ΟΣΟ ΖΩ - ΠΑΣΟΚ: ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

1472915846

Του Γιώργου Σαββίδη

 

Ζούμε στην πιο cult χώρα του κόσμου και φυσικά έχουμε και τα cult κόμματα που μας αναλογούν. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι μακράν μία επιτομή της cultilas που αναδύουν τα 80’s και συνεχίζει ακόμα και σήμερα. Μα ακόμα και να σταματήσει να υπάρχει ως αυθύπαρκτη μορφή, ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει στο DNA μας. Από τα γεννοφάσκια μας(δες φωτό πάνω από επική βάπτιση) Το ΠΑ.ΣΟ.Κ μας έμαθε τι εστί ρουσφέτι, λαμογιά, δημοσιοϋπαλληλίκι, σκυλάδικα στην Εθνική και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. ΌΛΟΙ μας έχουμε λίγο ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα μας. Τρανταχτό παράδειγμα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α που είναι συνέχεια του σοσιαλισμού που οραματίζονταν για την Ελλάδα ο Αντρέας Παπανδρέου και ο ελληνικός λαός τον ψήφισε.

 

Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Από το να κάτσουμε και να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ, αποφασίσαμε πώς καλύτερα είναι να δούμε 42(όσα και τα γενέθλιά της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ) φωτογραφίες που καταδεικνύουν κάποιες από τις ιστορικές μορφές του κόμματος, αφίσες που μας συντροφεύουν ακόμα, το Ερωτικό ΠΑΣΟΚ και γενικά πολιτικοί που στιγμάτισαν τη μεταπολίτευση σε αυτήν την χώρα.

(3η Σεπτέμβρη 1974 και ο Αντρέας αποκαλύπτει την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάπως έτσι ξεκινάει η Ιστορία της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ)

(Όταν η Ελλάδα έστριβε στα αριστερά, ο Τσίπρας ακόμα ήταν αριστερός)

( «Διότι οι άνθρωποι δε συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκπέσανε». Ή αλλιώς, η στιγμή που ένα νεύμα νομιμοποίησε τον απαγορευμένο έρωτα ενός πρωθυπουργου και μιας αεροσυνοδού. Διότι, ως ΠΑΣΟΚ, είμεθα και ερωτιάρηδες. Αυτό βέβαια μάλλον στοίχισε και την ήττα την επόμενη χρονιά από τον Δρακουμέλ ).

( Υπήρχαν βέβαια και πολιτικοί στην Ελλάδα που δε γούσταραν την Λιάνη, όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ναι, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, τότε που ήταν bodybuilderas και μετά δημοσιογράφος σε κίτρινα περιοδικά)

( Όταν δε σε θέλει και η ίδια η εφημερίδα του κόμματος, τότε υπάρχει θέμα. Σαν να κράξει η «Αυγή» τον Τσίπρα ένα πράγμα)

(Επικό lifestyle παρεάκι. Λαλιώτης, Κωστόπουλος και Λιάνη. Never In The Right Order)

(Κλείνοντας το κεφάλαιο Λιάνη, θυμόμαστε την επική φωτογραφία με Παπούλια, Έλλη Στάη, Γιώργο Λιάνη, Δήμητρα Λιάνη και Λιβανό-άντρας Στάη, όλοι τους γυμνοί απολαμβάνοντας το μπάνιο τους. Πίσω από τον Λιάνη λογικά ο Βασίλης Καρράς. Εμείς αναρωτιόμαστε ΠΟΙΟΣ τράβηξε αυτήν την υπέροχη φωτογραφία)

(ΠΑΣΟΚ= Τσοχατζόπουλος. Ο άλλοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Εργασίας, Προεδρίας της Κυβέρνησης, παρά τω πρωθυπουργώ{όλα αυτά είναι διαφορετικά πόστα} κάποτε έριχνε τις ζεμπεκιές του ανέμελος. Τώρα σαπίζει στη φυλακή. Πιο χαζός πεθαίνεις. Όλοι οι υπόλοιποι της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ κάνουν ζωάρα και είναι ο μόνος που βρίσκεται Κορυδαλλό. Βάστα γερά Άκη. Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό κι όλο θα δραπετεύει)

(Γιάννος Παπαντωνίου. Οι πιο νέοι είναι λογικό να μην τον θυμάστε. Μετρημένος, bon viveur και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και έπειτα Εθνικής Άμυνας. Ήταν ο κύριος υποστηρικτής για την ένταξη μας στην ΟΝΕ{με πλαστά πάντα στοιχεία}. Για να ξέρουμε ποιοι ευθύνονται και για την τωρινή μας ευημερία)

(Σημίτης και Τσοχατζόπουλος, από τότε που ήταν μονιασμένοι πριν παλέψουν για την αρχηγία του κόμματος μετά την παραίτηση του Αντρέα. Οι δύο μεγάλοι άντρες ισοψηφίσανε και στην επαναληπτική ψηφοφορία ο Κινέζος πήρε 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη. Και οι 2 ήταν υπέροχοι)

