Όταν βρίσκεσαι μια ανάσα από το παιδικό σου όνειρο! !(Ναθάνιελ Τσαλόμπα)

1478114486

Από: Χρήστος Παπαγιάννης

Είναι εικοσιένα ετών, ονομάζεται Ναθάνιελ Τσαλόμπα, αγωνίζεται από δέκα χρονών στην Τσέλσι και μετά από τέσσερις σεζόν, που περιπλανήθηκε δανεικός σε Γουότφορντ, Νότιγχαμ, Μίντλεσμπρο, Μπέρνλι, Ρέντινγκ και Νάπολι για πρώτη φορά έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του στην πρώτη ομάδα των Λονδρέζων. Στην στήλη μου επιλέγω αρκετά συχνά να μιλάω για παίκτες με ταλέντο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαι αρκετά ενθουσιασμένος, καθώς σπάνια βλέπουμε έναν ποδοσφαιριστή, που προέρχεται από τα παιδικά τμήματα ενός συλλόγου να έχει πλησιάσει τόσο πολύ στο να μετατραπεί σε μόνιμο κομμάτι του ρόστερ της ανδρικής ομάδας.

Ο Ναθάνιελ Τσαλόμπα φέτος αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ και σέντερ μπακ διαθέτοντας στοιχεία, τα οποία καθιστούν το νεαρό παίκτη να αγωνιστεί τόσο σε μια θέση που απαιτεί σωματικά προσόντα, όσο και σε θέσεις που χρειάζονται ποδοσφαιρική ωριμότητα. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει ταχύτητα, καλή εκρηκτικότητα, είναι καλός στις μικρές κινήσεις, δηλαδή αυτές που απαιτούν λίγο χώρο, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζεται για τη δύναμή του πρόκειται για ένα σημείο, το οποίο μπορεί να εξελίξει καθώς βρίσκεται σε ηλικία, κατά την οποία βελτιώνεται αρκετά η συγκεκριμένη αδυναμία. Επιπλέον σημαντικό προσόν αποτελεί η διορατικότητά του, η οποία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετική, καθώς έχει αντίληψη του χώρου, των τεκταινομένων εντός του γηπέδου και μπορεί να διαβάσει καλά τις φάσεις.

Οι πνευματικές δυνατότητες του ποδοσφαιριστή είναι αρκετά υψηλές και συνδυάζονται με στοιχεία, όπως το καλό passing, οι σωστές τοποθετήσεις και η αυξημένη δημιουργικότητα τη στιγμή που κάνουμε λόγο για παίκτη με αμυντικό προσανατολισμό. Τι σημαίνει αυτό;  Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ άμυνας και κέντρου και να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στο επιθετικό transition. Τα αμυντικογενή στοιχεία του καθιστούν τον Τσαλόμπα αυτό, που στην ποδοσφαιρική αργκό λέμε “εργαλείο”, καθώς η ικανότητά του να μαρκάρει και να πραγματοποιήσει δύσκολα τάκλιν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει καταστεί προτεραιότητα οι ποδοσφαιριστές να έχουν καλή τεχνική κατάρτιση ακόμα και αν αγωνίζονται σε θέσεις της άμυνας, οπότε το ποδόσφαιρο σήμερα σίγουρα έχει χώρο για τον Τσαλόμπα και δύνανται να ανταποκριθεί στους ρόλους που του προσφέρονται.

Με αμυντικές αρετές αλλά και καλά επιθετικογενή χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή του αξία αγγίζει τα 3,3 εκατομμύρια και σίγουρα το ταβάνι του βρίσκεται πολύ ψηλά. Αν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί μία εκτίμηση για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή με τεράστια επιφύλαξη, όσον αφορά την μελλοντική του πορεία, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να δηλώσουμε, οτι θα βρίσκεται σε αξιοπρεπείς ομάδες της Premier League. Βέβαια, επειδή για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή ο θόρυβος έχει γίνει, γιατί θεωρείται ικανός να φτάσει πολύ ψηλότερα αν λάβουμε υπόψη το ποδοσφαιρικό iq του η καθιέρωσή στο επίπεδο ενός κλάμπ όπως η Τσέλσι φαντάζει ένα ρεαλιστικό σενάριο σε βάθος τριετίας.

Σίγουρα είναι πολλά τα λεγόμενα wonderkids αλλά ο συγκεκριμένος έχει ένα προβάδισμα, διότι έχει γαλουχηθεί και έχει ωριμάσει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο για να αντέξεις απαιτούνται όχι μόνο ικανότητες αλλά και κατάλληλη προσωπικότητα. Επομένως, όταν κάνουμε λόγο για ένα παιδί εικοσιένα ετών, που από την ηλικία των δέκα βρίσκεται σε ένα εκ των κορυφαίων Αγγλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων την τελευταία δεκαπενταετία έχει “περάσει” πολλές δοκιμασίες για να βρίσκεται στο σημείο να αποκτά θέση στο ρόστερ.