμοί του. Σήμερα είναι βοηθός προπονητή στην Πλήμουθ.
Ο Μπρούστερ μας πηγαίνει σε άλλες εποχές του Ελληνικού πρωταθλήματος, τότε που οι ομάδες ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικές. Τον γουστάρουν όλοι γιατί είναι και ωραίος τύπος. Μπαλαδόφατσα, λάτρης της Ελλάδας (προέτρεπε ανέκαθεν τους συμπατριώτες του να έρθουν να παίξουν στα μέρη μας) και της περιπέτειας και παραπάνω από τίμιος στο γήπεδο. Δουλευταράς, πατρονάριζε συμπαίκτες για να γίνουν καλύτεροι και η καριέρα του μέχρι στιγμής δείχνει ότι η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή ώστε να ανταμειφθεί κάποιος.
Όπως άργησε να παίξει στην αγαπημένη του Νταντί και να γίνει ο θρύλος της, έτσι δεν θα αργήσει η ώρα να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ελλάδα. Για αρχή. Για τον Κρεγκ ο χρόνος κυλάει αργά αλλά αποτελεσματικά.
Το σίγουρο είναι ότι θα χαιρόμασταν πάρα πολύ να τον είχαμε εδώ ξανά στα μέρη μας. Λίγοι αγαπούν το ποδόσφαιρο σαν αυτόν και θα άφηνε την παρακαταθήκη του σε νέους, ώριμους, βετεράνους ποδοσφαιριστές αλλά και προπονητές.