#PrayforParis ΑΛΛΑ ΚΑΙ #PrayforSyria, #PrayforAfghanistan, #PrayforKenya ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

1447508089

Εγώ φίλε αναγνώστη, σε αυτό το μικρό άρθρο, θέλω απλά να εκφράσω δυο-τρεις σκέψεις που υπήρχαν στο μυαλό μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα και απλά μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, είναι πιο εύκολο να διατυπωθούν, αφού πλέον ορισμένα πράγματα είναι ξεκάθαρα, μπορεί όχι για όλους, ή μπορεί να κάνω και εγώ λάθος, αλλά την παρούσα στιγμή θα ήθελα να τις εκφράσω.

 

Η νύχτα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είναι μια νύχτα όπου ο τρόμος επιβλήθηκε πάνω από τη Γαλλία και κατ’επέκταση στην Ευρώπη. Η αστυνομία διέταξε τους πολίτες να μείνουν κλείσμενοι στα σπίτια τους και ο πρόεδρος Ολάντ έκλεισε τα σύνορα της χώρας και διέταξε τον στρατό να κατέβει στην πρωτεύουσα της χώρας. Πράγματα πρωτόγνωρα και ακραία που θυμίζουν άλλες εποχές. Προσωπικά, επειδή έχω φίλους στο Παρίσι, ανησύχησα πολύ για την προσωπική τους ασφάλεια και ευτυχώς είναι καλά, όπως ελπίζω να είναι και οι φίλοι και συγγενείς όλων των δικών σας ανθρώπων που ζουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

#PrayforParis και για τους νεκρούς της 13ης Νοεμβρίου αλλά και #PrayforSyria, η οποία τα τελευταία χρόνια βιώνει έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους που έχουν διεξαχθεί σε κράτος. Και για τα δύο, κοινός παρονομαστής είναι η ISIS, μερικοί χιλιάδες ισλαμοφασίστες, οι οποίοι είναι ό,τι χειρότερο και αποτρόπαιο έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άνθρωποι, που στο όνομα της θρησκείας, σκοτώνουν οποιονδήποτε τους εναντιωθεί και είναι ενάντια στη δική τους θρησκεία. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο και κάνουν τα πάντα για αυτό σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό. Και πάνω σε αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: 1) το γεγονός ότι μερικές χιλιάδες λοβοτομημένοι χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να πάρουν την εξουσία και να δικαιολογήσουν τις αρρωστημένες τους φαντασιώσεις, δε σημαίνει ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι έτσι. Τα ίδια συμβαίνει με όλες τις θρησκείες που προσπαθούν να επιβληθούν σε άλλους πολιτισμούς ή και μεμονωμένα ανθρώπους που έχουν διαφορετικά πιστεύω(π.χ Μεσαίωνας+χριστιανισμός). 2) όλα αυτά που συνέβησαν στο Παρίσι τη νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, τα βιώνουν οι Σύριοι πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Για αυτό έρχονται κατά εκατοντάδες στην Ελλάδα και προσπαθούν να φύγουν για τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν τους τη γκάβλωσε μια μέρα και απλά σηκώθηκαν να φύγουν. Είδαν πτώματα επί πτωμάτων, τις οικογένειες τους σε κίνδυνο και για αυτό πήραν την απόφαση να φύγουν από τον τόπο τους, και όχι γιατί ‘‘δεν είχαν το ρεύμα να πληρώσουν’’, όπως ανέφερε ένας έλληνας δημοσιογράφος.

 

#PrayforParis αλλά και #PrayforAfghanistan και #PrayforIraq και όπου αλλού έχει επέμβει ο δυτικός ιμπεριαλισμός με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όπου χιλιάδες άμαχοι πολίτες έχουν βρει το θάνατο και θεωρήθηκαν ‘‘παράπλευρες απώλειες, ενώ κάποιοι πλούτιζαν, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο των εκάστοτε χωρών. Χώρες, οι οποίες είναι κατεστραμένες και ακόμα μαστίζονται από τη βία και την τρομοκρατία και όπου πάλι μερικοί λοβοτομημένοι χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να πάρουν την εξουσία.