(Με το ευρώ θα είμαστε καλύτερα. Ο Σημίτης έχει βγάλει τα πρώτα 20ευρα από μηχάνημα ΑΤΜ. Fun fact: αυτός που χειροκροτάει είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, που έγινε πρωθυπουργός μετά και τον τελευταίο του ΠΑ.ΣΟ.Κ)

(Και η κατάντια σήμερα, στην προσπάθεια του Δάκου για τη συσπείρωση της κεντροαριστεράς που πήγε άπατη και την επόμενη μέρα έκανε κόμμα ο Ποτάμης)

(Η θρυλική μούτζα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Υπουργός Συγκοινωνιών, Εργασίας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου, Δικαιοσύνης. Είχε δική του εκπομπή και έκανε επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους. Τίμιος. Πιστό σκυλί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τον είχαν σατυρίσει ουκ ολίγες φορές οι Α.Μ.Α.Ν)

(TO ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε έργα. Εδώ, ο Κώστας Λαλιώτης, υπερήφανος για τον ποντίφικα)

(Ο γιος του Ηγέτη και της Μάργκαρετ, όταν ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών και δεν έταζε, ως μελλοντικός πρωθυπουργός ότι «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ». Τον έφαγε η μαρμάγκα μετά τα μνημόνια και την αποτυχία του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ και ρίχνει ξανά κλεφτές ματιές προς την ΠΑΣΟΚΑΡΑ, αν και πίσω από την Φώφη; Κατάντια)

 

(Υπουργός  Τύπου και Μ .Μ. Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ,(2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012). Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ άρχισε να παίρνει την κατρακύλα, ο Ευάγγελος δεν κατάφερε να το κρατήσει, ακόμα και αφού έγινε αρχηγός του κόμματος. Τον έφαγε η Φωφάρα η Γεννηματά.


(Και να γιατί θα έχουμε 1000 χρόνια μνημόνια ή αλλιώς η αγάπη για τον Πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός.)


 

( Πάγκαλος ή αλλιώς ο «μαζί τα φάγαμε». Η μεγαλύτερη μνημονιακή αφήγηση τα χρόνια της κρίσης. Και ΝΑΙ, έχουμε τεράστια ευθύνη σαν Έλληνες που ψηφίζαμε συνέχεια ΠΑΣΟΚΑΡΑ και ΝΔ, αλλά δεν τρώμε όλοι από την ίδια κουτάλα. Ο Πάγκαλος το 2009 είχε 53(!!!) ακίνητα, οπότε μάλλον έφαγε λίγο παραπάνω)

(το δρόμο για τις καταλήψεις το 2006-2007 με υπουργό Παιδείας ή του 2011 για το νόμο Διαμαντοπούλου, άνοιξε αυτός εδώ ο κύριος. Κύμα καταλήψεων είχε σαρώσει τη χώρα το 1998-1999 εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να περάσει ο Γεράσιμος. Έχει και σύνθημα για την πάρτη του, το «Κάτσε καλά Γεράσιμε» που είναι διαχρονική αξία)


(έτερος πολιτικός που έχει συνθηματάκι, το «Τσοβόλα, δώστα όλα» που λογικά προήλθε από αυτό εδώ το ζεϊμπέκικο. Εγκατέλειψε την οικογένεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να ιδρύσει το ΔΗ.Κ.ΚΙ, που είχε μπει στη Βουλή το 1996, μετά όμως δεν, και έπειτα ο Δημήτρης ασχολήθηκε με τη δικηγορία)

( Λοβέρδος. Υπουργός Παιδείας, Εργασίας, αλλά στην ιστορία θα μείνει ως ο ανεκδιηγητος υπουργός Υγείας που στιγμάτισε τις οροθετικές γυναίκες το 2012 με στόχο λίγα ψηφουλάκια)

( Κίμων Κουλούρης= eyeliner της Maybeline. Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν βουλευτής για 22 χρόνια και υπήρξε γενικός γραμματέας αθλητισμού με γήπεδα όπως το Ο.Α.Κ.Α και το Σ.Ε.Φ. να φέρουν τη σφραγίδα του. Εδώ δεν έχει ακουστεί κάτι για μίζες, αλλά ποτέ δε ξέρεις)

(ΠΑ.ΣΟ.Κ.= Έρωτας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το πιο ερωτικό κόμμα και τα στελέχη του δε θα μπορούσαν να είναι απλά ερωτεύσιμα. Όπως η Άντζελα Γκερέκου, σύζυγος Τόλη Βοσκόπουλου, που τις χρυσές εποχές έπαιρνε για πλάκα την μονοεδρική της Κέρκυρας. Πουλέν)

( Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. Η τελευταία των ΠΑΣΟΚΩΝ. Όταν έχουν εγκαταλείψει το κόμμα ακόμα και οι πέτρες, η ίδια είναι εκεί και παλεύει σαν μια άλλη Lara Croft για την επανάκαμψη του σοσιαλισμού)

(Μετά τον Ριβάλντο, ίσως το καλύτερο 10άρι που έφερε ο Σωκράτης στον Ολυμπιακό. Ο Χριστοφοράκος έπαιζε μπάλα και με ΠΑΣΟΚΑΡΑ αλλά και με Ν.Δ. Πίστευε στην εθνική ομόνοια. Και στις μίζες της Ζίμενς.)

