ISS PRO '98

1449908151

Τo FIFA πλέον είναι ο βασιλιάς του ηλεκτρονικού ποδοσφαίρου αλλά κάποτε τα ηνία του πιο δημοφιλούς ποδοσφαιρικού παιχνιδιού τα κρατούσε η Konami. Το κείμενο είναι αφιερωμένο στον προπάππου του Pro Evolution Soccer, το International Superstar Soccer που κυκλοφόρησε σε N64 και Play Station το 1997.

To παιχνίδι, αντίθετα με το FIFA 97, δεν είχε το δίπλωμα άδειας χρήσης για πνευματικά δικαιώματα της FIFA και τα περισσότερα ονόματα των παικτών ήταν αλλαγμένα. Παρ'όλα αυτά στα εξώφυλλα δέσποζε η αφεντιά του Fabrizio Ravanelli να κάνει psych game με τον Andreas Koepke (Γερμανική έκδοση, με τον τερματοφύλακα να μην δίνει σημασία) ενώ η πιο δημοφιλής έκδοση (Αγγλική) ήταν με τον Paul Ince που βλέπετε πιο πάνω. Η Λατινοαμερικάνικη έκδοση είχε σαν εξώφυλλο την μορφάρα του Carlos Valderama.

Εκείνη την χρονιά πέρα από το FIFA 97, η EA λάνσαρε και το FIFA: Road to World Cup 98. Γεγονός ήταν ότι τα παιχνίδια πρόσφεραν πληθώρα επιλογών, εκατοντάδες παίκτες, ακριβή ρόστερ και καλύτερη περιγραφή. Και αν το δεύτερο κέρδισε κατά κράτος εμπορικά το ISS Pro 98, έχοντας και επίσημο σάουντρακ (Blur - Song2), το ISS PRo 98 έγραψε την δική του ιστορία.

Άνοιγες το παιχνίδι, ένα απλό σήμα εμφανίζονταν και ένα ταπεινό 'press start to continue". Τέσσερις επιλογές: Exhibition, League and Cup options, and All-Star Mode.

Οι παίκτες λόγω δικαιωμάτων είχαν αλλαγμένα επίθετα και έτσι ο Cafu ήταν "Kafou", ο Ronaldo (Νο1 όνομα τότε στον κόσμο) "Ronarid" και ο Zidane "Ziderm". Η αποτυχία για την απόκτηση πνευματικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να πτόησε καθόλου τους δημιουργούς και πρέπει να ευχαριστήθηκαν πολύ την δημιουργία ονομάτων για το παιχνίδι.

Ωστόσο, οι παίκτες του παιχνιδιού είχαν τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών - το βήμα του Owen, το kick του Roberto Carlos, το μαλλί του Taribo West, η φαλάκρα - ροξάκι του Zidane, την χαρακτηριστική φανέλα της Κροατίας.

Μπορεί να είχε χάσει τα δικαιώματα για το World Cup του 1998 αλλά πρόσφερε την επιλογή του τουρνουά της Γαλλίας.

Μιας και βλέπουμε γκολ στην παραπάνω φωτογραφία να θυμηθούμε και τους πανηγυρισμούς του παιχνιδιού. Δείτε στο 1.58

Ο σχολιασμός αγώνα μπορούσε σε μια πρόταση να αποφέρει από ρηχά συναισθήματα μέχρι υπερενθουσιασμό. Ατάκες του Tony Gubba (R.I.P.) όπως "SURELY THAT'S A REDCARD!!! The referee says...play on!", "The sun is beating down, but the wind is shooting through the stadium!", οργισμένες αντιδράσεις με τον ύψιστο τόνο φωνής να ουρλιάζει "TACKLE!",  "Surely that had to be a penalty!" για κάθε φάουλ μες το γήπεδο...Χρυσός!

Τρομερά τα banner που υπήρχαν στο στάδιο. Οι άνθρωποι, είπαμε, πρέπει να πέρασαν πολύ καλά φτιάχνοντας το παιχνίδι. Συναντάμε και τα Run Boys Run!, Best Run Fast! , This Is Field!

Επιπλέον, το παιχνίδι πρόσφερε την παντογνωσία προσφέροντας στον παίκτη την δυνατότητα να αποφασίζει ποιος θα παίξει βάση της ψυχολογίας του. Η παρακάτω φωτογραφία είναι τόσο τρομακτική στο πόσο θυμίζει κάποια πραγματικά γεγονότα.

Τέλος, υπήρχε η δυνατότητα επιλογής μόνο ενός σταδίου. Του D.

Όπως και να έχει, το ISS PRo 98 έγραψε την δική του ιστορία και ήταν η πρώτη εμπορική επιτυχία της Konami. Και βρήκε και θέση στις καρδιές μας.