Johnny Cash

1488052848

Στις ΗΠΑ (και σύντομα στην Ελλάδα) ό,τι αγορά και αν κάνεις σε ρωτάνε: "credit card or cash?". Δηλαδή, "πιστωτική κάρτα ή μετρητά". Αν όλοι άκουγαν Τζόνι Κας, τότε θα είχαν... λεφτά αισθήματα, αφού η μουσική και η (μπάσα)φωνή ενός τύπου που φορούσε μόνο μαύρα και που γεννήθηκε μία μέρα σαν σήμερα το 1932, ήταν... κάτι παραπάνω από πλούσια.

Όπως και το ταλέντο του. Γιατί δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να μπορεί ένα άτομο να αφήνει το στίγμα του και μάλιστα ανεξίτηλα είδη μουσικής όπως η κάντρι, η φολκ, το ρον εν ρολ, η γκόσπελ και το ροκαμπίλι. Βέβαια από την άλλη ήταν λογικό και επόμενο μιας εκτός του ότι τα ερμήνευε με τον δικό του μελαγχολικό (και σκοτεινό) τρόπο μπορούσε επίσης να γράψει επιτυχημένα κομμάτια.

Μάλιστα, αρκετά από αυτά έχουν βιογραφικό χαρακτήρα για τον Κας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Τενεσί μέχρι τα τρία του χρόνια πριν μετακομίσουν όλοι μαζί στο Αρκάνσας μιας και η οικογένειά του τα έβγαζε πολύ δύσκολα πέρα.

Έτσι, από μικρός έπρεπε να δουλεύει για να βοηθήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με την μητέρα του και τον πατέρα του να είναι αγρότες και να έχουν δικά τους χωράφια που είχαν καταστραφεί τουλάχιστον δύο φορές από πλημμύρες με τον Κας να εμπνέεται έτσι το "Five Feet High and Rising".

Ωστόσο, ότι έκανε το έκανε τραγουδώντας και έτσι δεν ήταν δύσκολο αυτή η φήμη να τον ακολουθήσει και στο σχολείο και να γίνει ιδιαίτερα γνωστός και να φτάσει να τραγουδάει μέχρι και σε κάποιους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όμως μία από τις πιο άσχημες εμπειρίες του ήρθε το Μάιο του 1944 όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, Τζακ, στον οποίο είχε ιδιαίτερη αδυναμία θα τραυματιζόταν σοβαρά και στη συνέχεια θα έχανε τη ζωή του. Ένα "τραύμα" που ο Τζον κουβαλούσε μέσα του μέχρι την μέρα που έφυγε.

Ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Κας ήταν ο γάμος του με τη Βίβιαν Λιμπέρτο τον Ιούνιο του 1957 με το ζευγάρι να γνωρίζεται στο Σαν Αντόνιο όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ήταν εκεί για να λάβει μέρος σε ασκήσεις με την αεροπορία των ΗΠΑ, ενώ εκείνη έκανε... πατίνι. Μαζί έκαναν τέσσερις κόρες. Αλλά η κοινή τους πορεία σταμάτησε μετά από 12 χρόνια όταν η Λιμπέρτο είχε κουραστεί να βλέπει τον Κας να έχει εθιστεί στα ναρκωτικά και να έχει πολλαπλές σχέσεις εκτός γάμου.

Ο Κας είχε το παρατσούκλι "The man in black", αλλά, μόνο... μαύρα δεν τα έβαψε και δεν άργησε να βρει το έτερον ήμισυ στο πρόσωπο της Τζουν Κάρτερ, την οποία είχε γνωρίσει το 1955 και να τη παντρευτεί το 1968, όπου μαζί της θα ήταν για 35 χρόνια. Τόσο στη ζωή όσο και στο μουσικό στερέωμα με την ίδια να του χαρίζει τον Τζον Κάρτερ Κας το 1970. Η μοναδική στιγμή που την αποχωρίστηκε ήταν όταν τη πήρε μακριά από τα χέρια του ο θάνατος το 2003 με τον ίδιο να το παίρνει κατάκαρδα και μπορεί να ισχυριζόταν ότι ζούσε μόνο και μόνο για να υπηρετεί τη μουσική του, όμως, τέσσερις μήνες αργότερα το σώμα του τον "πρόδωσε" μιας και εκείνος άφησε τη τελευταία του πνοή. Έτσι όλο το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα είχε ένα μαύρο πέπλο για τον άνθρωπο που το φώτισε με τη φωνή του και ας τον φώναζαν "The man in black".

"Επιτυχία είναι όταν έχεις ένα σωρό προβλήματα για να ξεπεράσεις, αλλά, έχεις λύσει το οικονομικό σου πρόβλημα", είχε πει κάποτε ο ίδιος. Εν μέρει έχει δίκιο. Και κάπου εδώ έρχεται η ερώτηση για το one (in the) million... Cash: Δεν είναι πετυχημένος και μάλιστα στο υψηλότερο βαθμό και εκείνος που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές τραγούδια που θα γίνουν μέρος της ζωής τους και να ταυτιστούν μαζί τους, όπως και ο ίδιος είχε κάνει με τη φράση: "Hello my name is Johnny Cash" πριν ξεκινήσει να τραγουδάει στις συναυλίες του;