Είδατε καθόλου Gotham;; Αν όχι δοκιμάστε το!

1494420632

Της Αγγελικής Θεοδώρου

Tηλεοπτική αμερικανική σειρά  βασισμένη στα DC COMICS.

Ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο James Gordon είναι ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών στο Γκοθαμ. Προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πόλης, με ρομαντισμό, αυταπάρνηση, και πιστή στη δικαιοσύνη-ως ύψιστη αρχή- και ταυτόχρονα να εξαλείψει τη διαφθορά στο Γκοθαμ. Η πρώτη υπόθεση που του ανατίθεται, είναι η εξιχνίαση της δολοφονίας του Thomas και της Martha Wayne, γονιών του Bruce Wayne-του μετέπειτα Batman- δηλαδή.

Η υπόσχεση που δίνει ο ντετέκτιβ, στο μικρό τότε Bruce, σημαδεύει την καριέρα του ως αστυνομικό και προσπαθεί παράλληλα με άλλες υποθέσεις, να λύσει το μυστήριο που καλύπτει τη δολοφονία των Wayne.

 

 

Mαζί με το Harvey Bullock (συνάδελφο στο τμήμα), ο Gordon συμμαχεί ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και στις συμμορίες που κατακλύζουν την πόλη -διαρκώς- και με κάθε τρόπο.

Όσον αφορά στο Bruce Wayne, η σειρά αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια και στο πως βιώνει το θάνατο των γονιών του, όταν αυτοί εκτελούνται μπρος στα μάτια του εν ψυχρώ.

Βλέπουμε πως σχεδιάζει βήμα-βήμα την εκδίκηση του και πως προσπαθεί να διαχειριστεί τη θλίψη, το θυμό και το μίσος που βιώνει σχετικά με το θάνατο των γονιών του. Την ανατροφή του αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο μπάτλερ του, Αλφρεντ. Ο Αλφρεντ προσπαθεί με υπευθυνότητα , ψυχραιμία και σοβαρότητα να διδάξει στο Bruce τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη ζωή του και να του εμφυσήσει ιδανικά, για να πάρει την εκδίκηση του, αλλά να μην αλλοιώσει το χαρακτήρα του μαχόμενος το άδικο και παλεύοντας να εξιχνιάσει τη δολοφονία των γονιών του.

Στο Gotham-αδιαμφισβήτητα-πρωταρχικό ρόλο  παίζει το παρασκήνιο. Παλιές οικογένειες μαφιόζων κινούν τα νήματα ( βλ. Flacone, Malloni) ή και συμμορίες, όπως αυτές του Πιγκουίνου(Oσβαλντ Koμπλποτ) και της Fish Mooney. Ο στόχος της εκάστοτε συμμορίας είναι να ελέγχει κάθε εξουσία στην πόλη προκειμένου να επιβιώσει, είτε αυτή είναι δικαστική, είτε εκτελεστική.

Το ίδιο παρασκήνιο  καλείται ν αντιμετωπίσει και ο μικρός και αθώος Bruce, όταν ανακαλύπτει ότι στην εταιρία του πατέρα του, υπάρχουν παράνομες δραστηριότητες των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε.

Στη σειρά, παρακολουθούμε κατά βάση κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιο τρόπο αναδύθηκαν στο προσκήνιο οι κακοί του Gotham, όπως πχ Joker, Penguin, Riddle, Catwoman, Poison Ivy κλπ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Gotham με τις διαρκείς ανατροπές του, τα καλογυρισμενα πλάνα του, την υποβλητική ατμόσφαιρα του, δεν απογοητεύει στιγμή τον τηλεθεατή.

Προσωπικά, λατρεύω τη συγκεκριμένη σειρά, οπότε κ δε θα μπορέσω να μια αντικειμενική, αλλά παρολ’αυτά, θεωρώ ότι η προσπάθεια που κάνει η σειρά είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και φιλότιμη, ξεφεύγει απ’ τα τετριμμένα και δίνει μια άλλη διάσταση στις ζωές των κακών του Gotham.