Οαση στην ερημο!

1467210471

Γράφει ο Χρήστος Παπαγιάννης

 

Η Αίγυπτος δεν είναι από τις λεγόμενες «ποδοσφαιρομάνες», ούτε κάποια μεγάλη ποδοσφαιρική σχολή, που αναδεικνύει συνεχώς ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, μια καινούρια φουρνιά ποιοτικών Αιγύπτιων ποδοσφαιριστών φέρεται να βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να επιβεβαιώσουν το λαμπρό παράδειγμα του Μοχάμεντ Σαλάχ.
Σίγουρα το επίπεδο του Σαλάχ πολύ δύσκολα θα το προσεγγίσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν σε μονάδες ικανές να κάνουν τη διαφορά σε πρωταθλήματα δεύτερης ταχύτητας, όπως το Ελληνικό. Ήδη ο Αμίρ Ουάρντα έχει ξεχωρίσει στη SL με τα χρώματα του Παναιτωλικού και πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν, η οποία σίγουρα έχει τραβήξει τα βλέμματα των «μεγάλων» συλλόγων της χώρας. Με την χρηματιστηριακή του αξία του να βρίσκεται στις 400 χιλιάδες ευρώ αποτελεί μια από τις ποιοτικότερες φθηνές λύσεις του πρωταθλήματος και ένα ακατέργαστο διαμάντι, που στα 22 του χρόνια έχει ήδη χρηστεί διεθνής.

Ο Ουάρντα αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής και φέτος στους περισσότερους αγώνες βρίσκεται κυρίως στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Ο Αιγύπτιος ανερχόμενος σταρ του Παναιτωλικού μετράει 5 γκολ και 3 ασσίστ, χωρίς βέβαια οι αριθμοί αυτοί να επιβεβαιώνουν το μέγεθος της ποιότητάς του. Η αλήθεια για το ταλέντο του Αιγύπτιου ακραίου αποκαλύπτεται σε όποιον τον παρακολουθήσει να αγωνίζεται. Δεν είναι μόνο ο «φαντεζί» τρόπος παιχνιδιού του, αλλά το γεγονός ότι συνδυάζει θέαμα με ουσία και προοπτική. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή με αδιαμφισβήτητη φαντασία και ευφυΐα, στοιχεία τα οποία φανερώνονται και αποδεικνύονται στο ρίσκο, που το παιχνίδι του εμπεριέχει.

Ο Αιγύπτιος του Αγρινίου
Ακόμα, ο Αμίρ Ουάρντα διαθέτει ένα ικανό δεξί πόδι και η προσωπική μου εκτίμηση για τον ποδοσφαιριστή είναι πως θα καταφέρει ,αν δουλέψει σωστά με έμφαση στην τακτική και την βελτίωση της τελικής του προσπάθειας, να σταθεί σε συλλόγους επιπέδου Champions League. Ο Αιγύπτιος διακατέχεται από «δίψα» να πετύχει και το πρωτάθλημα, που θα του ταίριαζε προκειμένου να δείξει την απαραίτητη βελτίωση είναι το Βελγικό, καθώς υπάρχουν άριστες υποδομές για την προσωπική ανάπτυξη των παικτών.
Το highlight του Ουάρντα που με «κέρδισε» κατά την αναζήτησή μου στο διαδίκτυο για περαιτέρω πληροφορίες ήταν ένα βιντεάκι freestyle του Αιγύπτιου στα χρώματα του αγαπημένου αγγλικού συλλόγου, της Τσέλσι. Δείτε τον Αιγύπτιο εν δράσει:
https://www.youtube.com/watch?v=G7CA6obgZEE

Από την άλλη ο Ραμαντάν Σομπχί αγωνίζεται στην ομάδα, που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά ο Ουάρντα και μετράει 6 συμμετοχές με τα χρώματα της εθνικής Αιγύπτου. Με 4 γκολ και 8 ασσίστ ο 18 ετών ακραίος διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που ένας σύγχρονος ακραίος οφείλει να διαθέτει. Το ύψος του (1,83) είναι ιδανικό για τις θέσεις, στις οποίες αγωνίζεται, ενώ το γεγονός ότι από τα 17 αγωνίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο, έστω και στη χώρα του είναι απόδειξη του ταλέντου του.
Πρόκειται για το next big thing του Αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, καθώς η ομάδα του η Αχλί θέτει για το νεαρό την τιμή των 8 εκατομμυρίων Ευρώ. Ήδη έχει ακουστεί για κλαμπ όπως η Μίλαν και η Άρσεναλ, ωστόσο η Αιγυπτιακή πιάτσα των μανατζαρέων συχνά αφήνει να διαρρέουν ανυπόστατες φήμες, ωστόσο το ενδιαφέρον της Μίλαν φαίνεται υπαρκτό, χωρίς να είναι ρεαλιστική η τιμή, με την οποία ο σύλλογος από το Κάιρο κοστολογεί τον ποδοσφαιριστή.

Οξυδερκής, έξυπνος, με καλό πόδι, σωστές κινήσεις και ένα σπάνιο άστρο ο Σομπχί μπορεί να φτάσει κατά την προσωπική μου εκτίμηση μια αξία που θα προσεγγίζει και πιθανότατα θα ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια Ευρώ, ωστόσο αυτό εμπεριέχει την απαραίτητη προϋπόθεση της σκληρής δουλειάς. Μπορεί να κοστίζει ακόμα 900 χιλιάδες Ευρώ στα χαρτιά, σίγουρα όμως η αξία του είναι μεγαλύτερη όχι όμως μη προσεγγίσιμη ακόμη και για τα μεγέθη του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα ωστόσο αναφορικά με τον Σομπχί είναι η αλαζονική συμπεριφορά, που έχει επιδείξει σε ορισμένες περιπτώσεις και είναι απολύτως λογική για ένα wonderkid όπως ο Ραμαντάν, Για να πετύχει όμως θα πρέπει να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί στη δουλειά και τα στοιχεία, που πρέπει να βελτιώσει.