Μουντιάλ 2026, οι αλλαγές από σήμερα και οι πρώτες εντυπώσεις του ποδοσφαιρικού κόσμου

1484082330

Από τον Κωνσταντίνο Κίκη

 

Σήμερα 10 Ιανουαρίου , στην Ζυρίχη, η κεντρική επιτροπή της FIFA αποφάσισε την αύξηση των συμμετεχόντων στον θεσμό  του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 32 σε 48 ομάδες με εισήγηση του προέδρου, Τζιάνι Ιφαντίνο.

Η αλήθεια είναι πως ο Ιφαντίνο δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει τον αριθμό από τον πρώτο καιρό που διαδέχτηκε τον Ζεπ Μπλάτερ στην προεδρία και η αλλαγή αυτή είναι η πρώτη που έρχεται στον θεσμό του Μουντιάλ από το 1998, όπου οι ομάδες αυξήθηκαν από 24 σε 32 και θεσπίστηκαν 8 όμιλοι 4ων συμμετεχόντων, όπου οι νικητές των 2 πλευρών θα έφταναν στον τελικό, με την μορφή που έχουμε σήμερα. Όμως οι νέες αλλαγές θα ισχύσουν από το 2026 και έπειτα.

Η λογική του Ελβετού:

Αυτολεξεί:

«Είμαστε στον 21ο αιώνα και πρέπει να περιστρέψουμε το ποδόσφαιρο γύρω από  αυτόν, είναι το μέλλον και στο μέλλον το ποδόσφαιρο είναι παραπάνω από την Ευρώπη και την Νότια Αμερική, με πολλές παραπάνω χώρες να έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Η ιδέα της FIFA είναι να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο συμβάν που υπάρχει, είναι παραπάνω από έναν διαγωνισμό, είναι ένα κοινωνικό συμβάν. Ο ποδοσφαιρικός πυρετός που έχει μια χώρα που προκρίνεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο προωθητικό εργαλείο που μπορεί να υπάρχει για αυτό το σπορ. Η προαγωγή αυτής της ιδέας ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα καθώς σε πολλές χώρες δεν δίνεται η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν στον θεσμό και το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον θα έχουν περισσότερες πιθανότητες, χωρίς όμως καμία εγγύηση»

[Τζιάνι Ιφαντίνο]

Μερικά στοιχεία:

  • Η αλήθεια είναι πως από τις εκτιμώμενες μελέτες της ίδιας της FIFA, τα έσοδα αναμένεται να εκτιναχθούν από τα 5,18δις € σε 6,1δις € με την αύξηση να αγγίζει σχεδόν τα 500εκ €, μόνο για το επόμενο Π.Κ..

Παρά το γεγονός αυτό, ο Ιφαντίνο επιμένει πως πρόκειται για μια αλλαγή καθαρά ποδοσφαιρικού –και όχι στρατηγικού μάρκετινγκ- χαρακτήρα και πως ακόμα μένει να αποφασιστούν λεπτομέρειες όπως το πώς θα χωρίζονται ομάδες που τελειώνουν με την ίδια συγκομιδή βαθμών και τι ρόλο θα παίζουν τα τέρματα που έχει σημειώσει μια ομάδα στα προκριματικά, αλλά οι μέρες διεξαγωγής του θεσμού θα παραμείνουν οι ίδιες  32 ημέρες του καλοκαιριού.

  • Η νέα αύξηση των ομάδων θα σημαίνει μια αύξηση των παικτών στην διοργάνωση κατά 50%.

 

  • Η Ευρώπη σίγουρα θα «στέλνει» άλλες τρείς ομάδες
  • Η Αφρική σίγουρα θα «στέλνει» άλλες τέσσερις ομάδες
  • Η Ωκεανία σίγουρα θα «στέλνει» άλλη μία και θα έχει άλλες δύο ομάδες, από τις οποίες η μία θα προέρχεται από τα πλέι-οφ των ασιατικών και η άλλη από την ομοσπονδία CONCACAF.

 

Πρώτες εντυπώσεις από τις ομοσπονδίες:

Η βρετανική FA (Football Association) σημείωσε  πως: «Θα δουλέψουμε με την UEFA, την FIFA και τις άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες για να καταλάβουμε καλύτερα πως θα δουλέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο των 48 ομάδων. Η προτεραιότητα είναι να αναλογιστούμε τις επερχόμενες επιπτώσεις και αλλαγές σε παίκτες, ομάδες, φιλάθλους και πρωταθλήματα, καθώς και επίσης την αναγνώριση της αθλητικής ακεραιότητας και της εμπορικής βιωσιμότητας του αθλήματος»