 

Και κυρίως, #JeSuisCharlie, αναφερόμενοι στην τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι,στις 7 Ιανουαρίου 2015 με αποτέλεσμα να πεθάνουν 12 δημοσιογράφοι και όλη η Ευρώπη, μαζί της και οι ηγέτες της, να βγουν στους δρόμους και να πουν πώς είναι ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά και #JeSuisKenya, όταν τρομοκράτες από ισλαμιστική οργάνωση μπήκαν σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι και σκότωσαν 147 φοιτητές και για την οποία ίσως να μην άκουσες πολλά ή να μην είδες πορείες, γιατί δεν έγινε στην Ευρώπη και δε σκοτώθηκαν λευκοί. Και εδώ ακριβώς θέλω να σταθώ. Στην υποκρισία που κυκλοφορεί αύτη τη στιγμή στο Διαδίκτυο. Θα ακούσεις χιλιάδες ανθρώπους να μιλάνε για αξίες, ιδανικά, για Ελευθερία-Ισότητα-Αλληλεγγύη, τα προτάγματα της Γαλλικής Επανάστασης δηλαδή, αλλά την ίδια στιγμή θα ξέρεις το ποιόν τους και ότι δεν τα εννοούν αυτά στην πραγματική τους ζωή, πατώντας επί ‘‘πτωμάτων’’ για να ανελιχθούν στην προσωπική τους ζωή. Άτομα που νοιάζονται, μόνο όταν ο φόβος τους χτυπάει την πόρτα, αλλά που ποτέ δε νοιάστηκαν για τον πόνο και τον φόβο του άλλου, που μπορεί να ήταν μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά και να μην είχε το ίδιο χρώμα ή θρησκεία με αυτούς, λες και δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίσοι.

 

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον έντονο μου προβληματισμό για αυτά που πρόκειται να έρθουν. Ζούμε σε μια ταραχώδη εποχή, που ποτέ δε ξέρεις τι σου ξημερώνει. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη, με την ISIS να πρέπει να εξοντωθεί. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Βέβαια, δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ και ότι αν επέμβουν εκεί δε θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση οι ισχυροί αυτού του κόσμου, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο. Ωστόσο, ξέρω ότι στην παρούσα φάση, οφείλουμε να κάνουμε δύο πράγματα: να πέσουν οι φράχτες και να ανοίξουν τα σύνορα για όλους αυτούς που τρέχουν για να σωθούν από την κόλαση που συμβαίνει στις χώρες τους, της οποίας ένα μικρό κομμάτι βίωσε και το Παρίσι και επίσης, να μην αφήσουμε τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό των ρατσιστών και των εθνικιστών να υπερισχύσει. Και όσο για τις αντιρρήσεις που μπορεί να προκύψουν για τα λεγόμενά μου, ότι π.χ δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες ή ότι μπορεί να έρθουν και τρομοκράτες μαζί τους, αυτό που ξέρω είναι ότι αν όλα τα κράτη αναλάβουν δράση στο πρόβλημα και βοηθήσουν στην κατάσταση, η κρίση μπορεί να επιλυθεί και επίσης, οι τρομοκράτες κάνουν συνήθως την ανάποδη διαδρομή, δηλαδή είναι μουσουλμάνοι που φεύγουν από την Ευρώπη για να πάνε να πολεμήσουν στο πλεύρο του ISIS, το γιατί είναι άλλη ιστορία. Όσον αφορά τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, αυτά ανθίζουν από τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι ρατσιστές και οι εθνικιστές, με το πρόσχημα της ‘‘ευρωπαίκής ιδέας’’, θέλουν να κλείσουν τα σύνορα και να μείνει κάθε χώρα μόνο με τους πολίτες της, να κρατήσει την ‘‘καθαρότητά’’ της. Αυτό θυμίζει άλλες εποχές, πιο σκοτεινές. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο και η παρακάτω φωτογραφία να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Γιώργος Σαββίδης