Όλα για το χρήμα, Γκονζάλο!

1470579123

Προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να μη γράψω εν θερμώ ένα κείμενο για τη μεταγραφή του Ιγκουαΐν στη Γιουβέντους. Είπα πως θα αντέξω και δε θα ασχοληθώ αλλά έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα και το αίσθημα της προδοσίας καλά κρατεί.

Δεν είναι θέμα οπαδισμού και φανατισμού, σε κανένα λόγο. Οι απανταχού ρομαντικοί του ποδοσφαίρου, όμως, πονάνε. Πονάνε γιατί ξέρουν πως δε γίνεται να κοστίζει 90 εκατομμύρια και να γίνεται αυτομάτως η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου ένας παίκτης μηδαμινής προσωπικότητας. Την όποια προσωπικότητα έχτισε ο συγκεκριμένος, την έχτισε στις πλάτες των οπαδών της Νάπολι οι οποίοι τον αποθέωναν ακόμα κι αν έστελνε την μπάλα πλάγιο.

Τους αντέμειψε με πολλά γκολ και κορυφαίες επιδόσεις, όμως ποιος μπορεί να δεχτεί πως αξίζει τούτος ο παίκτης 90 εκατομμύρια όταν ο Ζιντάν έκανε 75 ενώ παίκτες όπως ο Ρονάλντο (το Φαινόμενο), Νέντβεντ και Τσάβι Αλόνσο δεν έφτασαν ούτε τα 50 εκατομμύρια; Παράνοια έχει καταντήσει το ποδόσφαιρο. Ο Σανέ, ο Χαμές, ο Στέρλινγκ είναι μόνο λίγοι από αυτούς που εξαργυρώνοντας μία καλή χρονιά (ή ένα καλό τουρνουά!) έκαναν μεταγραφές ποσών απίστευτων, εξοργιστικών.

Εμένα τούτο που με πονάει πια και αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι οι οπαδοί είναι πως πρέπει να σταματήσουν να δένονται συναισθηματικά με παίκτες. Στο βωμό του χρήματος οι ποδοσφαιριστές αμολάνε λόγια τρελής αγάπης και οπαδοφροσύνης που ακούγονται σαν τα λόγια των πανέμορφων Σειρήνων στα αυτιά των οπαδών αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκουπίδια προς λαϊκή κατανάλωση.

Ο Γκονζάλο πέρσι αποθέωνε τους οπαδούς για την αγάπη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, παραπονιόταν για διαιτησία επικαλούμενος την ευνοϊκή μεταχείριση των διαιτητών προς τη Γιουβέντους και πλέον έγινε παίκτης της. Τα λεφτά πλέον, αλλάζουν ακόμα και τις προσωπικότητες. Δεν είναι πια το ποδόσφαιρο για τους ρομαντικούς.

Αν και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν κι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και να σταματήσουν να δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης γιατί προφανώς και είναι οι πρώτοι που εκτίθενται και κάνουν κακό στους εαυτούς τους. Πλέον όλοι τους θα αφήνουν πόρτες ανοικτές ακόμα και για τα λεγόμενα ‘rival clubs’, τις άμεσα ανταγωνίστριες ομάδες σε ελεύθερη μετάφραση. Κι έπεται και συνέχεια. Δε θα αργήσει η στιγμή που ποδοσφαιριστής θα μετακινηθεί από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ και το αντίστροφο, και πλέον αυτό θα γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Όσο για το αγωνιστικό του θέματος, βεβαίως και η Γιουβέντους απέκτησε έναν από τους καλύτερους σέντερ φορ ενώ την ίδια στιγμή η Νάπολι έχασε τον παίκτη που την έκανε να ξεχωρίζει από τις θέσεις κάτω από την τετράδα, κι αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να τον αναπληρώσει.

Τέλος, όσο για το οπαδικό του θέματος, κρίμα ρε Γκονζάλο, που δεν έμοιασες -ηθικά, γιατί αγωνιστικά δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση- ούτε στο ένα δισεκατομμυριοστό στον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έβγαλε ποτέ η Γη και που έπινε νερό στο όνομά του όλη η Νάπολι.