Κλισέ της τηλεόρασης και του κινηματογράφου που εκνευρίζουν αφάνταστα

1499594469

Του Γιώργου Βαρούχα

Πόσες φορές έχουμε δει κάτι σε ταινία ή σειρά και φωνάζουμε "ε όχι πάλι τα ίδια, ΕΛΕΟΣ!". Αυτό είναι το κλισέ και θα απαριθμήσουμε μερικά από αυτά που μας εκνευρίζουν. Δεν θα αναλωθούμε σε κλισέ "περπατάει κουλ ενώ γίνεται έκρηξη" ή "τον ξυπνάει ο σκύλος στο κρεβάτι και αρχίζει η μέρα του".

Το πρώτο πράγμα (για τον γράφοντα) που εκνευρίζει αφάνταστα είναι το ότι είναι τρομερά δύσκολο να ολοκληρώσουν το φαί τους ή το ποτό τους σε μια σκηνή.

Κάθονται στο πιο κυριλέ μέρος, παραγγέλνουν και κανείς δεν αγγίζει ποτέ τίποτε. Και να αγγίξουν δεν το ολοκληρώνουν σίγουρα. Πιο συνηθισμένο είναι να έρθει κάποιος αργότερα, να παραγγείλει και να ακούσει κάτι συνταρακτικό ώστε να φύγει χωρίς να έχει έρθει η παραγγελία του ή όταν έρθει να έχει χάσει την όρεξή του και να φύγει μετά διαδικαστικά. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά βέβαια, το ποτό θα μείνει όπως ήρθε ή θα πιουν μια δυο γουλιές. Και αν το πιουν όλο, ίσως μεθύσουν και συμβούν ανεπιθύμητα γεγονότα μετά από αυτό.

Μερικές εξαιρέσεις: Όσο αφορά το φαγητό, είναι φυσικά ο Joey από το "Friends", ο Frank Underwood και τα κοψίδια του στο "House of Cards", o Louie που κάνει το "bang bang" με τον αδερφό του και ο ΘΕΟΣ V.M. Varga που είδαμε στην τρίτη σεζόν του Fargo. Όσο και να πιει, δεν μεθάει ο κύριος Μάκης Τσετσένογλου. Γερά ποτήρια (επίσης μεγάλο κλισέ του Hollywood) και οι περισσότεροι ντετέκτιβ επίσης. Χωρισμένοι, με παιδιά, εκρηκτικοί, προβληματικοί, με πάθη αλλά πάντα καλοί στην δουλειά τους.


Φυσικά και πρέπει να αναφέρουμε ότι τo τέλος του κόσμου, η αποκάλυψη, η άφιξη των εξωγήινων, ο ερχομός του Σατανά είναι στην Αμερική πάντοτε.


Αν πέσει η Αμερική, διαλύεται όλος ο πλανήτης. Δεν συμβαίνει σε άλλη χώρα γιατί αν συνέβαινε θα την είχαμε βάψει όλοι μας. Που μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί και οι κακοί διαλέγουν την Αμερική γι'αυτόν τον λόγο.

Μερικές εξαιρέσεις: Δεν υπάρχουν. Και αν βρίσκονται σε άλλα μέρη οι  υπερφυσικοί κίνδυνοι, οι Αμερικάνοι καθαρίζουν. Από την άλλη φυσικά δεν θα είχαμε την υπερπαραγωγή του Hollywood.


Πάμε σε μια κοινωνική ματιά. Δεν είναι ότι έχουν όλοι λεφτά, αλλά σίγουρα έχουν καλή ζωή.


Ειδικά στα sitcom που γυαλίζουν στο έπακρο το αμερικάνικο όνειρο, όλοι έχουν λεφτά και είναι άπλες. Και άντε πες έτσι (ίσως) είναι η κατάσταση στην Αμερική και με τους ανθρώπους που είναι στα 25-30 να έχουν λεφτά, αλλά να μην υπάρχει ούτε ΈΝΑΣ μεροκαματιάρης; Ένας να είναι ζόρικα, να μην τα βγάζει πέρα; Φυσικά το ψυγείο θα έχει τα καλύτερα προϊόντα, το καλύτερο κρασί και θα είναι άψογα τακτοποιημένο. Θα ξυπνούν στις 5.00 το πρωί για τρέξιμο, θα απολαμβάνουν ένα υπέροχο πρωινό και μετά θα πηγαίνουν με αστείρευτο κέφι στις υπέροχες δουλειές τους. Αναφέραμε ότι οι γυναίκες έχουν τρία διαφορετικά σετ ρούχων κάθε μέρα; Για τις ελληνικές σειρές δεν το συζητάμε καν, όλοι είναι εξασφαλισμένοι και άνετοι. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την κρίση να μαστίζει την κοινωνία.

Εξαιρέσεις: Ο Walter White φυσικά. Έκανε δύο δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του και μετά μπήκε στην "empire business".


Περνάμε στο ευαίσθητο κεφάλαιο της ερωτικής συνέυρεσης.


Δεν υπάρχουν "προκαταρκτικά". Πολλές φορές αρκεί να κατεβάσουν τα παντελόνια και να γίνει αμέσως λες και είναι απόλυτα έτοιμες και οι δύο πλευρές. Και οι δύο πλευρές τελειώνουν μαζί, και οι δύο το απολαμβάνουν.

Εξαιρέσεις: Sheldon Cooper χωρίς καμία άλλη σκέψη.


Άλλο ένα εκνευριστικό κλισέ είναι ότι ποτέ δεν κλείνουν / κλειδώνουν τις κωλόπορτές τους.


Ο καθένας μπορεί να μπει στο διαμέρισμα του άλλου χωρίς καν να χτυπάει την πόρτα ( π.χ. Φιλαράκια), να φύγει και να αρχίσει να τρέχει επειδή έτσι του την έδωσε (π.χ. Forest Gump). Αφήνουν ξεκλείδωτα τα πάντα πίσω και δεν τους νοιάζει ποτέ τι αφήνουν πίσω. Όταν βγαίνουν η πόρτα απαγορεύεται να κλείσει και πόσο μάλλον να κλειδωθεί.

Μερικές εξαιρέσεις: Ο Mike Ehrmantraut δεν αφήνει κανέναν να μπαίνει στο σπίτι του. Και αν αφήσει θα τον περιμένει για τους δικούς του λόγους.


Θα τελειώσουμε με το κλισέ του κολλητού / συγκατοίκου που είτε είναι nerd, είτε πετάει ατάκες συνέχεια είτε είναι Δον Ζουάν και δίνει συμβουλές σε όλα.

Πρέπει να σταματήσει χθες, έχει κουράσει.

Εξαιρέσεις: O Lorne Malvo (κλικ).

Είμαστε βέβαιοι ότι το κείμενο θα ανανεωθεί με περισσότερα εκνευριστικά κλισέ στο μέλλον.