Η Σκωτσέζικη SFA (Scottish Football Association) μέσω του εκπροσώπου της, Στιούαρτ Ρήγκαν, καλωσόρισε τις αλλαγές λέγοντας πως πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα, ειδικότερα για τις μικρότερες χώρες»

H UEFA η ίδια ανέφερε πως: «Ήταν ξεκάθαρο πως όλες οι ομοσπονδίες είναι υπέρ της αύξησης  των ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48. Έτσι σαν αποτέλεσμα, η UEFA αποφασίζει και στηρίζει την νέα μορφή του θεσμού και είμαστε ευχαριστημένοι από αυτό. Θέλουμε επίσης να προσθέσουμε πως είμαστε χαρούμενοι για την νέα πρόταση επιμήκυνσης του τουρνουά που δεν αυξάνει το δέσιμο των παικτών και θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των ομάδων.»

Επικριτές της απόφασης και τα επιχειρήματα τους:

Η European Club Association (ECA), μέλη της οποίας στην χώρα μας είναι ο Ολυμπιακός, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, η οποία αντιπροσωπεύει τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα των ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν ολίγοις ανέφερε για την απόφαση της FIFA, πως πρόκειται περισσότερο για κίνηση περισσότερο πολιτική, παρά αθλητική. «Αποτυγχάνουμε να διακρίνουμε την αξία της αλλαγής από 32 σε 48 ομάδες, στις 32 ήταν η τέλεια «φόρμουλα» από όλες τις προοπτικές. Επίσης αμφισβητούμενη είναι η βιασύνη με την οποία πάρθηκε μια τέτοια απόφαση, με εννιά χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί. Η ECA θα αναλύσει εις βάθος το βάρος και τις επιπτώσεις του νέου μοντέλου και θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση του συμβουλίου, προγραμματισμένη στα τέλη του Ιανουαρίου.»

Η New FIFA Now, μια οργάνωση η οποία στηρίζει πολλές αλλαγές στον κορμό της FIFA μέσω του σάιτ της περιέγραψε την απόφαση ως μια «αρπαγή χρημάτων και δύναμης». «Θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης και κατά συνέπεια την απόλαυση και τέρψη των φιλάθλων, δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος ή θα προωθήσει ευκαιρίες σε ορισμένες χώρες, αντίθετα,  η απόφαση θα καταστήσει τον προκριματικό γύρο μια κοροϊδία για τις περισσότερες ομοσπονδίες»

Η ισπανική La Liga προειδοποίησε τον ίδιο τον Ιφαντίνο πριν την ψήφιση της εισήγησης του, πως θα διαλέξουν την νομική οδό σε περίπτωση που προχωρήσει και του ανέφεραν πως «πρέπει πρώτα να ζητηθεί η γνώμη όλων των ομοσπονδιών που επηρεάζονται άμεσα». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της La Liga  η προσπάθεια συζήτησης έπεσε στο κενό.

 

Εν κατακλείδι:

Η λογική Ιφαντίνο μοιάζει να μην κλονίζεται. Σίγουρα οι πιο υποβαθμισμένες ποδοσφαιρικά χώρες θα έχουν μια ευκαιρία παραπάνω να πάρουν μια γεύση από την μεγάλη διοργάνωση, αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν όντως τους δίνεται κάποια πιθανότητα επιτυχίας. Τα παγκόσμια μεγαθήρια της ποδοσφαιρικής υφηλίου δεν μοιάζουν πολύ πρόθυμα να επενδύσουν στο μέλλον αυτής της απόφασης, την κρίνουν ως βεβιασμένη και «ανώριμη», επιρρίπτοντας ευθύνες στην FIFA και κουνώντας το δάχτυλο τους. Εάν όμως όντως δεν κάτσουν όλοι στο τραπέζι ψάχνοντας το κοινό συμφέρον και όχι την προστασία των εκάστοτε ομοσπονδιών, ή/και παικτών, γίνεται υπερβολική κουβέντα για το τίποτα. Η παγκόσμια ομοσπονδία θα συνεχίσει με νοοτροπία «διαίρει και βασίλευε» και οι υπόλοιποι θα αναλώνονται σε ανακοινώσεις μέχρι τελικά να συμμορφωθούν στο θεσπισμένο πλαίσιο από την FIFA. Δεν είναι εντελώς λάθος η αύξηση των ομάδων, το θέμα είναι να γίνει σωστά, με βάρος στις ποδοσφαιρικές υποδομές των χωρών,  καθώς πρόκειται για μια απόφαση που έχει χρονική άνεση για τις ομοσπονδίες, με κοινή συννενόηση και με το ποδοσφαιρικό πνεύμα συλλογικότητας που τόσα χρόνια φαίνεται να υπάρχει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Μεγάλο ερώτημα συνιστά το αν υπάρχει τελικά όμως.