Ο Borat ως χαρακτήρας του Κοέν δεν ήταν παρθενογέννηση μιας και είχε συστηθεί ο χαρακτήρας ως spin-off στην σειρά του άλλου χαρακτήρα του Κοέν, του αθυρόστομου και απίθανου Ali-G σε κανάλι της Βρετανικής τηλεόρασης. Ήταν πρώτη φορά ωστόσο που ο χαρακτήρας θα εισέβαλε στον κινηματογράφο, και όχι όπου και όπου, αλλά στο Χόλιγουντ, εκεί που υπάρχουν τα λεφτά, η δόξα και οι γυναικάρες με τα πλαστικά στήθη.
Ο αξιολάτρευτος Borat Sagdiyev λοιπόν είναι ένας Καζάκος ρεπόρτερ που στέλνεται στην Αμερική από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του ώστε να πάρει μαθήματα πολιτισμού και να τα φέρει πίσω στο Καζακστάν (o επίσημος τίτλος της ταινίας είναι “Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”) . Συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης και σύμβουλος είναι ο απίστευτος Azamat Bagatov. Μαζί θα εμπλακούν σε διάφορα τραγελαφικά περιστατικά που περιλαμβάνουν την απαραίτητη ανταλλαγή πολιτισμικών, κοινωνικών και πολιτικών στοιχείων σε διάφορα μέρη της Αμερικής με διάφορα είδη ανθρώπων, μέχρι όπου ο Borat ερωτεύεται την Πάμελα την Άντερσον και εκεί το ταξίδι θα τεθεί σε κίνδυνο.
Πρόκειται για μια ταινία που ακόμη και σήμερα γράφονται άρθρα για το τι είναι αληθινό και τι όχι στην ταινία, ποιος ήταν μέσα στο κόλπο, τι απήχηση είχε στον καθένα που συμμετείχε, τα παρασκήνιά της και τι αίσθηση άφησε σήμερα. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε τόσες λεπτομέρειες γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Θα τιμήσουμε την ταινία που είδε την αστυνομία να έρχεται πάνω από 90 φορές κατά την διάρκεια της παραγωγής της με τις 12 κυριότερες στιγμές της ταινίας (12 για να τιμήσουμε τα χρόνια κυκλοφορίας και με την σειρά που συμβαίνουν στην ταινία), αν και είναι πραγματικά να διαλέξεις ένα τέτοιο και τι διαβάζουμε ότι συνέβη πίσω από κάθε σκηνή. Τα μόνα σταθερά αυτής της ταινίας αν έμπαινε σε λίστες θα ήταν το άπλυτο κουστούμι του Borat (ναι δεν πλύθηκε ποτέ, επίτηδες) και το αβυσσαλέο τρολάρισμά της.
Τέλεια φυσικά. Αφού μαθαίνουμε για τους βιαστές της πόλης και ότι η αδερφή του είναι η τέταρτη καλύτερη ιερόδουλος του Καζακστάν, τον ζηλιάρη γείτονά του Nursultan Tuyakbay (ονοματεπώνυμο που είναι συνδυασμός ονόματος και επιθέτου των τότε πολιτικών αντίπαλων στο Καζακστάν), μαθαίνουμε ότι το Καζακστάν έχει οικονομικό, κοινωνικό πρόβλημα μαζί με τους Εβραίους.
Γεγονότα: Το χωριό του Borat είναι το Glod της Ρουμανίας. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι ήταν ένα ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες εξαθλίωσης στην Ρουμανική επαρχία και μήνυσαν την παραγωγή για το πως τους παρουσιάζει. Η παραγωγή είχε βοηθήσει το χωριό με εξοπλισμό και οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν.
Κανιβαλισμός στο μετρό με την κότα, πλύσιμο σώβρακων στο ποτάμι, χέσιμο έξω από τον πύργο του Trump (πόσο προφητικό), παρενοχλήσεις σε ανυποψιάστους περαστικούς. Και διάολε…η τουαλέτα…
Γεγονότα: Ένας από τους περαστικούς έκανε μήνυση αλλά δεν δικαιώθηκε.
ΜΑΛΛΟΝ η αγαπημένη μου σκηνή….ΝΑΑΑΑΑΑΤ! Ατελείωτο γλέντι.
Γεγονότα: Η παραγωγή έλεγε στους ανυποψίαστους συντελεστές ότι όντως θα υπήρχε ένα ντοκιμαντέρ για έναν τύπο που είναι από τον “τρίτο κόσμο” και θέλει να μάθει την Αμερική. Ο δάσκαλος χιούμορ κάπου στα μισά υποψιάστηκε ότι μάλλον έχει να κάνει με κάτι άλλο και προχώρησε επαγγελματικά και όμορφα, τσεπώνοντας τα λεφτά της παραγωγής. Στην τελική όλοι ήταν χαρούμενοι.
