Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ NARCOS ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΘΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΑΪΝΗ ΤΟΥ ΕΣΚΟΜΠΑΡ

1473148481

Tου Τέλη Τερζή

Την  Παρασκευή 2 του Σεπτέμβρη δόθηκε στην κυκλοφορία από το Netflix ο δεύτερος κύκλος του Narcos, της καλύτερης ως τώρα μεταφοράς σε σήριαλ της ζωής και του έργου του ανθρώπου που έγινε συνώνυμο της παρανομίας και της λέξης «Βαρώνος Ναρκωτικών», του Pablo Escobar.

Η πρώτη σεζόν μας είχε αφήσει στο σημείο όπου ο Escobar έχει μόλις δραπετεύσει από τη La Catedral, τη φυλακή που ο ίδιος έχτισε για τον εαυτό του, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κολομβίας, για να εκτίσει την  ποινή του για διακίνηση ναρκωτικών και μόνο.

Ξεκινά λοιπόν το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε ποτέ στην ιστορία της Κολομβίας, εναντίον του, κατά κοινή παραδοχή, πιο επικίνδυνου ανθρώπου στον κόσμο εκείνη την περίοδο. Μέρος στο κυνήγι του Escobar φυσικά λαμβάνουν μέρος οι δύο πράκτορες της DEA και πρωταγωνιστές μας, οι Steve Murphy(Boyd Holbrook) και Javier Pena(Pedro Pascal), μόνο που πλέον στο πλευρό τους έχουν τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη Μπογκοτά, καθώς και μια ολόκληρη κομπανία από πράκτορες πολλών διαφορετικών υπηρεσιών.

Φυσικά, στο κυνήγι του Escobar επιστρατεύεται γρήγορα κι ένας φίλος από τα παλιά, ο Horacio Carillo (Maurice Compte), ο συνταγματάρχης-ζωντανή διαφήμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ιδεωδών που θυμάστε από τον πρώτο κύκλο. Ε, λοιπόν στον δεύτερο κύκλο, αυτά που έκανε πριν μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο με τα παιδιά και τη γυναίκα του.

Δεν είναι όμως μόνο ο νόμος που στρέφεται εναντίον του Escobar. Άνθρωποι που έβλαψε τις οικογένειές τους, ανταγωνιστές και μισθοφόροι στρέφονται εναντίον του και προτού το καταλάβει, το αφεντικό του Καρτέλ του Μεντεγίν προσπαθεί να γλυτώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Η σειρά ακολουθεί την κλιμάκωση των γεγονότων από την απόδραση, όταν ακόμη είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Κολομβία, μέχρι την πτώση και το θάνατό του.

Είναι πολλά τα συγκλονιστικά στοιχεία για το Narcos. Το πρώτο είναι πως παρότι λίγο-πολύ το τέλος είναι γνωστό σε όλους (δεν νομίζω να υπάρχει κανείς εκεί έξω που δεν ξέρει ότι πέθανε ο Escobar), η σειρά σε κρατά καθηλωμένο. Αυτό συμβαίνει διότι  αφενός η ιστορία πριν την κατάληξη του δράματος είναι συγκλονιστική και, ως επί το πλείστον, αληθινή ιστορία και αφετέρου διότι οι συντελεστές της σειράς πολύ σωστά επένδυσαν όχι και τόσο στο τέλος καθαυτό, που όπως είπαμε, ήταν γνωστό, αλλά στο ποιος σκότωσε τον Pablo. Γενικώς, αν βαριέστε και δεν έχετε τι να κάνετε, μπείτε να δείτε τη σελίδα της σειράς στο Facebook. Πρόκειται για πραγματικό φροντιστήριο προώθησης τηλεοπτικού προϊόντος μέσω social media.

Πέραν της υποδειγματικής σκηνοθεσίας, η παραγωγή των Eric Newman και Jose Padilha έχει την τύχη να συμπεριλαμβάνει στο καστ της την κορυφαία ενσάρκωση του Pablo Escobar που εμφανίστηκε ποτέ στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Ο Βραζιλιάνος Wagner Moura (Άνετα θα μπορούσε να αποτελεί καλοκαιρινό πρωτοσέλιδο του ελληνικού αθλητικού τύπου), δίνει πραγματικό ρεσιτάλ. Ουδείς άλλος πριν από αυτόν, τουλάχιστον από όσα έχω δει εγώ δεν έχει μεταφέρει καλύτερα τον αιμοδιψή χαρακτήρα του Escobar, βάζοντας όμως και στοιχεία του χιούμορ που διακατείχε τον El Patron. Ο Moura ήταν πέρσι υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α΄ ανδρικού ρόλου (Πρώτος Βραζιλιάνος άνδρας που προτείνεται) και είναι αρκετά πιθανόν να είναι ξανά, με τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο δεύτερο κύκλο.

Γενικώς, το Narcos, όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του κειμένου, είναι εξαιρετικά εθιστικό. Ο δεύτερος κύκλος παραλίγο να μου στοιχήσει σε απώλεια προθεσμίας για την παράδοση μιας δουλειάς, αλλά άξιζε πραγματικά τον κόπο. Κοιτάξτε να έχετε χρόνο μπροστά σας, γιατί δύσκολα να καταφέρετε να το δείτε σε κομμάτια. Ένα και μόνο αρνητικό θα αναφέρω. Λόγω του ότι είναι μερικώς αμερικανική παραγωγή, όταν αναφέρεται το ποδόσφαιρο, οι ηθοποιοί λένε την τρισκατάρατη λέξη soccer! Λέγεται Football διάολε, ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα έκανε αν το άκουγε ο, γνωστός για τη λατρεία του στο ποδόσφαιρο, Pablo Escobar.