Χοσέ Χολέμπας, (δεν) σε ευχαριστούμε!

1476196260

Tου Ιωάννη Κυράπογλου

Αποσύρθηκε από την Εθνική Ελλάδος ο Χοσέ. Τι κατάφερε τα χρόνια που έπαιξε σε αυτήν; Να καθιερωθεί τη στιγμή που δεν υπήρχε αξιόπιστη λύση στην αριστερή πτέρυγα, να πάρει ματς σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο, να τον μάθουν καλά, να πάρει τις μεταγραφές του, κι όταν είδε πως ούτε παίζει και πως γέρασε κιόλας για να κάθεται πάγκο, την έκανε με ελαφρά.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ελληνοποίηση ποδοσφαιριστών. Για να μην πω πως τη θεωρώ γενικότερα ευεργετική και στην τελική, εφόσον κάποιος νιώθει το εθνόσημο καθώς το φοράει κι εφόσον έχει ρίζες από τη χώρα που αυτής τη φανέλα φοράει (οπότε δεν μιλάω για περιπτώσεις π.χ. ΜακΚάλεμπ στα Σκόπια), τότε τιμή του και καμάρι μας.

Με τον κύριο Χολέμπας τα έχω σε ποδοσφαιρικό και σε προσωπικό επίπεδο. Σε ποδοσφαιρικό γιατί το μάτι δεν μου το γυάλισε ποτέ, την εκτίμησή μου δεν την κέρδισε, ήταν ένας αριστερός χαφ φυλακισμένος σε κορμί μπακ εξ’ ου και τα ανεβάσματα του που ξεχνούσε να γυρίσει. Και δε λέω, καλές οι ντρίπλες και οι σέντρες, αλλά δυστυχώς για αυτόν ήταν μπακ και πάντοτε η πλευρά του έμενε ωσάν ένα ξέφραγο αμπέλι.

Ακόμα περισσότερο τα έχω προσωπικά μe ton κύριο Χολέμπας. Προσωπικά όχι από την άποψη πως την έπεσε στην αδερφή μου και του θύμωσα αλλά εξ’ αιτίας του τρόπου με τον οποίο είδε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ήρθε σε μια εποχή ξέροντας πως έχει καπαρωμένη θέση βασικού, έκανε μεταγραφή, έκλεισε καλό συμβόλαιο, βρέθηκε στον πάγκο και ποσώς τον ένοιαξε. Αρχικά μάλωσε με τον Σκίμπε και έναν μήνα μετά πήρε τα μπογαλάκια του και μας άφησε.

Κι αναρωτιέμαι αν αξίζει σεβασμό ένας αθλητής ο οποίος είδε μία εθνική ομάδα ως το «όχημα» για κάτι επαγγελματικά καλύτερο. Έτσι λειτουργούν οι εθνικές ομάδες; Δένω τον γάιδαρό μου και μετά μην τον είδατε τον Χοσέ-και τον εκάστοτε Χοσέ;

Ένιωσα λοιπόν λιγάκι απογοητευμένος από τον άνθρωπο Χοσε Χολέμπας, και ένιωσα και λίγη λύπη για το πρόσωπό του γιατί ξέρω πως μετά από αυτή τη θητεία του στην εθνική μπορεί να κέρδισε πολλά λεφτά, σεβασμό για το ήθος του σίγουρα δεν κέρδισε όμως.