25 χρονια Mr Bean

1445497145

Από τον Γιώργο Βαρούχα

Ήταν Ιανουάριος του 1990 όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο. Ο 60άρης πλέον ιδιοφυής Rowan Atkinson πήρε το εικονικό και θρυλικό αμάξι του και μαζί με την καρέκλα του και τον μοναδικό φίλο του Teddy, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην περιοχή.
Στον ρόλο που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως (θα τα πούμε και πιο κάτω αυτά) ο Άτκινσον φαίνεται να το καταχαίρεται.
Ερωτώμενος πρόσφατα τον Μάρτιο όπου είχε ξαναγίνει Mr Bean για χάρη ενός φιλανθρωπικού σκοπού αν θα ξανάφερνε στο προσκήνιο τον Mr Bean, είπε κατά λέξη:
“Τον έβλεπα πάντα ως μια αγέραστη μορφή που μένει στον χρόνο. Αν και αρκετοί άνθρωποι μου είπανε ότι υπάρχει κάτι στον μεσήλικα Bean που του ταιριάζει. Πάντα υιοθετούσε ένα πιο αναχρονιστικό λουκ. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια νέα ταινία με τίτλο “Old Bean” όπου θα είναι ακριβώς ίδιος μα πιο αργός”.
Μεταξύ μας, η δεύτερη ταινία ήταν αδιάφορη Ρόουαν.
Σε αυτό το άρθρο θα αποτυπώσουμε μερικά μικρά μικρά που ίσως δεν ξέρατε για τον θρυλικό ήρωα της σειράς του BBC. Για τον ήρωα της σειράς που σε οποιαδήποτε περίοδο των 25 αυτών χρόνων βρίσκεται στην τηλεόραση κάπου στον κόσμο.
Λίγα λόγια πρώτα για την ιστορία της σειράς. Μετά το τέλος του θρυλικού “Black Adder”, μια σειρά που πρέπει να δει ο καθένας, ο Άτκινσον ήταν πασίγνωστος στην Αγγλία αλλά όχι έξω από αυτήν. Το δύσκολο χιούμορ που βασίζεται σε πολλά λογοπαίγνια, την σκατοψυχία και η πολύπλοκη δομή των διαλόγων δεν ήταν εύκολο να εξάγουν την σειρά σε μη-αγγλικό κοινό. Ο χαρακτήρας του Bean ήταν σχεδόν έτοιμος από τον Άτκινσον και τον συνεργάτη και φίλο του Ρίτσαρντ Κέρτις. Έτσι οι γκριμάτσες, οι κινήσεις και το αμήχανο παρουσιαστικό του Bean μπορούσαν να τον καταστήσουν άμεσα αγαπητό στο κοινό, ανεξαρτήτου ηλικίας και εθνικότητας.
1.Ο Άτκινσον άρχισε να δουλεύει στον χαρακτήρα του Bean από το 1979, όταν έκανε το μεταπτυχιακό του σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
2.Τον δημιούργησε μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου του, σκηνή που βλέπουμε συχνά στις περιπέτειες του Bean.
3.Το 1987 του ήρθε η ευκαιρία να δοκιμάσει αν θα μπορεί να εκτιμηθεί ο χαρακτήρας που έπλασε σε διεθνές κοινό, στο Μόντρεαλ του Καναδά.
4. Το όνομά του δεν είναι γνωστό. Στο διαβατήριό του φαίνεται το “Mr.” αλλά και το “Rowan”.
5. Ζει στο διαμέρισμα 2, στην οδό Arbour Road 12 , Highbury, στο Βόρειο Λονδίνο. Δεν υπάρχει αυτή η οδός.
6. Η σχέση του με τον Teddy διφορούμενη όπως και η προσωπικότητά του. Από την μια του αγοράζει Χριστουγεννιάτικα δώρα, από την άλλη τον χρησιμοποιεί ως βούρτσα για να βάψει το σπίτι του.
7. Τρομερή επιτυχία είχε και το Mr  Bean’s Diary που κυκλοφόρησε το 1993 που μας επιτρέπει την είσοδο στο σπάνιο μυαλό του.
8. Μόνο 14 επεισόδια έχουν γυριστεί.
