ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕΣ;

1468076692

Aπό τον Ιωάννη Κυράπογλου

 

Το τελευταίο Κύπελλο που έχει σηκώσει ο Φερνάντο Σάντος είναι ένα Κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ, το 2002. Έχουν περάσει 14 χρόνια, έχει περάσει και από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας και από τις 3 μεγαλύτερες στην Ελλάδα (εκτός του Ολυμπιακού) δίχως τίτλο για τόσα πολλά χρόνια κι όμως από κανέναν δεν πρόκειται να ακούσεις κακή κουβέντα για τον προπονητή Φερνάντο Σάντος.

Είτε το πάρει είτε όχι, είναι άκρως επιτυχημένος. Πώς μπορεί να μην είναι επιτυχημένος ένας άνθρωπος που έβαλε το ζιζάνιο της ομαδικότητας, του αλτρουισμού και του μαρκαρίσματος στον Κριστιάνο Ρονάλντο;

Πώς μπορεί να μην είναι επιτυχημένος όταν οι Πορτογάλοι πίνουν νερό στο όνομά του, οι οποίοι Πορτογάλοι ανήκουν στη «φάρα» που ανήκουν και οι Έλληνες φίλαθλοι, που έχουν τη μίρλα, τη γκρίνια και τη μιζέρια για τρόπο ζωής;

Κι όλα αυτά δίχως να έχει παρουσιάσει δείγματα όπου να έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Γιατί ο Σάντος ξέρει πως αυτό το τουρνουά είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα του «Οι επιθέσεις κερδίζουν αγώνες και οι άμυνες πρωταθλήματα». Θα μπορούσε να τους έχει όλους ευχαριστημένους κι ικανοποιημένους, σαν ξέφραγο αμπέλι. Να δώσει από μια μπάλα σε Κριστιάνο, Νάνι και Κουαρέσμα και να βλέπαμε τη συνηθέστατη εικόνα της ποδοσφαιρικής χαράς στην Πορτογαλία, και δε θα μας έκανε και καμία εντύπωση, γιατί τα τελευταία χρόνια την έχουμε συνηθίσει.

Τι έκανε; Έκλεισε τα αυτιά του, κατέβασε το κεφάλι και παρουσίασε την πιο τακτικά οργανωμένη και πειθαρχημένη Πορτογαλία που έχουμε δει. Μια ομάδα που εναλλάσσεται μεταξύ 4-3-3, 4-4-2 και 4-5-1 ανάλογα με τις συνθήκες, μια ομάδα που δίχως να παίζει καλά είναι κυνικότατη και άκρως αποτελεσματική, μια ομάδα που στο νευραλγικό χώρο του κέντρου έχει παίκτες που δεν βρίσκονται στο πικ της φόρμας τους και παρόλα αυτά τη βλέπεις εκεί που είναι και ξέρεις πως ο Φερνάντο αύριο μπορεί να το κλέψει το ματς και την ταυτότητα του Ντεσάν και να σηκώσει το τρόπαιο!

Δεν ξέρω αν θα το καταφέρει, νομίζω πως σίγουρα θα ζορίσει πολύ τους Γάλλους οι οποίοι δε θα βρουν τους χώρους των προηγούμενων παιχνιδιών και για πρώτη φορά το κεντρικό αμυντικό τους δίδυμο θα «ζήσει» τόσο μεγάλη πίεση από την ποιότητα του Ρονάλντο και του Νάνι. Δεν είναι το θέμα μας βέβαια η έκβαση του ματς. Ο Σάντος παρουσίασε μια Πορτογαλία επιτυχημένη.

Θα γυρίσει σπίτι να καπνίσει τα τσιγάρα του και μετά θα ξεχειμωνιάσει το δερμάτινό του το σακάκι και κάπου θα πάει. Δε γίνεται να μην τον δούμε και φέτος σε κάποιο πάγκο ομάδας, αν και αυτή είναι καθαρά προσωπική μου πρόβλεψη και λιγάκι επιθυμία.

Ο Φερνάντο Σάντος μας έμαθε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι φρου φρου κι αρώματα, πως η τακτική και η πειθαρχία έχουν γοητεία, πως αν μπορέσεις και καλμάρεις τα τσαλιμάκια των διάφορων επίδοξων μάγων μπορείς να κάνεις θαύματα. Εδώ να μου πείτε, κατάφερε να μπει στις καρδιές του απαιτητικότερου και πιο μίζερου σε ποδοσφαιρικά θέματα, λαού της Γης. Στον Ρονάλντο και τον Κουαρέσμα θα κολλούσε;