5) Με τις φεμινίστριες
“I could not concentrate on what this old man was saying…”. Έχοντας πάθει κοκομπλόκο με την Πάμελα, και έχοντας ήδη προσβάλει τις γυναίκες (Borat είσαι), ρωτάει που μπορεί να την βρει.
Γεγονότα: Ξανά, οι κυρίες είχαν μήνυμα από την παραγωγή να συμμετέχουν. Οι παραγωγοί της συνιστούσαν να κάνουν υπομονή λέγοντας “σας παρακαλούμε, βοηθήστε τον, είναι από μια υποβαθμισμένη χώρα”. Η παραγωγή είχε συστηθεί ότι προέρχεται από την Λευκορωσία μιας και το Καζακστάν μπορεί να ήταν γνωστό από το Ali-G. Για κάποιο περίεργο λόγο στα συμβόλαια που υπέγραψαν όλοι δεν είχαν διαβάσει καλά τους όρους οπότε στο τέλος έγιναν θύματα της ταινίας. Οι μισθοί τους κυμαίνονταν μεταξύ 150- 400 δολάρια την ώρα και τα συμβόλαια ήταν σπανίως μεγάλα και πολύ περίπλοκα να διαβαστούν. Μια από τις γυναίκες παραδέχθηκε ότι δεν διάβασε καλά τους όρους και ότι βρήκε τον Κοέν “πανέξυπνο που κατάφερε να χτίσει έτσι την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Δεν κατάλαβα ότι υπήρχε ηθοποιός στον χώρο”.
6) Μαθήματα οδήγησης – Αγορά αμαξιού
Pussy magnet…Δεν κρατιέμαι με την Πρεσβεία του Ουζμπεκιστάν.
Γεγονότα: Οι δύο τύποι ήταν απαράδεκτα κουλ στον ρόλο τους. Είναι απίστευτο πως κατάφεραν και ήταν τόσο σοβαροί. Ο δάσκαλος υπέβαλε μήνυση πάντως γιατί νόμιζε ότι θα έπαιρνε μέρος σε ντοκιμαντέρ.
7) Κανιβαλισμός στο τοπικό κανάλι
Όλα τα λεφτά η αντίδραση του τύπου που ενημερώνει για τον καιρό. 100% κωμωδία.
Γεγονότα: Το κανάλι που κάλεσε το Borat δεν είχε κάνει και την καλύτερη έρευνα γι’αυτή την εταιρεία παραγωγής όπου ένας τύπος θα έρχονταν από το Καζακστάν. Η γυναίκα που κάλεσε τον Borat απολύθηκε και έκανε τρεις μήνες να ξαναβρεί δουλειά, μένοντας πίσω σε υποχρεώσεις. “Το απίστευτο είναι ότι ο άνθρωπος που προκάλεσε τέτοια ζημιά θεωρείται ιδιοφυία”, δήλωσε.
8) Ρόντεο στο ρόντεο
“May George Bush drink the blood of every single man, woman, and child of Iraq!”. Σοκαριστική σκηνή. Και το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.
Γεγονότα: Αν η παραγωγή δεν έφευγε γρήγορα, θα υπήρχε λιντσάρισμα και θάνατοι. Ο μάνατζερ είχε ζητήσει cd με τις φωνητικές ικανότητες του Borat, τελικά του στάλθηκε ένα κενό cd. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προέτρεψε την παραγωγή να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και ότι δεν τον ένοιαζαν τα ομοφοβικά – ρατσιστικά σχόλιά του στην αρχή της σκηνής.
9) Η σκηνή με τους γκάνγκστα και μετά στο ξενοδοχείο
“What’s up vanilla face?”. ΧΑΧΑΧΑΧΑ
10) B&B με τους Εβραίους
Η αντίδραση όταν μαθαίνει ότι είναι Εβραίοι είναι απίστευτη.
Γεγονότα: Το ζευγάρι είδε την ταινία και την βρήκε πανέξυπνη και καθόλου αντισιμιτική. Ο άντρας δεν πίστεψε ότι ο Borat θα πήγαινε να παντρευτεί στο Μαλιμπού και η Μιριάμ άκουσε κάποιες εβραϊκές λέξεις που ξεστομίζει ο Borat. Μάλιστα για τις ανάγκες και μόνο της ταινίας πρόσφεραν φαί στους δύο ήρωες.