(πολλοί μιλάνε για συντηρητικούς κύκλους που στηρίζουν τη Δεξιά μέσα στην Εκκλησία. Κάποιοι όμως παπάδες πίστεψαν ότι μέσω του σοσιαλισμού που θα έφερνε η ΠΑΣΟΚΑΡΑ, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι μονιασμένοι)

(υπήρχαν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι του Σατανά, ή των μασόνων. Ή της λέσχης Μπίλντεμπεργκ που κυβερνάει τον κόσμο)

(η νεολαία ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρα και προοδευτική. Για αυτό και ψήφιζε ΠΑΣΟΚΑΡΑ για ένα καλύτερο μέλλον)

(δε θα μπορούσε φυσικά η εργατική τάξη να λείψει από τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι εργάτες είναι αυτοί που σύμφωνα με τη μαρξιστική ιδεολογία θα ανατρέψουν την αστική τάξη και θα εγκαθιδρύσουν την δικτατορία του προλεταριάτου. Αλλά που καιρός για μάχες και εμφυλίους. Ψήφιζες ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο σοσιαλισμός σου ερχόταν έτοιμος. Και γινόντουσαν δουλειές με φούντες)

(Με ΠΑΣΟΚΑΡΑ είχες μεγαλύτερο εισόδημα και σου τρέχανε από τα μπατζάκια. Με τις δραχμές φυσικά, γιατί με το ευρώ, που η ΠΑΣΟΚΑΡΑ έφερε, απλά κοιτάς το πορτοφόλι και θυμάσαι τα παλιά καλά χρόνια)

(σε αντίθεση με άλλες τάσεις που επικράτησαν σε σοσιαλιστικές χώρες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αντιληφθεί ότι και οι αγρότες μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός άλλου κόσμου. Με το ζωντάνεμα της υπαίθρου, θα ήμασταν συνέχεια αυτάρκεις)

(Το ΠΑΣΟΚ σε ακολουθεί από τη ζωή ως το θάνατο. Από τη βάφτιση ως το θάνατο. Και για να έχεις υπέροχα γηρατειά, ψήφιζες φυσικά ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ήσουν σίγουρος πώς θα ήσουν πάντα ο large παππούς που θα έσκαγες με το πειρατικό της Fisher Price στο εγγόνι σου και θα ήσουν ο κουλ παππούς)

(φωτογραφία από τη Θύρα Πετραλώνων όπου αγωνιστές πανηγυρίζουν την έλευση του σοσιαλισμού στη χώρα)

(Όταν παίζεις συνέχεια Τσάμπιονς Λιγκ ενώ ο κύριος αντίπαλος σου στο Ουεφάκι και μόνο με τα τσιράκια του μαζεύει κόσμο, τότε εσύ τον γλεντάς αβέρτα ακόμα και έξω από την έδρα του)

(ένα σοσιαλιστικό κόμμα οφείλει να είναι διεθνιστικό. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φυσικά και πρωτοπορεί. Εδώ σε συνεργασία με μέλη του αντίστοιχου σοσιαλιστικού κόμματος του Πακιστάν που ήρθε να στηρίξει στην προεκλογική μάχη)

(μέχρι και στο γήπεδο, μόνο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βέβαια, οι περισσότεροι σοσιαλιστές βρίσκονται στο γήπεδο του Ολυμπιακού, αλλά υπάρχουν και οι αληθινοί σοσιαλιστές που είναι δίπλα στο λαό και στις μικρές κατηγορίες για να μιλήσουν για τα καλά του σοσιαλισμού)

 

(το μήνυμα της έλευσης του σοσιαλισμού έφτανε παντού. Ακόμα και στις παραλίες)

(Στην οικονομική κρίση που βιώνουμε τώρα και για την οποία ευθύνεται κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα μπορούσε να μας σώσει.)

 

(ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ. ΜΟΝΟ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ. Οι απομιμήσεις δεν λειτούργησαν και δεν κάλυψαν ποτέ το αυθεντικό. Λείπεις ηγέτη)

 

Και 2 επικά βίντεο που μας δείχνουν γιατί δεν έχουμε καμιά ελπίδα για να βγούμε ποτέ από τα μνημόνια.