Sergio Araujo

1469482173

Από:Χρήστος Παπαγιάννης

Στη στήλη μου έχω γράψει για αρκετά ταλέντα με προοπτικές να αγωνιστούν σε κορυφαία πρωταθλήματα, αλλά και ταλέντα ικανά να σταθούν αξιοπρεπώς σε επίπεδο Europa League και Champions League. Τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο ποδοσφαιριστής στον οποίο σήμερα θα αναφερθώ, καθώς τον επέλεξα γιατί θα ταίριαζε γάντι για βασικό Φόρ σε κάθε ελληνική ομάδα, που “ψάχνεται” τη δεδομένη χρονική περίοδο γι’ αυτήν την θέση. Ταλαντούχος, με παραστάσεις και σχετικά φθηνός ο Sergio Araujo αποτελεί μια καλή και αξιόπιστη λύση για την κορυφή της επίθεσης, ειδικά σε ένα πρωτάθλημα όπως το Ελληνικό.

 

Όσον αφορά το ποδοσφαιρικό παρελθόν του ποδοσφαιριστή, προέρχεται από μία εκ των κορυφαίων Αργεντίνικων σχολών ποδοσφαίρου, αυτή της Boca Juniors, στην οποία αγωνιζόταν από μικρή ηλικία. Από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά “μπουσουλήματα” έδειξε ελπιδοφόρα στοιχεία και γρήγορα θεωρήθηκε από τους συμπατριώτες ένα ταλέντο αντίστοιχο με τον Αργεντινό Center For Carlos Tevez. Εν συνεχεία το 2012 με την παρουσία του στην Αργεντινή κέντρισε το ενδιαφέρον της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα, η οποία δαπάνησε 800 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει ως δανεικό από την Μπόκα, ωστόσο αν και είχε μια αξιοπρεπή και γεμάτη χρονιά στον πρώτο του χρόνο στην Ευρώπη δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Αργεντινή και να περιπλανηθεί για τα επόμενα χρόνια ως δανεικός σε συλλόγους της Αργεντινής. Το 2014 όμως, τον αποκτά ως δανεικό η Las Palmas, με την οποία πραγματοποιεί μια ονειρική σεζόν και την πρώτη του εντυπωσιακή σεζόν σαν επαγγελματίας στη Segunda Division.

 

Με την Las Palmas τη σεζόν 2014-2015 μετράει 25 γκολ και 8 ασσίστ σε 44 παιχνίδια, ενώ ο Ισπανικός σύλλογος προβιβάζεται στα σαλόνια της Primera Division. Έτσι, έχοντας πείσει τους ανθρώπους του συλλόγου με τις εμφανίσεις του, η Las Palmas τον αγοράζει με το ποσό των 2,5εκ. Ευρώ. Φέτος κατάφερε πάλι σε μια γεμάτη σεζόν να έχει αξιοπρεπή  πορεία, ωστόσο σε καμία πε΄ριπτωση δεν μπόρεσε να “βγάλει” στο γήπεδο και να δείξει, όσα κατάφερε την προηγούμενη σεζόν στη Segunda Division πετυχαίνοντας 5 γκολ και 5 ασσίστ σε 31 παιχνίδια. Η φετινή του πορεία αν και προβλημάτισε μπορεί να θεωρηθεί λογική, καθώς ήταν η πρώτη του ευκαιρία τόσο υψηλό επίπεδο απέναντι σε ομάδες με κορυφαίους αμυντικούς και αγωνιζόμενος σε μια ομάδα, η οποία έδινε αγώνα για να μείνει στην κατηγορία, οπότε το επιθετικό ποδόσφαιρο δεν αποτελούσε πρoτεραιότητα για την Las Palmas.

 

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, είναι ένας Σέντερ Φορ με την Ευρωπαϊκή σημασία του όρου, καθώς δεν αποτελεί τον κλασσικό “φουνταριστό” striker περιοχής, αλλά ένα ποδοσφαιριστή, που αγωνίζεται ως ψευτό-εννιάρι, δηλαδή σαν δεκάρι με αρμοδιότητες φορ. Αυτό φαίνεται από τις κινήσεις του στο γήπεδο, καθώς συχνά κινείται έξω από την περιοχή και στα πλάγια, προσπαθώντας να πάρει πάσες από τους συμπαίκτες του προκειμένου να δημιουργήσει για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμπαίκτες του. Σπάνια θα αγωνιστεί με πλάτη στους αμυντικούς καθώς δεν ταιριάζουν τα στοιχεία του σε ένα στυλ παιχνιδιού, που αρμοδιότητα του θα είναι να βρίσκεται μες την περιοχή ή να σπάει την μπάλα για τους συμπαίκτες του στα άκρα αξιοποιώντας το σώμα του για να προστατέψει την μπάλα από τους αμυντικούς.

 

Αντίθετα ο τρόπος παιχνιδιού του εμπεριέχει ντρίπλες, παιχνίδι στην πλάτη της άμυνας, ενώ όταν βρίσκεται μπροστά από αντίπαλο αμυντικό θα κυνηγήσει το ένας εναντίον ενός ή θα ψάξει κάποιον αμαρκάριστο συμπαίκτη του. Διαθέτει επιπλέον εκπληκτικό πόδι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο προσόν του, με αποτέλεσμα να επιχειρεί τα σουτ κοντά στο ύψος στης μεγάλης περιοχής με επιτυχία. Επιπλέον, έχει ανεπτυγμένη την ικανότητα να εντοπίζει τους συμπαίκτες του στο γήπεδο, αλλά και να “βλέπει” το ίδιο το γήπεδο, βρίσκοντας χώρους και κενά πολύτιμα για την επιθετική δημιουργία και την ανάπτυξη της ομάδας του. Τέλος είναι γρήγορος, ικανός στις αντεπιθέσεις, ομαδικός με καλή τεχνική κατάρτιση και εκρηκτικότητα.

 

Στα 24 του και με την χρηματιστηριακή του αξία στα 2εκ Ευρώ αποτελεί εξαιρετική λύση για κάθε Ελληνικό σύλλογο, ο οποίος θα τον πείσει να εγκαταλείψει την Ισπανία. Τα στοιχεία του ταιριάζουν άριστα στο παιχνίδι αντεπιθέσεων, που βλέπουμε στην Ευρώπη από τις Ελληνικές ομάδες, ενώ στις εγχώριες διοργανώσεις θα ξεχωρίσει λόγω της ταχύτητάς του, η οποία είναι ένα με δύο κλικ πιο πάνε από κάθε αμυντικό του πρωταθλήματος. Θεωρώ, πως μέσα στην επόμενη τριετία θα φανεί αν μπορεί αν διακριθεί σε πιο υψηλό επίπεδο, ή θα παραμείνει ένας καλός επιθετικός για μέτριες ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων, που για εμένα αποτελεί το μίνιμουμ, που δύνανται να πετύχει.