11) Δείπνος με την καλή κοινωνία και πρόσκληση σε ιερόδουλη να έρθει
“In my country they would go crazy…for these two. Not so much”. Δείχνοντας την λιγότερο εντυπωσιακή κυρία, με τον πάστορα να είναι έτοιμος να τον στείλει στην κόλαση αν του δίνονταν η ευκαιρία. Και άλλα όμορφα.
Γεγονότα: H εκπαιδεύτρια “καλώς τρόπων και διαγωγής “βρήκε το έργο μερικές φορές αστείο, μερικές όχι. Θα προτιμούσα αυτά τα 15 λεπτά δημοσιότητας να ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή συμμετοχή σε μια ταινία απαγορευμένη για ανηλίκους”. Επίσης αισθάνεται τυχερή που δεν είχε τα γυαλιά της μαζί και δεν είδε καλά τις φωτογραφίες του Σάσα δίπλα στο παπάρι του γιου του (γνωστός γκέι ηθοποιός στην πραγματικότητα). Παραδόξως οι οικοδεσπότες δεν είχαν κάτι κακό να πουν γι’αυτή την εμπειρία παρά μόνο να ζητήσουν να ερευνηθούν τυχόν ατασθαλίες στην συμφωνία της παραγωγής με το γραφείο τους γιατί είχαν υποσχεθεί ότι αυτό θα ήταν ένα ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση της Λευκορωσίας. Ο πάστορας που έφυγε με το που έφτασε η ιερόδουλη (ηθοποιός κανονικά φυσικά) και είχε δει την γυναίκα του να προσβάλλεται (βλέπε βίντεο πάνω) τόνισε πως “μας ξεγέλασε καλά. Βλέποντάς το νομίζω ότι είναι αστείο. Απλά δεν ήταν αστείο εκείνο το βράδυ”.
12) Πουτάνα όλα στο μαγαζί με τις αντίκες
Αρκετά cringe σκηνή με τον ήρωα να τα κάνει λαμπόγυαλο σε μαγαζί με αμφιβητούμενες στο μήνυμά τους αντίκες.
Γεγονότα: Ο ιδιοκτήτης πληρώθηκε, δεν είχε πρόβλημα να εμφανιστεί στο έργο, βρήκε την ταινία αστεία όλα ωραία και καλά.
13) Στο βανάκι με την αδερφότητα των βλαμμένων
Δεν πρέπει να έψαξαν και πολύ να βρουν τρεις τέτοιους τυπάδες με IQ και των τριών να είναιλιγότερο από της κότας του Borat.
Γεγονότα: Ας αφήσουμε τον David να μιλήσει: “Μας είχανε πει ότι κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για έναν Κοζάκο που θέλει να περάσει την ώρα του με μέλη της αδερφότητας. Υποθέτω διάλεξαν 3 άτομα που δεν τον ήξεραν. Πλήρωσαν να πιούμε σε ένα μπαρ και ο όρος ήταν απλά να τον πάρουμε ενώ εκανε ωτοστόπ”. Τα άλλα δύο μέλη υπέβαλαν μήνυση για την τραυματική εμπειρία που εξελίχθηκε σε άγχος και σωματικές διαταραχές και διασυρμό της φήμης τους στην κοινότητα. Γελάει ο κόσμος.
14) Η κορύφωση της ταινίας, η συνειδητοποίηση
Agreement not necessary…”I’m not attracted to you anymore… NOT!”
Γεγονότα: Η Πάμελα ήταν στο κόλπο, οι υπόλοιποι όχι.
Το Borat γυρίστηκε ευτυχώς την κατάλληλη εποχή. Από το χέσιμο στον πύργο του Τραμπ μέχρι όλα τα σκηνικά με καθημερινούς ανθρώπους που θα γνωρίσεις παντού και όχι μόνο στην χώρα του παραλογισμού, η ταινία μέσα σε 85′ ανέδειξε όλη την τρέλα της Αμερικής.
Είναι μια ταινία που εύχεσαι κάθε φορά να είναι η πρώτη φορά που την βλέπεις ώστε να μείνεις με το στόμα ανοιχτό! Θα το κλείσεις, θα γελάσεις, θα κατουρηθείς, θα το σιχαθείς; Εξαρτάται από σένα. Αυτό θα είναι εκεί και θα γλεντάει κόσμο. HIGH FIIIVE!
Υ.Γ. ΑΛΗΘΕΙΑ, πιστεύετε ότι ξεχάσαμε την κορυφαία σκηνή της ταινίας; Γι’αυτή πήρε και Χρυσή Σφαίρα ο Κοέν.