9. Από τις επιρροές για να δημιουργηθεί ο ρόλος ήταν ο Γάλλος κωμικός Jacques Tati.
10. Αρχικά θα ονομάζονταν Mr White. Αλλά οι παραγωγοί είχαν την ιδέα να έχει το επίθετο ενός λαχανικού και έτσι το πρώτο πήγε στον Bryan Cranston aka Heisenberg και όλοι χαμογελάμε.
11. Μέρος της ιστορίας γύρω από το όνομα ήταν και η δυσκολία του Άτκινσον να προφέρει το “b”
12. Για τον δημιουργό του, ο Bean είναι ένας αναρχικός. “Είναι ένα 9χρονο αγόρι στο σώμα ενός ενήλικα. Θα υπακούσει στους κανόνες, αλλά μόνο αν τον βολεύουν”. Παράλληλα, η εγωκεντρική, εσωστρεφής και αυτόνομη φύση του ήταν τέτοιες που δεν χρειάζονταν δεύτερος χαρακτήρας στο πλάι του.
13. Ο κόσμος του δημιουργήθηκε κατά την πορεία της σειράς. Στην αρχή δεν υπάρχουν ούτε φίλοι, ούτε οικογένεια.
14. Στους τίτλους αρχής, ο Mr Bean πέφτει από ένα διαστημόπλοιο. Υπάρχει η θεωρία ότι είναι εξωγήινος αλλά δεν έχει γίνει ποτέ επίσημη. Η συμπεριφορά του χαρακτήρα είναι όμως τέτοια σαν να φαίνεται ότι ήρθε από το πουθενά και ζει στην Γη.
15. Ένα πιθανό τέλος για την σειρά είχε δωθεί από τον ίδιο τον Άτκινσον. Ο Mr Bean θα οδηγούσε σε ένα επαρχιακό δρόμο της νότιας Γαλλίας, όταν θα έβλεπε το εξωγήινο σκάφος να προσγειώνεται σε ένα κοντινό χωράφι. Από το σκάφος θα αποβιβάζονταν πολλαπλοί σωσίες του, οι οποίοι θα τον υποδέχονταν με χαμόγελα και χειραψίες. Ο Mr Bean θα ανέβαινε στο σκάφος, όπου θα γνώριζε τον καπετάνιο και τον οδηγό, λίγο πριν αποχωρήσει μαζί τους από τη Γη. Τελικά όμως, η σειρά τελείωσε με τον Mr Bean να επιβιβάζεται άθελά του σε ένα τρένο με προορισμό τη Ρωσία.
16. Το τέλος γράφτηκε έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια στον χαρακτήρα του αν χρειαζόνταν αργότερα.
17. Η σειρά προβλήθηκε μεταξύ του 1990 και 1995.
18. Όλοι έχουμε δει την “Υπέρτατη ταινία καταστροφής” του 1997.
19. Συμμετείχε και το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
20. Oι τίτλοι μουσικής είναι το “Ecce homo” (“Behold the man”), γράφτηκαν από τον Χάουαρντ Γκούνταλ και αρχικά γράφτηκε ως ένα κομμάτι εκκλησιαστικής μουσικής. Νέοι στίχοι στα λατινικά γράφτηκαν για τον Mr Bean. “Ecce homo qui est faba. Vale homo qui est faba” (“Behold the man who is a bean. Farewell the man who is a bean”).
21. Το επεισόδιο με την μεγαλύτερη τηλεθέαση ήταν το The Trouble with Mr. Bean, με την τηλεθέαση να φτάνει τους 19 εκατομμύρια θεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
22. Το show παίζεται σε περισσότερες από 50 αεροπορικές εταιρίες εν ώρα πτήσης.
23. Το αμάξι του αλλά και φίλος του είναι ένα Βρετανικό Leyland Mini 1000 του 1976.
24. O “εχθρός” του φίλου του, του αμαξιού που συχνά αναγκάζεται ή να το βγάλει από το πάρκινγκ προκειμένου να παρκάρει το δικό του είτε να το θέσει εκτός πορείας, είναι το ανοιχτό μπλε Reliant Regal Supervan III, αμάξι από την φύση του ασταθές. Ο ιδιοκτήτης του δεν αποκαλύπτεται ποτέ.
25. Tίποτε ώρα για gif-ακια