Το Woodstock της Ελλαδας - Το παρτυ της Βουλιαγμενης

1486465305

Σήμερα απεβίωσε ο Λουκιανός Κελαηδόνης σε ηλικία 73 χρόνων, ένας από τους πιο παραγωγικούς, πολυδιάστατους και ευρηματικούς Έλληνες μουσικούς. Όλοι ξέρουμε τα "Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Ντίσκο», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών».

Το πόσο πολυδιάστατος ήταν αρκεί μια ακρόαση και στον δίσκο "Μικροαστικά",που κυκλοφόρησε το 1973 και υπήρχαν εξαιρετικά τραγούδια σαν το "Κολλήγα Γιος".

Eνώ είχε κάνει και guest στα Ημισκούμπρια.

Όλοι γνωρίζουμε και το "Αρχίζει το ματς".

Ο Κελαηδόνης έχει συνδέσει το όνομά του με το Ελληνικό Woodstock όπως αποκαλέστηκε, με το θρυλικό πάρτυ της Βουλιαγμένης στις 25 Ιουλίου του 1983. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που οργάνωσε συναυλία σε φυσικό περιβάλλον. Εκείνη η παραθαλάσσια συναυλία κάτω από την Πανσέληνο έγραψε ιστορία. Οι εκτιμήσεις λένε για 25 χιλιάδες κομμένα εισιτήρια, μα αυτοί που κολύμπησαν και μπήκαν τζάμπα ήταν πάρα πολλοί και η προσέγγιση ήταν αδύνατη. Κάποιοι λένε για 50, άλλοι για 70 άλλοι για 100 ακόμη χιλιάδες κόσμο.

Προετοίμαζε την συναυλία πολύ καιρό πριν, ονειρευόμενος ένα μεγάλο θερινό πάρτι στην παραλία κάτω από το φως της Πανσέληνου. Τα πάντα πήγαν υπέροχα και όπως τα είχε σχεδιάσει: "εκτός από την τεράστια προσέλευση του κόσμου". Ήδη από τις 7 ο κόσμος έρχονταν και από την θάλασσα, πηδούσε τα κάγκελα της πλαζ (τι να σου κάνουν 80 φρουροί) και σιγά σιγά δεν υπήρχε τετραγωνικό εκατοστό ανεκμετάλευτο. Η συναυλία μεταδίδονταν ραδιοφωνικά από την ΕΡΤ οπότε όταν αρκετοί άκουσαν τι καβλάντα υπήρχε, πήραν αμέσως το αμάξι και δημιουργήθηκε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην λεωφόρο. Άλλοι δεν τα κατάφεραν ποτέ γιατί η κίνηση είχε φτάσει μέχρι το Φάληρο.

Στην συναυλία συμμετείχαν και οι Βαγγέλης Γερμανός, Διονύσης Σαββόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Νταλάρας, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μαντώ.

Από τις 7 μέχρι τις 2 το βράδυ ο κόσμος χόρευε, έκανε μπάνιο, τραγουδούσε, μεθούσε, έπαιζε ρακέτες, άραζε. Περίπου 4000 άτομα κοιμήθηκαν στην παραλία και έφυγαν με λεωφορεία το επόμενο πρωί.

Ο ίδιος ο Κηλαηδόνης είχε πει: "Ήταν μία ευτυχισμένη στιγμή, ήταν ο κόσμος σε ένα άλλο μήκος κύματος, είχε μία άλλη ξενοιασιά, μια άλλη ανάγκη. Αυτό που προσέφερε, πέρα από όλα τα άλλα, είναι ότι ήταν μία πρώτη πρόταση για να σταματήσουν οι συναυλίες να γίνονται στα γήπεδα, που ήταν ένας πολύ σκληρός χώρος για μουσική, για να ψάξουμε άλλους χώρους, έχω την εντύπωση πως η Βουλιαγμένη οδήγησε στο να γίνονται πια συναυλίες στα ποτάμια, στα κάστρα, στους λόφους".

Απολαύστε το "beach party μιας γεννιάς". Δεν γίνεται να μην δεις το βίντεο και να μην ανατριχιάσεις από αυτό το υπέροχο beach πάρτι που είχε στηθεί τότε. Δεν γίνεται να μην σκάσεις έστω και ένα χαμόγελο με τον ενθουσιασμό που υπήρχε στον κόσμο. Αυθορμητισμός, ανεμελιά, αγαλλίαση θα ένωναν για πάντα χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Καλό ταξίδι Λουκιανέ. Τα τραγούδια και η πολιτιστική κληρονομιά σου θα μείνουν για πάντα.