Tα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας.

1473766836

Από:Βαγγέλης Βαϊτσης

Αν υπάρχει θεός, αν υπάρχουν εξωγήινοι, η τετραγωνοποίηση του κύκλου και, ενα πρόσφατο δικό μου, τι κάνουν οι ποδοσφαιριστές που αποσύρονται και δεν ασχολούντε με το αντικείμενο από άλλο πόστο;

Στα πρώτα τρία, δεν κατέχω να σας πω τις απαντήσεις. Στο τέταρτο, όμως, πήγα κι είδα πρόεδρε, και ξέθαψα τους ξεχασμένους. Μερικοί συμβατική ζωή, άλλοι πιο ιδιαίτερες επιλογές.

Τον θυμάστε τον Lizarazu; Ναι, μπράβο, εκείνο το κοντό αριστερό μπακ που πάντα ήταν καλός αλλά ποτέ world class; Μετά από μια αρκετά καλή καριέρα, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου κι αποσύρθηκε. Σταμάτησε να αγωνίζεται; Φευ! Ο αγαπημένος κοντός αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο αλάνας χωρίς μπάλα, κοινώς Brazilian Jiu-Jitsu. Και μη νόμιζετε ότι είναι κάνας τυχαίος. Σήκωσε και ευρωπαϊκό (όπως και με τη Bayern και τη Γαλλία).

Ο ύψιστος Mendieta μας διασκέδασε με τις εμπνεύσεις του στο γήπεδο. Ο «Ισπανός Beckham» μέσα στο γήπεδο, με συνεχής αλλαγές τις μπάλας και του ρυθμού. Τις αλλαγές μπάλας τις άφησε, του ρυθμού όχι και κάπως έτσι έγινε DJ. Με μαλλί Timo Maas, πλέον παίζει μπαλίτσα στα  decks. Όσο για το ρεπερτόριο; Λέει ότι παίζει από Aretha Franklin μέχρι Kings of Leon και Lou Reed. Περί ορέξεως και μιξαρίσματος...

Ο μόνος πιο τίμιος, και άμπαλος ταυτόχρονα, αμυντικός μέσος που είδε η Ευρώπη να παίζει σε μεγάλη ομάδα μετά τον Gattuso είναι με διαφορά ο Graversen. Βλέμμα τρελού, τάκλιν δολοφόνου και πνευμόνια αλόγου. Αλλά πάντα έπαιζε με τις κάρτες. Μια κίτρινη, μια κόκκινη, ε, βαρέθηκε ο άνθρωπος μόνο 2 χρώματα κι είπε να πάει στα 4. Καρδίες, καρό, σπαθιά και μπαστούνια, πιο συγκεκριμένα. Σταμάτησε νωρίς, στα 32, αλλά έχει ήδη βγάλει κοντά 100 μύρια (από όσο λένε) και πήγε στο Λας Βέγκας για να βγάλει και παραπάνω. Άντε τώρα να έχεις καλύτερο χαρτί από τον Thomas και να σου πει all-in με το κλασσικό βλέμμα του. Τα βλέπεις; Σαφώς κι όχι, η ζωή σου μετράει παραπάνω.

Στα νιάτα του του άρεσε να διαλύει πράματα (άμυνες πιο συγκεκριμένα), τώρα του αρέσει να κατασκευάζει. (Ναι, ξέρω, τρίτο κακό αστείο στη σειρά, δέχομαι προτροπές να μη ξανακάνω χιούμορ, για καλό δικό σας). Ο λόγος για τον αγαπημένο Gabriel Batistuta. Είχε δηλώσει ότι το ποδόσφαιρο είναι απλώς η δουλειά του, όχι το πάθος του. Αυτό μάλλον θα ήταν οι κατασκευές κτιρίων και λοιπών έργων, καθότι άφησε πίσω του για πάντα τη μπάλα και το γύρισε σε τσιμέντα και σοβάδες. Όποιος έχει μερεμέτι και μένει Αργεντινή, να προτιμήσει Batigoal.

Ένας πιο άγνωστος ποδοσφαιριστής είναι ο Arjan de Zeeuw. Ολλανδός κεντρικός αμυντικός, με έφεση στο σκληρό παιχνίδι και καριέρα σε μικρομεσαίες ομάδες της Αγγλίας. Το συναρπαστικό μαζί του, βέβαια, είναι οι επαγγελματικές επιλογές του θα ενθουσιάζαν κάθε λογικό 8χρονο αγόρι. Αφού έπαιξε μπαλίτσα για 18 χρονάκια, είπε ότι αποσύρεται για να γίνει ντέντεκτιβ.  Πιο συγκεκριμένα, ερευνιτής για το Ολλανδικό σώμα ασφαλείας. Μπάλα και μυστήρια, κύριοι. Πως να μην το ζηλέψεις;

Κλείνοντας, θα πάμε σε μια cult (πλέον) μορφή των γερμανικών γηπέδων. Τον δοξασμένο Tim Wiese. Η τεράστια αυτή μορφή έκανε τα εξής: Έπαιξε στην καλύτερη Werder από το 2000 και μετά, βοήθησε να κλείσει λίγο το χωνί που είχε ανέκαθεν για άμυνα, έγινε διεθνής, πήγε στο Παγκόσμιο του 2010, είχε κάποια συμβόλαια μέχρι το 2014. Αλλά προς το τέλος της καριέρας του είχε ένα μικρό προβληματάκι. Μπέρδεψε τη προπόνηση του ποδοσφαιριστή με αυτή του body builder, έχοντας ως αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να παίξει ποδόσφαιρο λόγω του κορμιού του. Ήταν πάντα και λίγο νευρικό παιδί, πολύ θέλει να πας στο WWE και να τις παίζεις με τον Triple H ή τον Undertaker; Τim, εγώ σε νιώθω και σε καταλαβαίνω. Σ’ αγαπάμε, αφού.

Δωράκι στη συγκεκριμένη λίστα είναι ο Gordon Ramsay. Ναι, αυτός ο γλυκήτατος άνθρωπος που κανείς δε θέλει να μαχαιρώσει στην καρωτίδα με κουζινομάχαιρο. Πριν γίνει αυτό που έγινε, ήταν ποδοσφαιριστής μέχρι και στα τμήματα υποδομής της Rangers για λίγο καιρό, αλλά μετά χτύπησε και του κόπηκε η μπάλα. Κρίμα που δε σε είδαμε να παίζεις Gordon, να σε βλέπαμε να κάνεις υποδείξεις με το υφάκι σου σε κάναν Graversen. Πλάκα θα είχε.